Tko ne bi želio kućanstvo koje je lako održavati, a i dalje uz minimalan napor izgleda uredno? Otkrivamo vam kakve izmjene napraviti u prostorijama kako ne biste trošili puno vremena na njihovo pospremanje, a one i dalje izgledale kao apoteka

interijeri pospremanje

1. Smanjite količinu tkanina

Prašina i grinje se lijepe na tkanine - bilo da govorimo o tepisima, sjenilima, zavjesama ili zastorima. I, ruku na srce, malo nas pere zavjese više od tri puta godišnje ili redovito usisava sjenila na rasvjetnim tijelima. Riješite se tepiha tamo gdje hodate u cipelama (svakako u predsoblju) i razmislite ne bi li vrijedilo zamijeniti zavjese žaluzinama. Zamijenite tekstilna sjenila onima koje lako možete obrisati vlažnom krpom. Osim toga, brisanje i čišćenje krpom, za razliku od usisavanja, ne kovitla prašinu i stoga je s higijenskog stajališta prikladnije.

2. Što možete, objesite na zid

WC, umivaonik, ormarići, police, cipelar... Čim ih objesite na zid pa ne budu stajali na podu, dobit ćete dvije prednosti - s jedne strane vizualno povećavate prostor, a s druge strane olakšavate čišćenje podova ispod njih. Eventualno, birajte namještaj na nožicama, tako da se može lako obrisati ispod njega.

Savjet: Isto vrijedi za cvijeće. Ako kod kuće imate posude za cvijeće na postoljima, zamijenite ih visećima ili zidnim.

3. Birajte namještaj s velikim prostorom za odlaganje

Ako želite pojednostaviti čišćenje, potrebno je smanjiti broj "sakupljača prašine" u kućanstvu. U tome će vam pomoći prikladan izbor namještaja, gdje ćete pohraniti većinu stvari. Izvrsni su ugradbeni ormari jer oni maksimalno iskorištavaju prostor sve do stropa. Ili, primjerice, prostrane komode koje su prikladne za spavaću sobu i za dnevni boravak, gdje mogu poslužiti i kao komoda za televizor. Ili mjesto kamo ćete sakriti sve daljinske upravljače, časopise i druge stvari koje vam se obično valjaju po vašoj dnevnoj sobi. Razmislite koje je predmete stvarno potrebno imati izložene te ne bi li za izgled interijera bilo bolje da ih pohranite.

4. Riješite se stvari koje ne koristite

Obavite generalno čišćenje - ormara, cipelara, dječjih igračaka, posteljine i tako dalje. Razumijemo da malo tko voli raditi takvo čišćenje, ali, vjerujte, poslije ćete lakše disati. I to doslovno. Jer ćete se riješiti stvari na kojima se grinje i prašina drže godinama. Proberite svoje stvari i razmislite o tome - kada ste posljednji put odjenuli dani komad odjeće? A koliko davno su se vaša djeca igrala plišancima koji su ležali u vreći u vašem ormaru? I koristite li zaista svih 16 plahti iz vaše komode Nemilosrdno odvojite sve, za što mislite, da će netko drugi bolje iskoristiti. A idealno bi bilo staviti stvari u kontejner za tekstil (osim tekstila, tamo možete staviti i stare igračke), ili dajte potrebnima.

Primijeniti sva četiri ova savjeta odjednom, ne bi bilo baš lako. Ali vjerujte, dovoljne su male postupne promjene i pospremanje će biti sve lakše i lakše. A ako osjećate da vas pospremanje previše iscrpljuje, sjetite se izreke: "Kod kuće mora biti reda da bi obitelj bila zdrava. I malo nereda da bi bila sretna." 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.