Hrvatski glazbeni zavod, od svog osnivanja 1827. do danas društvo je prijatelja glazbe i glazbenika, neprofitna udruga u kulturi i umjetnosti čiji je cilj njegovanje, unapređivanje i širenje glazbene umjetnosti. No, suočen je već dulje vrijeme s teškom financijskom situacijom pa je nova ravnateljica izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković pokrenula niz aktivnosti kako bi prikupila sredstva za nesmetani rad Hrvatskoga glazbenog zavoda

hrvatski glazbeni zavod

Hrvatski glazbeni zavod, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, 26. travnja prvi put priređuje svečani donatorski koncert na kojem će nastupati velika imena hrvatske klasične glazbe, a koji će se u direktnom prijenosu prikazivati na prvom programu HTV-a. Glazbenoj umjetnosti potrebne su mecene i ovim vrhunskim umjetničkim događajem Hrvatski glazbeni zavod želi podići svijest javnosti o toj potrebi.

Na koncertu nastupaju Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije te Ivo Lipanović, dirigent, Ivana Lazar, sopran, Renata Pokupić, mezzosopran i Petrit Çeku, gitara, a na program su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića. Koncert je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a svojim donacijama podržavaju ga Turistička zajednica Grada Zagreba i Grad Zagreb te Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia records, CMC TV, Hrvatska autorska agencija, Atlantic, Hrvatska poštanska banka i grof Georg Eltz Vukovarski. 

"U današnjem vremenu relativizacije svega, a pogotovo kulture i glazbene umjetnosti, nukleus zagrebačkog pa tako i hrvatskoga glazbenog života je upravo Hrvatski glazbeni zavod. To je i razlog mog sudjelovanja na ovom donatorskom koncertu, kojem sam se s radošću odazvao, pokušavši odaslati signal javnosti i javnoj upravi o iznimnoj važnosti ove institucije za hrvatsku glazbenu kulturu” – kaže naš proslavljeni dirigent Ivo Lipanović.

hrvatski glazbeni zavod

"HGZ je za mene simbol Zagreba. Doselivši se iz Podravine u Zagreb s nepunih 15 godina, upisala sam Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog i tako pored Glazbenjaka prolazila gotovo svakog dana, a vrhunac mojeg srednjoškolskog obrazovanja je bio upravo nastup učenika škole Lisinski u HGZ-u. Muzička akademija bila je smještena u HGZ-u pa nam je kao studentima njegova dvorana bila dostupna, bilo da se radilo o nastupima, pokusima ili prisustvovanju brojnim odličnim koncertima uz koje smo stasali. Bilo je iznimno nastupati u dvorani HGZ-a, jednoj od najkvalitetnijih koncertnih dvorana na svijetu, u kojoj sam stekla odlično iskustvo izvedbe pred publikom. Knjižnica HGZ-a sadrži vrijedno muzikološko blago i odličan je izvor inspiracije, pa sam tako u njoj došla do rukopisa prekrasnih solo pjesama Božidara Kunca koje sam s pijanistom Đorđem Stanettijem snimila za Cantus. Nadam se kako će se moja davno započeta suradnja s HGZ-om i dalje razvijati te kako će dvorana, zgrada i društvo nastaviti svoju misiju i ostati simbolom glazbenog života grada Zagreba i Hrvatske“ – kaže mezzosopranistica Renata Pokupić.

Pratite sve aktivnosti Hrvatskog glazbenog zavoda na www.hgz.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.