Minuli 9. Modni ormar pokazao je da se doista ne moramo brinuti za budućnost hrvatske modne scene. Mladi kreativci s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji su ove godine pokazali svoje kolekcije na pisti Zagrebačkog plesnog centra u sklopu jedinog strukovnog modnog natjecanja u Hrvatskoj, doista su svojim uzbudljivim i eksperimentalnim modnim vizijama iznenadili i publiku i oba žirija - i strani stručni žiri i domaći novinarski žiri

9 modni ormar

Pobjednici 9. Modnog ormara: Nevenka Buzov, Mirjana Klepić, Tena Šestan i Jure Mindoljević

Modni ormar još je jednom pokazao kako je doista najljepše vidjeti svježe, mlade, kreativne ideje na modnoj pisti, ideje koje još nisu "okovane" komercijalnim zakonitostima. Ove godine strani stručni žiri i domaći novinarski žiri imali su doista vrlo teški zadatak - odabrati pobjednika Ormara te drugo i treće mjesto, jer su revije, posebno ove godine, bile doista uzbudljive i kvalitetne. Jedino strukovno natjecanje mladih dizajnera u Hrvatskoj ponovno je ove sezone dokazalo kako studenti zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta imaju vrlo jasnu viziju avangardne mode. Dvanaest studeneta svojim je mini kolekcijama privuklo pažnju publike te stručnog i novinarskog žirija. Predstavili su se: Matej Lovrić, Sandra Debanić, Gabrijela Krešić, Nikolija Baretić, Mirjana Klepić, Erik Pižent, Nikolina Kentrić, Moni Lacko, Iva Šimunović, Nevenka Buzov, Tena Šestan i Jure Mindoljević.

9 modni ormar

Anđelko Kaser

9. modni ormar 

Nevenka Buzov

9 modni ormar

Mirjana Klepić

9. modni ormar 

Tena Šestan i Jure Mindoljević

Natjecateljsku reviju otvorio je prošlogodišnji pobjednik Ormara - Anđelko Kaser - fascinantnom skulpturalnom revijom složenih modela na kojima su dominirali prekrasni reljefni detalji cvijeća, a nakon njega uslijedile su revije ovogodišnjih natjecatelja. Iako je proteklih godina bilo dosta razilaženja između stranog i domaćeg žirija, ovoga puta oba su žirija donijela sličnu odluku - pobijedila su ista imena, ali u obrnutom redosljedu. Pobjednica Modnog ormara je Nevenka Buzov koja je inspiraciju pronašla u viteškim oklopima i ratničkoj estetici. Nevenkina je kolekcija potpuno crna, s bijelim maskama preko lica. Modeli su složeni i skulpturalni, vrlo scenični i moćni. Drugo mjesto pripalo je favoritkinji domaćeg žirija - Mirjani Klepić koja je oduševila odličnom i vrlo zrelom kolekcijom, unutar koje su do posebnog izražaja došle izvanredno krojene crne kožne jakne. Mirjanine kožne jakne vrlo će se brzo, uvjereni smo, naći na listi želja domaćih trendseterica. Na trećem mjestu našli su se Tena Šestan i Jure Mindoljević, modni dvojac koji je prikazao kolekciju inspiriranu arhitekturom.

9 modni ormar

Igor Galaš i Mario Trešćec

9 modni ormar

Martina Herak

9. modni ormar 

Lice 9. Modnog ormara - Petra Pavlica - u haljini Sanje Jakupec

Tijekom druge večeri posvećene "odraslim" etabliranim modnim dizajnerima predstavili su se Igor Galaš, Igor Dobranić, Ana Kujundžić, Sanja Jakupec, Biba Šipek, Tomo Jerčić, Simone Manojlović, Martina Herak,  Dženisa Pecotić... Najveću je pozornost svakako privukla impozantna revija poznatog i mnogostruko nagrađivanog domaćeg "genija pletiva" - Igora Galaša - koji je prikazao kolekciju inspiriranu Tolikenovim "Gospodarom prstenova". Njegove modele savršeno su pratile maske, frizure i make-up koje potpisuje talentirani zagrebački hair & make-up stilist Mario Trešćec. Mlada dizajnerica Martina Herak sigurno će vrlo brzo stići i u ormare strastvenih fashionistica, zahvaljujući svojim nježnim cvjetnim uzorcima, kombiniranim uz ultra trendi karirani uzorak i ponešto opakije crne komade sa sado-mazo prizvukom. Jednostavnu, pročišćenu i ženstvenu reviju prikazala je dizajnerica Sanja Jakupec. Na pistu Modnog ormara Sanja je dovela podatne, nosive i ležerne haljine u dinamičnim bojama, obogaćene detaljima od mreže. Modni ormar zatvoren je posebnom revijom posvećenom Velikim ženama povijesti - u impozantnim kostimima pistom su prošetale Eva, Ivana Orleanska, nekoliko engleskih kraljica, Josephine Baker, Anna Wintour, Twiggy, Vivienne Westwood... U svakom slučaju, iako je Modni ormar tek zatvorio svoja vrata, jedva čekamo deseto, jubilarno izdanje. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.