Kako bi kulturu vratio na ulice opustjeloga grada i dao priliku lokalnim umjetnicima da izlože svoje umjetničke vizije, s. Oliver je izlog svoje zagrebačke trgovine u Centru Cvjetni ukrasio instalacijom umjetnice Pauline Jazvić. Umjetnička instalacija "Mačke su se vratile u grad” koloritom i razigranošću izmamila je osmijehe na licima prolaznika

paulina jazvic s oliver

Prošlo je već više od godinu dana otkako je veliki zagrebački potres poljuljao svaki kutak grada, a pandemija počela uporno dirigirati svakim djelićem naših života. Iza njih ostale su opustjele ulice, tišina, neizvjesnost i tek pokoji nostalgični podsjetnik na neke prošle, mnogo bezbrižnije dane. Kultura je stavljena na čekanje, muzeji i galerije u par su navrata zatvarali vrata, a umjetnici su bolja vremena čekali u svojim ateljeima, okruženi radovima koje nemaju gdje i kome pokazati, premda je publika čeznula za novim kulturnim sadržajima. Upravo je zato poznati modni brend s. Oliver pokrenuo kampanju "Reclaim Culture" ("Oživimo kulturu") kojim planira oživjeti kulturu na ulicama nekoliko europskih gradova, a jedan od njih je i Zagreb.

paulina jazvic s oliver

U sklopu kampanje "Reclaim Culture", nagrađivana umjetnica i profesorica na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu Pauline Jazvić kreirala je umjetničku instalaciju "Mačke su se vratile u grad" koja koloritom i razigranošću mami poglede i osmjehe slučajnih prolaznika, unoseći toliko potreban dašak vedrine i optimizma. Transformirajući izlog trgovine u prostor za umjetničko izlaganje, s. Oliver je građanima omogućio da u kulturi uživaju u prolazu, postajući mjestom susreta i novih iskustava, mjestom koje nadahnjuje i koje nas spaja, koje u moru sivila pobuđuje osjećaj topline, zajedništva i tračak bezbrižnosti za kojom čeznemo, ali i mjesto koje u centar grada vraća živost, optimizam i priliku da svjedočimo nečem novom. 

paulina jazvic s oliver

Instalacija "Mačke su se vratile u grad" inspirirana je upravo turbulentnim vremenom u kojem živimo, ali i željom i nadom u bolje sutra. Rad Pauline Jazvić metafora je tako za neka bolja vremena koja dolaze nakon dugog perioda straha, izolacije od društva i neizvjesnosti.

paulina jazvic s oliver

"Mačke slove kao jedne od najinteligentnijih životinja koje prilikom opasnosti poput potresa bježe, te se skrivaju danima. Vraćaju se tek kada je opasnost prošla. Mačke u mojoj instalaciji donose novi, svježiji duh gradu, te zajedno s njima sudjeluju u revitalizaciji grada, uljevajući osjećaj sreće, ljepote i glamura", objasnila je umjetnica.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.