Jedna od najpoznatijih šampanjskih kuća, Moët & Chandon, s ponosom obilježava 150. obljetnicu Moët Impériala, šampanjca koji je ujedno stvarao stil kuće i kulturu uživanja u brut šampanjcima

moët impérial

Prvi put se pojavio kao Brut Imperial 1869., a dio naziva imperial obilježavao je blisku vezu ove šampanjerije i francuske carske obitelji. Prvo je izdanje tempirano na stotu obljetnicu rođenja Napoléona Bonapartea čije je pokroviteljstvo kuća uživala. Ovakvi su počeci uvelike zacrtali zvjezdani put Moët & Chandona kojim je, šećući se kroz historiju i povezujući velike i važne datume kao i one "važnije" - male i intimne - došetao i do 2019. Osvajao je nove svjetove, kreirao nezaboravnost i pojavio na više fotografija od mnogih slavnih osoba. I zaista, na životu kakav je živio Moët Impérial pozavidjeli bi mnogi bonvivani, boemi i mondeni zanesenjaci.

moët impérial

Moët & Chandon obilježava svoj važan rođendan tijekom cijele godine, a i lansiranjem posebne, ograničene edicije boce za Moët Impérial, naglašavajući, tako, važnost koju je ovaj šampanjac imao u razvoju šampanjske kuće i šampanjaca općenito. Upravo je Moët Imperial odigrao neprocjenjivu ulogu u pomaku svjetskog ukusa od slatkih šampanjaca prema brut šampanjcima.

moët impérial

Svaki veliki majstor podrumar (chef de cave) reći će da je njegov najveći izazov napraviti non-vintage šampanjac – šampanjac koji nastaje miješanjem različitih godina berbe. Velika berba je velika berba, godina u kojoj su gotovo svi uvjeti idealni. S druge strane, stvarati stil non-vintage šampanjca koji će nositi prepoznatljivi potpis kuće i čuvati njen imidž iz godine u godinu zahtjeva golemi savoir faire. Iz ovog zahtjevnog zadatka nastaje i filozofija vinarenja u Moët & Chandon, a ona je, prema riječima Benoîta Goueza, majstora podrumara ove kuće, kombinacija prilagodljive, prema situaciji skrojene enologije i minimalne intervencije. Teška zadaća u kojoj vinar ne smije činiti puno, ali mora činiti ključno da bi svake godine Moët Impérial bio što bliže zaštitnom znaku šampanjerije.

moët impérial

Budući da je svaka godina drugačija, to će ključno svake godine biti nešto drugo. Svaka je berba kao postavljeno pitanje na koje majstor podrumar traži odgovor. Ovakva je enologija i umijeće i umjetnost, svake godine ista i svake godine različita. Taj potpis Moët & Chandona, smatra Benoît Gouez, je ravnoteža između jasne i izražene voćnosti i elegantne dozrelosti. Kada se ravnoteža između ove dvije karakteristike upotpuni ugodom na nepcu koja ostavlja dojam izobilja – univerzalnog lica slavlja – Moët Impérial je potpun.

moët impérial

Na putu k cilju poteškoće su brojne, ali Moet & Chandon ima adute kojim ih savladava. Pola vinograda nalazi se na tzv. Grand cru (velikim položajima) koji su najcjenjeniji. Daljnja četvrtina nalazi se na Premier cru (prvim položajima) koji su odmah do velikih po kvaliteti. Dvije trećine samog šampanjca zauzimaju dva pinota koji su zaštitni znak Champagne, a treću čini chardonnay, treći od velikog trojca (pinot crni, pinot meunier, chardonnay).

moët impérial

"Svake godine iznova Moët Impérial stvaram dušom i razumom", rekao je Benoît Gouez. Svojim uspjehom smatra to što se veličinom i bogatstvom ovaj šampanjac neraskidivo vezao uz velike i slavne svjetske trenutke.

moët impérial

Kate Moss, Uma Thurman, Roger Federer i Natalie Portman 

moët impérial

Svojom je prisutnošću večer uveličala i zvijezda Hollywooda Natalie Portman

moet imperial

Ikona stila Kate Moss nazdravila je slavljeniku

moet imperial

Roger Federer, veleposlanik Moet & Chandon od 2012. godine i teniska legenda

moet imperial

Prekrasna Uma Thurman je kao slavljenik - što starija, to neodoljivija

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.