Medijski prostor proteklih mjeseci zauzimale su vijesti koje nisu baš uobičajene. Ipak, uslijed svih negativnih vijesti pojavile su se i neočekivane, lijepe vijesti. Naš planet Zemlja konačno je prodisao

budjenje planeta

Podaci svjetskih centara za mjerenje kvalitete zraka, kao i satelitski snimci koje je ustupila NASA i Europska svemirska agencija, svjedoče o smanjenju globalnog onečišćenja zraka. Emisija ugljikovog dioksida prema procjenama će se u tekućoj godini smanjiti za oko 2,6 milijardi tona, a slike iz Indije svjedoče da se vrhovi Himalaje prvi put nakon trideset godina vide i s 200 kilometara udaljenosti. Tu su i druge pozitivne vijesti koje svjedoče procvatu prirode, poput neobične ideje nastale iz suradnje kompanije Samsung i tekstilnog brenda Kvadrat da se od plastičnih boca izrade narukvica za sat te zaštitne maske za pametni telefon.

budjenje planeta

Životinje ponovo caruju, i to ne samo prirodom
Manjak ljudi na ulicama gradova, pad turizma, čišći zrak i voda bili su “vjetar u leđa” kretanjima životinja koje su se uputile tamo gdje inače ne bi bile ili gdje dugo nisu bile. Labudovi i ribe okupirali su nikad bistrije venecijanske kanale, dok su dvije patke “uhvaćene” kako provode večer u fontani na Španjolskom trgu u Rimu. Krokodili su tako prvi put nakon nekoliko desetljeća izašli na meksičku plažu Ventanila koja je inače poznata po eko-turizmu.

budjenje planeta

Maska i narukvica od plastične boce
Znate li da se od jedne plastične boce mogu napraviti čak dvije zaštitne maske za pametni telefon i nekoliko desetina narukvica za sat? Ova neobična ideja nastala je iz najnovije suradnje skandinavskog tekstilnog brenda Kvadrat i kompanije Samsung. Cijeli proces topljenja plastike i izdvajanja tekstilnih niti za pravljenje maski je ekološki prihvatljiv. Nastavljajući u istom duhu, dio prihoda od prodaje ove specijalne linije maski za Galaxy S20+ bit će doniran program Ujedinjenih naroda koji je posvećen održivom razvoju. 

budjenje planeta

Proljetne kolekcije – recycle bin ili upcycle?
Modna industrija jedan je od većih zagađivača okoliša, kako zbog korištenja neobnovljivih resursa, tako i zbog uništavanja robe koja se nije mogla prodati te time i uskladištiti.  Zato se danas modne kuće sve više okreću upcycling modelu, odnosno prerađivanju i prepravljanju postojećih komada tkanine. Posebno kreativan i društveno odgovoran primjer dolazi nam od strane jednog dansko-nizozemskog brenda, koji svu odjeću izrađuje od iskorištene posteljine i zavjesa pariških hotela. Načini na koje možemo zaštititi našu planetu i sve njene stanovnike zaista su raznoliki, djelovanjem kao pojedinci ili u okviru velikih organizacija i kompanija. Svaki napor je važan i predstavlja korak bliže ka ljepšoj i čišćoj budućnosti, u kojoj ovakve pozitivne vijesti više neće biti nesvakidašnje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.