U ovim izazovnim vremenima više nam nego ikada treba blagdanska čarolija, lampice, borovi, cimet i vanija… I neizostavni drveni vojnici, koji će nam pomoći da se u svojim domovima izborimo za istinski božićni ugođaj!

orasari

Blagdanska čarolija kuca na vrata i polako se širi Zagrebom grijući srca i unoseći veselje u ova tmurna vremena. Osim gradskih ulica i trgova, u najljepšem dobu godine obožavamo ukrašavati obiteljske domove, a na popisu najpoželjnijih dekoracija već godinama su orašari. No znate li što taj drveni vojnik predstavlja i kako je postao neizostavan božićni ukras?

orasari

Božićni orašar, poznat i kao drvena krckalica za orahe, nastao je u 17. stoljeću u Njemačkoj gdje simbolizira sreću, koja tjera zle duhove. Gotovo svi orašari koji su nastali prije prve polovice 20. stoljeća su funkcionalni, što znači da su se koristili kao drobilice za orahe, dok danas veliki dio figurica služi samo kao dekoracija. 

orasari

Svjetsku popularnost je ipak stekao tek nakon adaptacije priče Orašar i kralj miševa, njemačkog autora E. T. A. Hoffmanna, u najpoznatiju baletnu predstava Orašar koju je skladao Petar Iljič Čajkovski. Kako je Orašar postao najgledanija izvedba u svijetu za vrijeme blagdana, tako su i drveni vojnici orašari postali dio stalne postave božićnih ukrasa u domovima, gradovima i dućanima.

orasari

Vjerujemo kako su se već odavno zavukli "pod kožu" čak i onim najčvršćima, a ako ste i dalje u potrazi za jednim (ili više njih) koji će krasiti vaš dom, saznajemo da ih u raznim veličinama možete pronaći na Delmerionu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.