"Ne kod kuće, a ipak doma", stara je bečka izreka o kavani, koja u jednoj rečenici sažima pravo značenje te srednjoeuropske pa samim time i hrvatske institucije. Kavkaz, oaza kulture Zagrepčana, spremna je ugostiti neke nove umjetnike i stvarati povijest. Jer doma je najljepše 

 kavkaz otvorenje

Baš kako dolikuje ambijentu jedne kavane, umjetničkim programom svečano je otvorena kultna zagrebačka kavana Kavkaz. Stihovima Tina Ujevića, glumac Goran Matović i glazbenica Sara Renar, obnavljajući fragmente opusa Tina Ujevića, vratili su nas u svijet Tinova teatra. Uzvanike je kroz program vodila Daniela Trbović, a cijelu večer uveličao je nastup solista HNK koji su naizmjence ustajali i pjevali među uzvanicima uz pratnju pijanista.
 kavkaz otvorenje

Legendarna Kazališna kavana reputaciju kulturne oaze Zagreba može zahvaliti uglednim piscima i umjetnicima koje je ugošćivala, od Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže, ali i položaju u najužem centru grada, nasuprot zgrade HNK. Kavkaz nije zaobišla ni novija povijest – kao dio trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato, kavana je svoj vrhunac doživjela upravo za vrijeme Novog vala. Ipak, posljednjih je godina izgubila nekadašnji sjaj koji joj je odlučio vratiti novi vlasnik, zagrebački poduzetnik Tomislav Rajić u suradnji s projektanticom, arhitekticom Mirtom Mujačić Đaković.

kavkaz otvorenje

Snažna povezanost kavane s kazalištem istaknuta je u svakom kutku Kavkaza, od originalnog rukopisa Vatroslava Lisinskog apliciranog na stropu iznad ulaza do brojnih plakata za predstave iz povijesti HNK, povijesnih fotografija i originalnih nacrta HNK kojima su ukrašeni zidovi. Za osmišljavanje vizualnog identiteta i prikupljanje povijesne građe iz arhiva HNK i HAZU bio je zadužen stručni tim agencije Kuharić Matoš, koji je dizajnirao i novi logo kavane.

kavkaz otvorenje

No, izgled interijera i vanjske preinake prostora nisu jedine novosti u konceptu Kazališne kavane, koja je s uređenjem dobila i neke nove sadržaje. Naime, unutar 500-tinjak kvadrata novog Kavkaza smjestio se i restoran/vinski bar a u prostoru će se izmjenjivati i razne postave izložbi vezanih uz kazalište.

kavkaz otvorenje

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.