Ove godine Perzeidi, Nebeske krijesnice, najbolje će se moći vidjeti 12. i 13. kolovoza kada će se Zemlja naći u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti tijekom puna dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj

perzeidi, suze sv. lovre

Ovog ljeta, kiša meteora Perzeida, Nebeskih krijesnica (posljednjih godina u Hrvatskoj pogrešno zvanih Suze sv. Lovre), najavljena je kao jedna od najfascinantnijih u posljednjih nekoliko godina. Zaljubljenici u astronomske pojave, ali i svi koji naprosto vole uživati u ljepotama oko nas, ovih će dana imati priliku uživati u prekrasnom "nebeskom vatrometu". NASA je najavila da bi se moglo vidjeti mnogo više meteora nego obično, i do 100 na sat.

Perzeidi se najbolje vide u prvom dijelu kolovoza, a ove godine njihov će vrhunac biti u noći sa srijede na četvrtak. Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza. Meteori Perzeidi su zapravo djelići kometa, koji se sudaraju s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo. (podaci IMCCE - Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides).

Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti u noći s 12. na 13. kolovoza, kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti puna dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj. Mjesec ove godine, u ovo doba, neće biti vidljiv pa njegova svjetlost neće ometati promatranje Perzeida. Uživajte večeras na otvorenome i pripremite svoje fotoaparate. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.