Njene ilustracije čudesnog kolorita pravi su uvod u proljetne dane - Maja Tomljanović oduševljava svojim radom, iz kojeg pršti optimizam, pozitiva, ženstvenost i životna radost. Ova poznata grafička dizajnerica niže zanimljive suradnje, a njen estetski izričaj iz godine u godinu postaje sve zanimljiviji. Čak bih se usudila reći da me njene boje i poruke na trenutke podsjećaju na veliku Fridu Kahlo, naravno samo u tragovima - sunčanim i bogatim koloritom te zaraznom energijom. Sva sreća, ne i patnjom koju je Frida kanalizirala kroz svoj rad. Moram se ipak ograditi od objektivnosti, i to s užitkom, jer Maja Tomljanović radila je i naslovnicu moje knjige pa sam prema njenom radu i više nego subjektivna :)

maja tomljanovic

Tvoj predivan, šareni Instagram profil svakodnevno je veselje i inspiracija mnogima - kako biraš ilustracije koje stavljaš na tu platformu - prezentira li ona tvoj rad i služi li kao svojevrsna "biznis karta" ili je više koncipirana kao mood board?
-
S obzirom da mi svi klijenti i suradnje dolaze s Instagrama mislim da služi više za rad i za prezentaciju, jer je svaka objava “klik” za nekog od potencijalnih ili stalnih klijenta. Objavljujem ono što me veseli, nemam neki filter u odabiru što ću objaviti.  Ako nešto nacrtam za sebe ili klijenta, ili ekspermientiram s nečim novim, objavim. Ako nemam što objaviti onda ne forsiram.

Koje ti osobno umjetnike i ilustratore pratiš?
- Ima jako puno ilustratora i umjetnika koje pratim, a svaki dan otkrijem nekog novog koji me oduševi. Od novijih ilustratora koje sam otkrila na Instagramu su Roeqiya Fris, Angela Mckay i Kenesha Sneed.

Kakvi ti se trendovi u modernoj ilustraciji, umjetnosti i grafičkom dizajnu sviđaju?
- Jako mi se sviđa upotreba žarkih boja i mislim da će se taj trend nastaviti i u 2019. Mnoštvo boja. Jakih, intenzivnih, zasićenih boja. Volim jako handlettering (kreiranje rukom pisanih fontova pa njihovo brebacivanje na računalo op.a.), digitalni ili tradicionalni, mix ilustracije i fotografije, kombiniranje različitih uzoraka koji naizgled uopće ne idu jedni s drugima...

maja tomljanovic

Kako bi opisala svoj osobni estetski razvoj unatrag nekoliko godina?
- Mislim da se dosta promijenio. Do prije više od pola godine je bio totalno drugačiji. Sve dok se nisam prošlo ljeto odlučila kreativno resetirati. Sve ilustracije su morale biti savršeno realistično prikazane, opterećivala sam se je li recimo ruka anatomski dobro prikazana, koristila sam tonu slika kao referenci i na kraju sam se umorila. U to vrijeme kupila sam i Ipad koji je odličan alat za eksperimentiranje, tako da sam ljetni godišnji provela uglavnom bez interneta, bez referenci, sjedeći na balkonu i jednostavno uživajući neopterećeno crtati te “neanatomske” ruke i nekako mi se sve posložilo i stvorilo stil kojim sada crtam, koji mi je prirodniji i s kojim se osjećam ugodno. Iako volim izaći iz komfort zone i eksperimentirati, probati neke nove stilove. Mislim da je to dobro jer na taj način shvatiš što ti leži i što ti stvara ugodu.

Puno surađuješ, na domaćoj i stranoj razini, s magazinima, autorima knjiga, medijima... Koje bi suradnje istaknula kao najzanimljivije i najdraže?
- Od nedavih suradnji to su sigurno ilustracije za kineski magazin Milkx Hong Kong, jer je trebalo napraviti 6 kompleksnih ilustracija u svega 2-3 dana pa je bilo dosta stresno, kroz glavu su mi se samo izmjenjivale sreća jer radim to što radim i stres hoću li uspijeti, što ako ne uspijem, što ako im se ne svidi.. 100 misli na sat :) Na kraju uvijek sve ispadne dobro pa tako i ovaj put. Jako mi je draga suradnja s Anom Tevšić iz Love Ana studija jer smo se nekako estetski poklopile, a još je to i bila božićna tema pa je sve nekako bili u tom tonu veselja i šarenila.

maja tomljanovic

Na kojim projektima trenutno radiš?
- Trenutno radim na nekoliko projekata, a nekoliko ih čeka do započnem…Za jedan znam sigurno da ide van u ožujku, radi se o ilustraciji koju će ekskluzivno prodavati jedan britanski brend. I tom se projektu jako veselim jer je baš veseo, realiziran je relativno brzo i nekako je baš po mom guštu. Radim i na nekoliko custom made ilustracija. A pokušavam ugurati i malo vremena da radim na svojim ilustracijama za Etsy shop.

maja tomljanovic

maja tomljanovic

Što te inspirira, u životu i stvaranju? Imaš li uzore?
- Putovanja, fotografije, glazba, razgovori s prijateljima, šetnja, knjige, svakodnevne stvari, obitelj… U principu sve što me okružuje. Mislim da nema momenta u kojem ne planiram ili razmišljam o novoj ideji ili stvarima koje bih crtala. Što se tiče uzora ne mogu nekog posebnog izdvojiti, volim više ilustratore i umjetnike i divim im se kako su se razvijali i uspjeli, ali da sada moram jednoga izdvojiti ne bih znala.

maja tomljanovic

Pored svoga posla, sto jos voliš i u čemu uživaš?
- Volim putovati, planinariti, voziti bicikl, tako da jedva čekam toplije dane. Ali moj posao je i moj najveći hobi, možda to zvuči otrcano i glupo, ali je to stvarno istina. Tako da i kad radim nemam taj osjećaj da radim, nego jednostavno uživam u tome.

https://www.etsy.com/shop/majatomljanovic

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.