Istražili smo kako izgleda proizvodnja gina u istarskoj Imagine Spirits destileriji i što to dvojica prijatelja, Marin Maras i Talijan Paolo Sciavartini, rade drugačije da su svojim proizvodima osigurali takvu kvalitetu i svjetska priznanja

istarski gin

Gin&Tonic jedno je od najpopularnijih pića na svijetu. Mnogi recepti za pripravu uključuju voće, začine i ukrase pa se nekako pretvorio u žensko piće, ali ga ni muška strana ne prepušta tako lako. Bez obzira na to kako ga pijete, najvažniji je u cijeloj priči gin. A ako pričamo o ginu, ima jedan proizveden u Hrvatskoj, a osvaja svjetske nagrade. Boutique destilarija iz Istre Imagine Spirits, iza koje stoje prijatelji Marin Maras i Paolo Sciavartini, proizvodi gin Pink Robin koji je do sada u Vrsar odnio već tri nagrade, i to jednu iz Londona, jednu s međunarodnog sajma u Splitu i jednu iz Frankfurta. Ovaj je gin u Londonu osvojio nagradu u kategoriji Flavoured gina na natjecanju The World Gin Awards, gdje se našao kao jedan od pobjednika u 11 kategorija. Posljednja nagrada, koju su osvojili prije nekoliko dana, došla je iz Frankfurta. Tamo su na međunarodnom natjecanju Frankfurt International Trophy osvojili zlatnu medalju za najbolji destilat iz Hrvatske.

istarski gin

Što to rade drugačije od drugih? Ono što sigurno utječe na kvalitetu gina je činjenica da u proizvodnji ne koriste šećere, arome i umjetne boje. Okus, boja i miris njihovih ginova dobivena je prirodno. Za proizvodnju koriste organski uzgojene namirnice ubrane lokalno i premium alkohol poljoprivrednog podrijetla dobivenog od žitarica. Osim toga, proizvode u manjim količinama, i to posebno zanimljivim procesom “Double Vapour Infusion”. Riječ je o metodi u kojoj sastojci, u ovom slučaju trave i bobičasto voće, ne dolaze u dodir alkoholom nego su postavljeni u posebne košare iznad alkohola. Alkoholne pare se prokuhavanjem miješaju sa sastojcima, a zatim se para kondenzira u tekućinu. Na kraju se dodaje voda, kako bi se smanjila jačina alkohola. 

Istom je metodom nastao i nagrađeni gin Pink Robin, koji je među među najboljim Flavoured ginovima na svijetu. Za sve koji ga još nisu probali, riječ je o izrazito mirisnom i aromatičnom ginu u kojem se miješa čak 12 sastojaka. Specifično je to što se zapravo radi o suhom ginu, sličnijem klasičnom London Dry ginu, što nije uobičajeno za ovakve cvjetne okuse. Poseban okus postignut je dodavanjem sastojaka na četiri klasična sastojka gina – bobice smreke, sjemenke korijandera, korijena anđelike i orisa. Tako su u ovaj gin dodane 3 različite vrste papra, 3 citrusa, cvjetovi lavande i bademi. Osim toga, nakon proizvodnje mjesec dana macerira s bobicama aronije koje mu na kraju daju i specifičnu boju.

istarski gin

Kako bi se na kraju dobio stvarno vrhunski proizvod, potrebno je posvetiti se svakom detalju. Postoji ovdje mnogo koraka na koje je važno obratiti pažnju, a koji vam možda ne bi uopće pali na pamet. Na primjer, u ovoj se destileriji koristi isključivo ručno rađen kotao od bakra, izrađen po posebnom nacrtu. I to ne zato što je to zanimljivo za priču, nego zato što bakar apsorbira spojeve koji sadrže sumpor i stanice kvasca koje nastaju tijekom fermentacije, a koji se ne smiju nalaziti u destilatu. Osim toga, bakar poboljšava kvalitetu i aromu konačnog proizvoda. Čak je i boca u kojoj se ovaj gin prezentira posebno osmišljena. Dizajn s oktagonalnim stranicama i debelim dnom boci daje čvrstoću, a na džin bacaju posebno svjetlo. Uz ručno crtane ilustracije na etiketi, ovaj gin izgleda vrhunski, a sudeći prema nagradama, takvog je i okusa. 

andrea pancur

Piše: Andrea Pančur

Andreu možete pratiti na njenom Instagram profilu gdje dijeli zanimljive informacije, a sve blogove možete pratiti na njenom webu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.