Bliži se studeni, a s njime i tjedan rezerviran za 18. izdanje Zagreb Film Festivala, koje će se održati od 8. do 15. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, MSU-u te online. Na programu će se, među ostalima, naći laureati Venecije “Oaza” i “Novi poredak” te novi filmovi Radua Judea i Rúnara Rúnarssona   

zagreb film festival

Ulazak u društvo “punoljetnih” ZFF će proslaviti uz filmske projekcije te publici u Zagrebu i nizu hrvatskih gradova u kojima gostuje program ZFF putuje predstaviti presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta. Glavni natjecateljski program kao i dosad uključuje izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova nadolazećih autora/ica te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ZFF sustavno prati od njihovih početaka.

zagreb film festival

U glavnom programu 18. ZFF-a gledamo srpski film Oaza, čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od trenutačno najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label). Oaza je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, a ujedno i bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe. Njezini junaci, štićenici doma, Marija, Dragana i Robert upleću se u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja koji slijedi narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije.

zagreb film festival

Ivan Ikić, koji je zapažen već po debitantskom filmu Barbari (2014.), nagrađenom u Karlovim Varima, naslovne je uloge povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, dok u ostalim ulogama gledamo Gorana Bogdana i Marušu Majer.

zagreb film festival

Iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti, pa tako u natjecateljskom programu Ponovno s nama gledamo čak 10 ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

zagreb film festival

Novi poredak (New Order) distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca (Nakon Lucije – ZFF 2013.) nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom. U svom dosad najpolitičnijem i najprovokativnijem ostvarenju Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka.

zagreb film festival

Uz vulkanski intro i morsko finale na ZFF stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.). Jeka (Echo) je mozaik sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson u slijedu poetičnih kompozicija islandske zime.

zagreb film festival

Velika slova (Uppercase Print) novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.) i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Film se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi autorice Gianine Cărbunariu, a u njemu Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.

zagreb film festival

Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima, a paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.