Fašnički spektakl započinje 2. veljače u 19 sati, kada gradonačelnica Petra Škrobot predaje ključeve grada i proglašava se Slobodna Fašnička Republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorit će grad u mjesto stalne dvotjedne zabave...

samoborski fasnik 2024

Predstavljen je ovogodišnji program 198. Samoborskog fašnika - Od mamuta do robota, koji će se održati od 2. do 13. veljače u Samoboru. Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja, a vraća se i Fašnički šator!

"Drago mi je da smo se danas okupili kako bismo najavili 198. Samoborski fašnik, jednu od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jednu od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ponosni smo na fašničku tradiciju koja u Samoboru traje već 198. godina. Čuvamo običaje, ali se prilagođavamo vremenu u kojem živimo, tako da smo tome prilagodili fašnički program i sa zadovoljstvom mogu potvrditi da je sve spremno za fašnike spelancije. Samoborske ulice se od petka 2. veljače pretvaraju u arenu zabave, a grad postaje epicentar veselja. Veselim se narednom periodu u kojem ću predati vlast i odlazim na kratki godišnji odmor", rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora.

samoborski fasnik 2024

Na jednoj od najstarijih tradicionalnih fašničkih manifestacija na ovim područjima, posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koja će potaknuti fašnički duh na samoborskim ulicama i trgovima. Ovogodišnji 198. Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo ispunjeno smijehom, glazbom i šarenim kostimima. Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja.

"Trudimo se svake godine unijeti nešto novo u program, dodatno ga obogatiti, tako da se nakon 8 godina vraća fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata, od ukupno njih 14! Istaknut ću samo nekoliko njih: zabavljat će vas Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4,  Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora i Lidija Bačić. Pripremili smo i bogat dječji fašnik, uz pregršt sadržaja za djecu. Njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima pa nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske: iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske Rogoznice, s otoka Paga, Ogulina, Koprivnice i drugih krajeva Hrvatske te skupine iz dobro susjedne Slovenije iz Brežica i Kostanjevice na Krki", poručila je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora te dodala da su svi koncerti besplatni za posjetitelje.

samoborski fasnik 2024

Predstavit će se više od 3000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će tako moći uživati u plesnim, likovnim radionicama i predstavama. Osiguran je i velik broj nagrada za maskirane posjetitelje i grupe.

"Samoborski fašnik ima veliki značaj za Samobor i njegov turizam. Jedan je od zaštitnih znakova Samobora stoga mi je drago da će ovogodišnje 198. izdanje Samoborskog fašnika svim ljubiteljima fašničkih spelancija pružiti nezaboravno iskustvo. Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave. Prošle godine fašnik je posjetilo oko 150 000 maskiranih posjetitelja, a ove godine očekujemo barem dvostruko više. Karnevala je puno, a samo je jedan fašnik i to onaj u Samoboru",  izjavila je Iva Pehar nova direktorica Turističke zajednice Samobor.

samoborski fasnik 2024

Od 2. do 13. veljače Samobor postaje Slobodna Fašnička Republika kada vlast preuzimaju Sraka, Princ, Sudec i Fiškal s maškarama. "Osim kaj bumo norili jako nam je drago kaj će se maskirati i naši mjesni odbori. Očekujemo da će ove godine biti najbolje maske na najboljem fašniku! Maskirajte se, dođite, zabavite se i prijavite svoje maske jer vas očekuju bogate nagrade. Bit će ovo najluđi samoborski fašnik", poručili su Princ Fašničke Republike, Sudec, Fiškal i Sraka.

Pridružite se Samoborskom fašniku gdje će se ulice pretvoriti u arenu zabave, a grad postati epicentar veselja. Sve detalje o Samoborskom fašniku pratite na FB stanici Samoborski fašnik i na mrežnim stranicama www.fasnik.com.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.