Ponekad žene imaju tendenciju biti “predobre”. No, biti buntovna ne znači izgubiti osnove lijepog ponašanja i ophođenja, cilj nije postati neljubazna ili drska. Buntovnice propitkuju standardni način razmišljanja; ne dozvoljavaju drugima da ih zatrpavaju svojim problemima, znaju kako reći “NE” i ne boje se braniti svoja uvjerenja

avon far away rebel

Kako postati buntovnica i zašto je dobro znati kada biti malo buntovna?

1. Vježbajte reći “NE”

Ovo je temeljna vještina svake prave buntovnice. Djeca su odlična u tome: njihovo “ne” je poprilično odlučno i gotovo svaka majka to može potvrditi. Nažalost, s odrastanjem kao da izgubimo tu stečenu vještinu, a najčešće uz pomoć roditelja i učitelja koji nas spriječavaju u tome.

“NE” je važno — ne samo u privatnom životu, već i na poslu i u svim društvenim odnosima. Psiholozi kažu da bez iskrenog i čvrstog “NE” nema niti pravog i originalnog “DA”. Da bi mogli dati pristanak, moramo iznati i odbiti bez krivnje, srama i isprika.

Kako naučiti reći “NE”? Vježbom! I uvjerenjem da imamo pravo na to!

2. Uspostavite i mijenjajte svoje granice

Ne, ne savjetujem izazivanje ratova. Granice, to su ona mjesta gdje stavljamo znak “stop” kako bi drugi oko nas znali što smo spremni prihvatiti, a što nismo. Važno je da granice prvo znamo postaviti i drugo da ih znamo i promijeniti zbog vlastitog dobra. Ponekad naše granice mogu biti konzervativne: kao posljedica straha od ismijavanja ili zabrinutost zbog mišljenja drugih. Osvjestimo svoje granice!

avon far away rebel

3. Testirajte norme

Tko kaže da ne možete učiniti promjenu? Prečesto smo ograničeni formalnostima i pravilima (ne nužno dobrim!). Prave buntovnice znaju prednosti izazivanja takvih ustaljenih normi. Razmislimo na tren, da se žene nisu usudile suprostaviti normama prije 60ak godina, mi danas ne bi imale mogućnost glasovanja, putovanja svijetom, nošenja hlača ili čak ruža na usnama! Nitko od nas ne zna sa sigurnošću kako će svijet izgledati za 50 godina, no sigurno je da će ga oblikovati današnje buntovnice. Vaš izbor je također važan!

4. Eksperimentirajte

Ne trebate obojati svoju kosu u ljubičasto ili nositi fluorescentan ruž, no probajte napraviti bar nešto malo drugačije: sa svojom šminkom, odjećom, parfemom.

Isprobajte novi miris Far Away Rebel i uživajte u kombinaciji nota koje podižu energiju i raspoloženje: liker od crnog ribizla i arapskog jasmina na bazi čokolade i karamele. Uff. To može biti prvi mali korak prema životnim promjenama, zar ne?

5. Imajte svoje mišljenje

I ne bojte se braniti ga. Ako imate osjećaj da drugi kontinuirano napadaju vaše granice, vratite se na prvu točku.

6. Ne možete udovoljiti svima

Nažalost, mnoge žene osjećaju pritisak da moraju udovoljiti svima. Žele biti savršeni zaposlenici, ostvarene supruge, idealne kućanice, najbolje majke i povrh toga žele vrijeme za sebe i za odmor. Često su to nerealna očekivanja. Brinimo o sebi, jer u suprotnom, nećemo imati snage brinuti o drugima.

avon far away rebel

Uživajte u svojim malim buntovnim postupcima. Isplatit će se, jer će učiniti svijet boljim mjestom za život, ne samo za nas, već i za generacije koje dolaze za nama.

avon far away rebel

Maria Santini, make-up artist and mag. psych.
Avon Beauty Trener
www.avon.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.