Ako pravilno nanesemo puder, možemo postići mlađi i svježiji izgled te steći još veće samopouzdanje. Odabirom kvalitetnih tekućih pudera, korektora i pudera u prahu/kamenu produžujemo trajnost kompletnog make-upa na licu i time izbjegavamo da nam se šminka skupi u borama ili, što je još gore, da ,,sklizne" s lica. Evo profesionalnih trikova koji će vaše lice učiniti svježim i savršenim

Irena Herceg
Irena Herceg

Beauty Tips & Tricks by Irena Gojić

Tekući puder ili podloga

Podloga ili tekući puder je temelj dotjeranog, našminkanog lica stoga se nemojte ustručavati nabaviti najbolji tekući puder koji si možete priuštiti. Na tržištu se nudi mnoštvo tekućih pudera, različitih tekstura i boja. Budite sigurni da ste odabrali onaj koji pristaje vašim godinama i tipu vaše kože.

Boja tekućeg pudera neka bude najbliža boji vaše kože lica ili nijansicu svjetlija, tako ćete izgledati prirodnije i mlađe. Idealnu boju ćete odrediti tako da ga nanesete na vrat ili direktno na lice ako već nemate na njemu tekući puder i to po mogućnosti na danjem svjetlu. Vrlo često će vam na prodajnim mjestima tekući puder nanijeti na unutarnju stranu podlaktice, iznad dlana, ali to je potpuno krivi način za odabir prave boje jer je na tome mjestu koža različite boje od kože lica.

Tekući puder se mora „stopiti" s bojom kože lica. Svrha tekućeg pudera je da lagano izgladi i nijansira vaše lice te da mu da "zdravi sjaj", nikako da mu dodaje boju. Ukoliko ga nanesete previše, prekrit ćete prirodni sjaj kože i lice će vam izgledati kao da ste nanijeli masku. Zato uvijek dobro razmažite tekući puder prema ušima i vratu za što prirodniji izgled. Tekući puder možete nanijeti prstima, spužvicom ili četkicom namijenjenom za puder.

doutzen kroes, l'oreal true match, idealan tekuci puder

Ukoliko imate mješovitu ili masnu kožu odaberite tekući puder koji matira, kod normalne i suhe kože on mora biti „bogatiji" i hidratantan, dok su za zrelu kožu idealni oni koji optički smanjuju bore. Ne zaboravite da se tekući puder nanosi na očišćenu, toniranu i kremom nahranjenu kožu! Ukoliko ispod tekućeg pudera ne nanesete hidratantnu kremu, vaša koža će biti „žedna" i „popit" će svu vlagu iz tekućeg pudera te će on jednostavno nestati.

Korektor

Kada ste nanijeli tekući puder na cijelo lice i dobro ga razmazali, prištiće i druge nepravilnosti na licu prekrijte korektorom. Pažljivo odaberite boju korektora, ona mora biti jednaka vašem tekućem puderu ili malo svjetlija. Kistićem pomiješajte malo korektora i tekućeg pudera te ga nanesite direktno na prištić, nemojte utrljavati već lagano utapkajte prstom.

nijanse pudera

Oko očiju koristite „highlighter" koji će posvijetliti taj dio i istaknuti oči. „Highlighter" je pakiran kao olovka s kistićem, lagano ga razmažite ispod i iznad oka te utapkajte prstima.

Ukoliko vas muče podočnjaci, oko očiju koristite tekući korektor isključivo namijenjen prikrivanju podočnjaka, koji će dodatno hraniti i vizualno umanjiti borice. Lagano ga razmažite i utapkajte prstima, ne zaboravite da je koža oko očiju vrlo tanka pa budite jako nježni! Guste korektore, poput onoga u sticku nemojte koristiti oko očiju jer oni mogu naglasiti borice i učiniti vas starijom.

Kako oblikovati lice puderom?

Koristeći tekući puder, naglasite pojedine dijelove lica i sakrijte one kojima baš niste zadovoljni.

Bijeli ili bež tekući puder koji privlači svjetlost nanosimo na one dijelove lice koje želimo istaknuti, dok tamniji tekući puder koristimo da bi smanjili ili sakrili neki dio lica.

Želite li smanjiti širinu okruglog lica, ispod jagodičnih kosti nanesite tamniji tekući puder. Dobro ga razmažite prema ušima da se ne vidi prijelaz.

mila jovovich, l'real infallible

Svjetliju nijansu nanesite iznad jagodičnih kostiju te na samom vrhu brade, sve dobro stopite.

Želite li smanjiti širinu nosa, sa svake strane nanesite tamniji puder i dobro ga razmažite. Po sredini nosa nanesite bijeli ili bež puder pazeći da se sve lijepo stopi.

Želite li smanjiti dugačak nos, na sam vrh nosa nanesite tamni puder.

Želite li smanjiti širinu čela, s obje strane nanesite tamniji puder, a u sredinu bijeli. Dobro razmažite i stopite.

Dakle, pravilo je vrlo jednostavno: na one dijelove lica koje želimo istaknuti nanesemo bijeli ili za nekoliko nijansi svjetliji puder od onoga koji koristimo za lice, dok na one dijelove lica koje želimo smanjiti nanesemo za nekoliko nijansi tamniji puder. Uvijek pazimo da ne nanesemo previše i da sve dobro razmažemo, prijelazi moraju biti neprimjetni.

Puder u kamenu ili prahu

Puder u kamenu je stiješnjeni puder u prahu i zapravo je svejedno koji ćete koristiti. Dobro ih je nanijeti na mjesta gdje se koža sjaji poput nosa, brade i čela. Ipak, ako ga nanosite na ostali dio lica neka to bude mali sloj nanesen debelim kistom za što prirodniji izgled.

blake lively i nicole kidman, previse pudera u prahu
Blake Lively - loše odabran korektor na dekolteu pokvario cijeli dojam! Nicole Kidman - previše pudera u prahu!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.