Kao maloj, roditelji su joj puštali rock glazbu 60-ih i 70-ih poput Beatlesa, Stonesa, Pink Floyda, Zeppelina i već tada je imala samo jednu želju – baviti se pjevanjem i izražavati glazbom. Njezino je ime Mirna Škrgatić, kantautorica je pop/rock žanra i upravo predstavlja svoj prvi album 'Snovi' koji je izašao u izdanju Menarta i na kojem je autorica svih tekstova i glazbe

mirna skrgatic

Mlada kantautorica Mirna Škrgatić o sebi kaže kako je još kao dijete silno željela pjevati, a posebno ju je fasciniralo operno pjevanje koje je imala priliku čuti u emisiji Opera Box, nedjeljom na HRT-u. Potaknuta time, često je išla u vrt i tamo pjevala neku svoju "operu", na žalost susjedstva, a to bi  obično završilo tako da bi je mama ili tata odvukli nazad u kuću jer je već tada, kako kaže, imala prilično prodoran i jak glas.

mirna skrgatic

– Moj tata, Marin Škrgatić, bio je pjevač, skladatelj i tekstopisac i zbog toga je vjerojatno najzaslužniji za razvoj moje ljubavi prema glazbi. Često smo zajedno pjevali uz klavir ili gitaru, koju me pokušavao naučiti svirati, nažalost, bezuspješno jer sam imala preslabe prste da bih mogla kako treba stisnuti žice. Kako sam imala veliku želju naučiti svirati neki instrument, roditelji su me upisali u glazbenu školu na klavir. No, meni ipak program glazbene škole nije bio pretjerano zabavan niti mi je davao dovoljno slobode u izražavanju, pa sam se počela sama igrati harmonijama i melodijama iz glave. Već s devet godina počela sam pisati svoje skladbe, kojih se i danas znam prisjetiti i odsvirati ih na klaviru, a onda mi najčešće dođe inspiracija za neku novu pjesmu – kaže Mirna i nastavlja kako je nakon završene opće gimnazije upisala studij informatike i pridružila se zboru Putokazi.

mirna skrgatic

Epizoda s Putokazima bila je kratka, ali je, priznaje, iz tog razdoblja puno naučila – od raznih načina pjevanja, držanja na pozornici, koreografije, a stekla je i veliku upornost te disciplinu. Potom je nekoliko godina pjevala u raznim glazbenim sastavima obrade uglavnom strane pop i rock glazbe, između ostalih i u bendu Cows & Chickens, kućnom jam session bendu u riječkom klubu Tunel. U riječkom bendu Quasarr bila je nekoliko mjeseci prateći vokal, a u country bendu Crooks & Straights pjevala je glavni vokal gotovo dvije godine i čak naučila jodlati, a snimila je i pjesmu na kineskom jeziku, što je, kaže uz smijeh, bilo izuzetno zabavno iskustvo s obzirom na da ne zna kineski jezik i sve je skidala po sluhu. Vlastite autorske pjesme uz klavir Mirna je počela pisati i skladati 2017. godine, a inspiraciju crpi iz privatnog života, raznih susreta, priča koje su joj pričali prijatelji i poznanici, problema današnjeg doba, stvarnost u kojoj se svi nalazimo.

mirna skrgatic

– Nakon što sam napisala nekoliko pjesama, odsvirala sam ih uz klavir prijateljima, glazbenicima Ivani Kindl i Zvjezdanu Ružiću, i oni su me potaknuli na studijsko snimanje i predložili kao producenta Marka Mrakovčića kojem sam se ubrzo nakon toga javila. Mogu reći da smo Mark i ja stvarno odlično "kliknuli" po pitanju glazbe i ideja, jer je nekoliko pjesama bilo za čas gotovo i ubrzo sam počela tražiti izdavača. Moja glazba se svidjela Branku Komljenoviću, i tako je započela suradnja s izdavačkom kucom Menart, koja mi je omogućila proboj do šire publike. Dvije godine nakon izlaska prvog singla "Tvoja Laž" izašao je moj album prvijenac "Snovi", za koji je većinu aranžmana napravio naš poznati producent Mark Mrakovčić. Iznimno sam sretna jer sam zaokružila u cjelinu jedan period svog rada i time označila početak realizacije svojih osobnih snova: biti glazbenica i stvarati glazbu – zaključuje mlada kantautorica čije vrijeme tek dolazi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.