U Klovićevim dvorima 12. i 13. svibnja održat će se Atelier – novi projekt koji slavi hrvatski modni dizajn. Ekskluzivna kolekcija doajena hrvatske mode Borisa Pavlina bit će predstavljena u formi izložbe u Atriju Klovićevih dvora, a utjelovljuje dizajnerov kompleksan i promišljen pristup modi

boris pavlin modni projekt atelier

U svibnju nas u Atriju Klovićevih dvora očekuje prva sezone modnog projekta “Atelier” koji u fokus vraća predstavljanje modnih kolekcija uživo, a posebno veseli što će u sklopu projekta doajen hrvatske mode Boris Pavlin, predstaviti novu kolekciju dosad neviđenih modela haljina. Zanimljivo je da će Boris Pavlin kolekciju predstaviti izložbom, naime sam kreator smatra da klasičan način predstavljanja modela na “catwalku” nije idealan za tip odjeće koju stvara.

boris pavlin modni projekt atelier

“Radi se o komadima koji se ručno izrađuju tjednima te je svaki detalj bitan i vrijedan pažnje. A prezentacija takvog „slow fashiona“ zapravo najbolje funkcionira na način u kojem sami određujete koliko ćete vremena provesti ispred jedne haljine promatrajući je izbliza. Bilo to 10 sekundi ili 10 minuta, pa se predstavljanje kolekcije u formi izložbe nametnulo samo po sebi”.

boris pavlin modni projekt atelier

U posljednje dvije godine, slobodno možemo reći “globalne hibernacije“, uobičajeni način rada radikalno se promijenio, kreatori su morali postati znatno fleksibilniji s terminima i vremenom izrade, ali ponekad je takav pristup i dobrodošao, naime ostavlja dovoljno vremena za bavljenje neisprobanim tehnikama i izradom modela koji zahtijevaju sporiji i promišljeniji pristup.

boris pavlin modni projekt atelier

Vjerujem da je svaka nova kolekcija, zapravo svaki novi model, svojevrsna evolucija tehničkog znanja a time i stila. Iako je osnovna estetika rada nešto što dizajner teško može promijeniti, ta estetika raste i razvija se s vremenom i iskustvom. Moj pristup dizajnu danas je daleko kompleksniji od onog s kojim sam počeo, baš kao i odjeća koju stvaram.”

boris pavlin modni projekt atelier

Kolekcija, Celeste, koju nam kreator predstavlja, igranje je slojevitom transparentnosti, svojevrsno oblačenje tijela u oblake, ili proljetno nebo. Nijanse plave, od jedva zamjetnih do dominantnih, protkane srebrom na bijelom svilenom organdiju. Nit vodilja bila je mekoća i svojevrsna likvifikacija tkanina koje izgledaju rasplinuto ili razliveno na silueti ženskog tijela.

boris pavlin modni projekt atelier

“Uvijek postoji neka kreativna okosnica, svojevrsna kralježnica kolekcije s kojom se počinje - skup ideja, boja, tekstura. I ona se formira u koncept, nekoliko haljina koje čine početak kreativnog procesa. Kada razmišljajući o njima, dođem do imena kolekcije, stvari su već poprilično spremne na linearnu progresiju modela za modelom. Istovremeno stvaram haljine i priče. Svaka ima svoje poglavlje, svoju temu, no dio su cjelovitog narativa kolekcije”.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.