Udruga Prijatelji životinja krenula s kampanjom ''Činčile su zakon'' - Više od 70 posto građana, uz Gorana Višnjića, Ivicu Kostelića, Vannu, Luku Nižetića i Ivu Šulentić, stalo u obranu činčila i ostalih životinja

činčile su zakon

'Spasimo činčile i poboljšajmo Zakon o zaštiti životinja'' glavni je cilj i misao vodilja kampanje "Činčile su zakon". Iako su trenutačno činčile zaštićene člankom u kojemu stoji da se životinje ne smiju uzgajati radi krzna, nakon devet godina prijelaznog razdoblja prijeti mu ukidanje. To je opravdano diglo na noge hrvatsku javnost s više od 70 posto građana koji su za spašavanje toga članka i poboljšanje Zakona o zaštiti životinja. Ovu inicijativu podržali su i ambasadori kampanje Goran Višnjić, Ivica Kostelić, Vanna, Luka Nižetić i Iva Šulentić.

Oni su odlučili jasno i glasno iskazati svoj stav o krznu, važnosti spašavanja činčila te potrebi za boljim zakonom za sve životinje. Kako bi izazvali suosjećanje prema svim životinjama i činčilama, fotografirali su se s njima u naručju te im je svatko poslao jasne poruke podrške. Njihove poruke i fotografije mogu se vidjeti na plakatima diljem Hrvatske i na službenoj Facebook-stranici Činčile su zakon, gdje će se uskoro moći pogledati i videoisječci potpore spomenutih ambasadora kampanje. 

činčile su zakon

činčile su zakon

Iako je inicijativa kampanje krenula od ideje da se spriječi uzgajanje činčila radi krzna, njezini ciljevi mnogo su veći, pojašnjava Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, koji dodaje: "Naziv kampanje ''Činčile su zakon'' dvosmislena je poruka koja govori o tome koliko su činčile simpatična, predivna, inteligentna i zanimljiva bića koja trebaju našu pomoć, ali i o tome da su već zaštićene Zakonom, što bi trebalo i ostati. Izmjena Zakona treba ići isključivo u smjeru poboljšanja i u korist životinja jer, primjerice, još uvijek nije zabranjeno ubijanje pasa u skloništima, iskorištavanje konja za izvlačenje trupaca i slične prakse koje nisu prihvatljive u civiliziranome društvu."

Podsjetimo, Goran Višnjić još je prije deset godina sudjelovao u kampanji Prijatelja životinja, u suradnji s organizacijom PETA. Nedugo nakon njegove poruke protiv krzna, u Hrvatskoj je zabranjen uzgoj životinja zbog krzna. To je bila velika pobjeda za životinje i civilizacijsko dostignuće koje su prihvatile i brojne druge države. Osim njega, dosadašnjim inicijativama Prijatelja životinja pridružio se i Luka Nižetić sudjelujući u kampanji ''Za Hrvatsku bez krzna''.

Kampanja ''Činčile su zakon'' pokrenuta je u suradnji udruge Prijatelji životinja i PR agencije Drimia. Prepoznajući humanitaran i plemenit cilj kampanje, svojim volonterskim radom su je podržali svi njezini sudionici.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.