Švicarska kozmetička tvrtka St. Ives provela je istraživanje o najomraženijim make-up trendovima koje muškarci nikako ne mogu podnijeti. Iako se mnoge žene groze pomisli da na spoj s frajerom izađu bez šminke ili tek s laganim make-upom, čak 50% muškaraca voli prirodan izgled i ne pada na naslage šminke na licu

christina aguilera, previse sminke

Često se doista strastveno znamo zaigrati vlastitim neseserom, pogotovo ako se spremamo na neko važno događanje ili važan spoj. I iako vizažisti i make-up stručnjaci neprestano ponavljaju zlatno pravilo šminkanja - MANJE JE VIŠE - mi na taj „zlatni" savjet ostajemo potpuno gluhe (ok, osim časnih iznimaka). Prava istina je sljedeća - svaki bi peti muškarac želio da njegova partnerica smiri strasti kada je u pitanju šminka, dok bi svaki deseti želio svoju odabranicu češće vidjeti bez imalo šminke.

Skrivanje nesavršenosti dovodi do pretjerivanja

Istraživanje je provela švicarska kozmetička tvrtka St. Ives, objavivši ujedno i top listu šminke koja je najomraženija muškarcima - na prvom mjestu su ostaci ruža na zubima, a slijede: umjetne trepavice, debeli nanosi olovke i tuša za oči, usne obrubljene tamnom olovkom i jako izraženo popunjavanje obrva.

„Za mnoge muškarce šminka može biti prepreka između njih i partnerice, te se, temeljem rezultata istraživanja, naprosto čini kako jednostavno više vole prirodne žene", komentira glasnogovornik kompanije St. Ives.

losa sminka, pamela anderson

Istraživanje je pokazalo i jedan jako zanimljiv psihološki moment - iako vrlo dobro znaju što im smeta kod žena, srame se ili boje to priznati svojim odabranicama. Napominju kako svoje partnerice ne žele povrijediti. Ispada da je nedostatak komunikacije najveći problem, jer su žene priznale (znanstvenicima, ali ne i svojim partnerima) da se šminkaju kako bi sakrile nesavršenosti na svojoj koži. Kada bi znale da su ljepše svojim partnerima bez ičega na licu, sigurno bi se manje brinule oko svoga izgleda.

„Muškarci na ženama ne primjećuju male nepravilnosti koje žene neprestano vide same na sebi", napominje glasnogovornik kompanije St. Ives i dodaje: „A zamislite, čak se 39 posto ispitanica boji same pomisli buđenja pored partnera bez šminke, dok 15 posto žena ne izlazi iz kuće bez šminke."

losa sminka, eva green, amy winehouse, nicole kidman

Top lista šminke koju muškarci smatraju odbojnom:

1. Ruž na zubima
2. Previše rumenila
3. Debeli sloj podloge
4. Razmazana maskara i olovka za oči (tzv. panda oči)
5. Grudasta maskara
6. Mastan, suviše sjajan ruž
7. Vidljiv prijelaz podloge na čeljusti
8. Neonsko plavo sjenilo
9. Popunjene obrve
10. Debeli tuš za oči kakav nosi Amy Winehouse
11. Umjetne trepavice
12. Usne obrubljene tamnom olovkom

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.