Prošlog je tjedna u kinu Europa, kroz 4 zanimljiva panela, održana prva Pro Woman konferencija. Temeljem provedenog istraživanja detektirana su glavna područja ženske problematike, a koja se odnose na velike zahtjeve koje pred žene stavlja njihov posao. Paralelno s time, žene nipošto nisu lišene svojih obiteljskih obaveza te skrbi za djecu i starije članove obitelji

pro women konferencija 2015

Đurđica Marković, Marina Bolanča, Višnja Ljubičić, Helena Štimac Radin i Zdenka Lončar

Glavne promjene koje žene žele odnose se na promjenu percepcije žene kao svemogućih stvorenja, promjenu odgoja te značaj edukacije. Konferenciju je svojim pozdravnim govorom otvorila Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je ujedno i pokroviteljica konferencije.

pro women konferencija 2015

Đurđica Marković, Vlasta Pojatina, Mirna Radošević, Marina Tonžetić i Maja Buconjić Barišić

Kroz četiri panela na pozornici su se tako izmijenile mahom svestrane i uspješne žene pa su u prvom panelu o svom umijeću balansiranje između posla i obitelji govorile Vlasta Pojatina iz Olivala, Mirna Radošević iz Salvea, Marina Tonžetić iz Delloitea te Maja Buconjić Barišić iz Detmersa, koje su istaknule da je svaki njihov neuspjeh bio korak bliže prema uspjehu, te poručile mladim generacijama kako je sreća ono primarno čime bi se trebale voditi u životu te biti hrabre i ne odustati.

pro women konferencija 2015

Marina Bolanča, Zora Bjelousov i Sanja Pilić

pro women konferencija 2015

Marina Bolanča, Zora Bjelousov, Sanja Pilić, Ksenija Kardum i Diana Pečkaj Vuković

Smatrajući da za nestanak stereotipa uvelike trebamo pomoć medija, u drugom su panelu sudjelovale Dijana Pečkaj Vuković, povjesničarka umjetnosti i autorica niza scenarija za telenovele, Ksenija Kadrum, direktorica informativnog programa Nove TV, Sanja Pilić, spisateljica i Zora Bjelousov, glavna urednica portala Femina.hr. Kritiku da mediji stvaraju stereotipe panelistice su dijelom prenijele i na slavne osobe (političare, zvijezde, osobe iz javnog života općenito) koje se pojavljuju u medijima te same o sebi stvaraju sliku kakvu bi oni željeli da bude, a ne onakvu kakva ona stvarno jest. Mnoge osobe iz javnog života, naime, imaju tendenciju uljepšavati svoje živote, posebno žene, što stvara nerealnu sliku o njima. Panelistice su se složile da su iskrenost i vjerodostojnost medijskog nastupa ključ promjene koju treba poticati kako bi se promijenila percepcija žene danas.

pro women konferencija 2015

Iva Šulentić s najmlađim sudionicama konferencije - Martom, Inom i Tiom 

Nakon ovoga, uslijedio je panel koji je imao najviše ovacija jer je ujedno i apsolutna novina koju je Pro Woman konferencija donijela - to je panel u kojem su sudjelovale dvije osnovnoškolke i jedna gimnazijalka. Marta, Ina i Tia bile su pravo osvježenje i sve su zadivile svojim jasnim stavovima o sebi, ženama koje ih okružuju i time što bi željele postati. Njihova poruka ženama je da se drže zajedno jer samo tako mogu biti jače te da pokušaju malo manje raditi, a više biti sa svojom djecom ili jednostavno sa samima sobom.

Na samom kraju kroz četvrti panel provele su nas Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova i Zdenka Lončar, pomoćnica Ministra poduzetništva i obrta. One su nam ukazale na pozitivne primjere iz ostalih zemalja Europske unije kojima se i sami želimo voditi te poticajima koji ženama stoje na raspolaganju u smislu ostvarivanja svoje ekonomske neovisnosti.

Konferencija je zaključena deklaracijom organizatorica kojom su se obvezale na kontinuirani rad na promicanju žene tijekom narednog perioda i najavom druge Pro Woman konferencije koja će osim tema žena u javnom sektoru, turizmu, sportu i nizu drugih tema imati i jedan sasvim novi moment, a koji se odnosi na Pro Woman Award koji će biti dodijeljen političkim strankama, kompanijama, znanstvenim ustanovama, medijima i pojedincima zaslužnim za promicanje žena u svom području djelovanja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.