Što su “color melting” i “painting”? Koje su razlike između ombréa, balayagea i flamboyagea te kako odabrati idealan efekt pretapanja boje, savršen upravo za vašu kosu i frizuru...

color melting

Salma Hayek

Nekoliko godina unazad, sve više i više, u trendu su bojenja kose na foliju, ali na drugačiji, ne više klasičan način izrade pramenova od korijena. Poanta je da se bojaju samo dijelovi kose, a ne čitava dužina. Na taj način, tehnike bojenja su prilagođene stilu i brzini života, jer danas je teško organizirati vrijeme za odlazak u frizerski salon svaka tri do četiri tjedna kako bi kosa i boja bile uredne. Danas nam se nude razne tehnike bojenja - painting, ombré, balayage, flamboyage i color melting. Najčešće tehnike bojenja u frizerskim salonima danas su ombré i balayage.

Color melting je nastao kao još jedan pokušaj da se ombré (kao najpoznatiji način modernog bojenja kose) prilagodi i postane prirodniji, odnosno da se smanje kontrasti upotrebom većeg broja nijansi koje se stapaju, bez vidljive linije između tonova i bez naznake gdje prethodna boja prestaje, a nova počinje.

Ombré je tehnika bojenja ili nijansiranja kose postepeno, od sredine do vrhova kose. Kod ove tehnike je poželjno da postoji vidljiva razlika između korijena kose i vrhova. Vrhovi kose moraju biti istaknuti i u kontrastu s izrastom. Odlična je za žene koje imaju tamnu prirodnu kosu koju žele posvijetliti, a ne žele ili nemaju vremena odlaziti u frizerski salon svaki mjesec. Trend je „imati izrast“. Tehnika se radi uz pomoć folija. Boja ili izbijeljivač se nanosi od sredine kose do vrhova i potrebno je paziti da se ne stvori crta. Boju treba nanositi cik-cak da se svijetliji dio utopi u tamniji, bez vidljivog prijelaza. Tehnika se može raditi i bez folija. Kosa se prvo natapira od sredine do vrhova i boja se nanosi prstima u kosu. Na taj način ne stvaramo vidljiv prijelaz između tamnog i svijetlog dijela. Taj se način preporučuje za poluduge ili kose do ramena.

balayage

Drew Barrymore i Gisele Bundchen

Balayage je tehnika bojenja koja daje posebne efekte na kosi. Bojenje započinjemo na izrastu prema vrhovima. Balayage tehnika ne zahtijeva precizno nanošenje boje nego se posvjetljuju samo dijelovi kose, ovisno o željenom krajnjem rezultatu. Tehnika je idealna za sjenčanje kose i za postizanje izgleda kose izložene suncu. Kod ove tehnike, preporučuje se upotreba boja koje mogu posvijetliti obojenu i prirodnu kosu, a ne izbjeljivača. Ako već koristite izbijeljivač onda morate raditi gustu smjesu izbjeljivača i razvijača. Tehnika se radi „slobodnom rukom“ i nije potrebna folija.

flamboyage

Jessica Biel

Flamboyage tehnika je kombinacija ombréa i balayagea, uz upotrebu određene folije. Folija je ljepljiva i kada stavite pramen kose na nju i odvojite je od pramena dobivate točno željenu količinu kose na koju ćete nanositi boju. Ovom tehnikom moguće je raditi i veće i manje kontraste na kosi. Poanta je da kosa izgleda prirodno pri čemu se izbjegavaju “prugasti“ pramenovi i prijelazi.
Painting ili tehnika oslikavanja, otvara nam beskrajne mogućnosti kombiniranja boja i nijansi. Vrlo je jednostavna i brza, jer nema upotrebe folija, a efekti mogu biti intenzivniji ili suptilniji, ovisno o željama. Potrebna vam je boja, koja posvjetljuje obojenu ili prirodnu kosu te kutni kist da možete precizno oslikavati kosu. Izrast uvijek ostaje dublji tj. tamniji. Preporučamo da razlika između boje na izrastu i na dužini ne bude prevelika. Nikako nemojte upotrebljavati izbjeljivač - on se na kosi širi pa se kao krajnji rezultat mogu pojaviti fleke na kosi.

ombre

Kate Beckinsale

Iz tog razloga, mi uvijek koristimo Keune Tinta Ultimate Blond boje 3011 i 3017 koje imaju mogućnost posvijetliti prirodnu i obojenu kosu i mogućnost neutralizacije. Krajnji rezultat je danas vrlo tražena bež, puderasta blond boja.

mirka vrbanic corak

Piše: Mirka Vrbanić Čorak, Voditeljica Keune Akademije i Međunarodna Keune edukatorica - Master  
Powered by: Keune

Više informacija potražite na: www.keune.hr
Facebook: Keune Haircosmetics

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.