I ove godine Schwarzkopf Cro A Porter razbuktao je našu modnu maštu – kolekcije koje su dizajneri prikazali na ovosezonskom izdanju najvećeg hrvatskog modnog događanja pokazale su ponovno živu i kreativnu domaću modnu scenu koja itekako solidno parira stranim trendovima. Unutar različitih modnih vizija, odabrali smo neke koje su se posebno istaknule svojom osebujnošću pa vam donosimo našu wish listu

cro a porter 2015

Klasični glamur Matije Vuice

Jubilarno izdanje Schwarzkopf Cro A Portera otvorila je Matija Vuica kolekcijom LUNA(R). Spektakularne Matijine haljine dostojne su najglamuroznijih svjetskih crvenih tepiha i uvijek iznova pokazuju nevjerojatno bogatstvo ideja slavne hrvatske dizajnerice. Matija je ovu kolekciju osmišljavala slušajući tek nastali album instrumentalne glazbe Jurice Popovića - LUNAR, po kojem je i nazvana kolekcija.

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Lunar je Matiju odveo u svijet snažnih boja (koje rijetko koristi), čistih linija i nekih novih konstrukcija koje istovremeno skulpturalno iscrtavaju ženu – Lunu, ali u kontrastu s mekim linijama svile koje kao da cure u slapovima sa bokova, sa grudi, tvoreći valove tonirajućih boja. Valovi se provlače kroz cijelu kolekciju kako u pripijenim tako i u raskošnim varijantama dugih haljina, baš kao što život teće u valovima uspona i padova. Manekenke koje su se za ovu reviju okupile još jedanput, već su ispisale svoju životnu putanju i postale, neke supruge, neke majke a neke uspješne poslovne žene, ali sve su zadržale gordost, radost i ljepotu poput Božice Lune. Kroz atmosferu instrumentalne glazbe "Lunara", koji je premijerno izveden sinoć na Schwarzkopf Cro A Porteru, Matijine Lune ispisale su svoje nove živote. Morana Paj, Josipa Janković, Nives Vinčić, Diana Šimunić, Martina Majcenović, Lina Jurašić samo su dio nekadašnjih manekenki koje su sinoć nosile Matijinu reviju.

Romantična razigranost Katarine Džale

cro a porter 2015

cro a porter 2015 

Novo ime Cro A Portera, dizajnerica Katarina Džale, osmislila je modnu viziju savršeno usklađenu do najsitnijih detalja. Strastvena crvenokosa kreativka, Katarina je zapravo prikazala jedno od svojih umjetničkih lica – ono romantične, zaigrane, vrckave i nježne žene, ali i žene koja ne odustaje od svoje osobnosti i samoj je sebi dosljedna do kraja. Katarinine haljine savršen su spoj nosivosti i raskoši, krasi ih hrabri mix&match uzoraka i materijala, a ženska silueta u njima leluja senzualno i nesputano. Inspirirana povijesno ljubavnom pričom, Katarina je ujedno predstavila kolekciju kombiniranu s detaljima iz neke davne prošlosti, modnu reinkarnaciju lepršavih, ženstvenih haljina tridesetih godina. Cijelu je priču začinila glazbenom podlogom dviju fantastičnih crvenokosih glazbenica – Kate Bush i Florence Welch, a o šarenim čarapama koje je uz haljine stavila na svoje manekenke već bruji čitava domaća modna javnost.

Vizija poslovne žene by Iva Karačić

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Pročišćena, elegantna, nosiva i ženstvena, nova kolekcija Ive Karačić odličan je izbor za poslovnu ženu koja želi udobnu i opuštenu, ali stajliš obleku. Iva Karačić, prikazala je kolekciju koja je kombinacija čistih formi s detaljima slojevitosti i asimetrije, koja daje ležernu opuštenost i ženu odijeva slobodnu u pokretu.

Profinjena jednostavnost by Kliškinić/Šabarić

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić koncipirali su odličnu ready-to-wear modnu priču za moderne urbane individualce. Pomalo stroga, ali iznimno elegantna kolekcija, odličan je izbor za mlade poslovne ljude koji se ne boje dodira avangarde u svojim modnim odabirima. Proglašeni najboljim dizajnerima 2014. godine, Kliškinić i Šabarić svoju su apstraktnu ideju pretočili u konkretnu, nosivu odjeću koja nudi vrlo lukav spoj. Iz nečeg što je u suštini pristup svojstven avangardi nastaje ready-to-wear, moda s punim smislom tek na živom tijelu i ulici. Igra dualnosti tu ne prestaje. Kolekcija je unisex, i muška i ženska, kao što su kute ili uniforme.

Nijanse svemirske prašine by Etna Maar

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Dizanerica Andrijana Subotić Pjajčik, majstorica zanimljivih voluminoznih avangardnih formi, predstavila je kolekciju Bright Black Hole. Iako crna rupa zvuči prijeteće i zastrašujuće, ovdje je ona zapravo simbol svih beskrajnih modnih igara – svemir je beskrajan pa tako i mogućnosti modnih kombinacija. Etna Maar modeli su ležerni i udobni, a s druge strane nevjerojatno karakterni i prepoznatljivi. Kolekcija objedinjuje duge haljine, suknje, hlače, sve u kombinaciji s voluminoznim jaknama zahtjevne konstrukcije i naravno pletivima efektne pređe, u bojama raspadajućih zvijezda prije nego se pretvore u crnu rupu.

Bajkoviti haute couture Borisa Pavlina

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Jedna od najosebujnijih osobnosti hrvatske modne scene, Boris Pavlin, izgradio se u jednog od najcjenjenijih domaćih dizajnera. U svakoj kolekciji koju predstavi, pa tako i ovoj najnovijoj, osjeća se prije svega veliko znanje, iskustvo, vještina i ljubav prema poslu. Pavlin je zatvorio prvu večer Cro A Portera, a revija je započela mini dokumentarcem o njegovom radu. Kolekcija je spoj čvrstih, geometrijskih linija koje koketiraju sa elementima kolonijalnog militarizma te floralnih oblika i tekstura koje djeluju u potpunosti organski. Spoj je to viktorijanskog zapada sa divljom neistraženom prirodom istoka. Koža i metal suoćeni s nježnošću najdelikatnije izvezene svile gube svoju uvriježenu strogoću i postaju sasvim novi odjevni medij. Tisuće delikatnih svilenih latica protkanih perlicama čine mozaik pastelnih boja od kojih su satkane večernje haljine, dok je inovativna dekonstrukcija klasičnih "muških" krojeva u sirovim, teksturiranim svilama prenesena na žensko tijelo te čini okosnicu dnevnog dijela kolekcije. Ova kolekcija put je kroz divlju, neistraženu prirodu nekadašnjih kolonija, a žena koja ju nosi suvremena je Mary Kingsley. Neustrašiva, nekonvencionalna, drugačija.

Jelena Holec – nova vladarica zanimljivog printa

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Jelena Holec još je jedno novo ime na listi Cro A Porterovih dizajnera. Koristeći fragmente uporabnih predmeta, nakita, zgrada, pa i cijelih gradova, Jelena je dizajnirala svoje uzorke tekstila. Sam način dupliciranja, seciranja i poslagivanja uzoraka dodatno akcentira liniju ženskog tijela. Živopisnom koloritu s naglaskom na tangerina narančastu, aqua plavu i neon žutu suprotstavljaju se uzorci u tonskoj skali neboja, a čvrstim poligonalnim konstrukcijskim formama meko drapiranje transparentnih odjevnih predmeta.

Savršeni Arileo kombinezoni

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Geometrijske modne ilustracije umjetnika Ertea ključ su nove minimalističke kolekcije Arilea. Bezvremenska ženstvenost s originalnom već prepoznatljivom konstrukcijom utkana je u sve komade ove kolekcije. Dominira bijela boja sa efektima zlatnog pletiva. Svi materijali su prirodni i dodatno naglašavaju ženstvenost.

Japanska estetika Juraja Zigmana

cro a porter 2015

cro a porter 2015

Jubilarno izdanje Cro A Portera zatvorio je Juraj Zigman čija kolekcija je prirodan nastavak njegove trenutne opsesije Madame Butterfly koja nas je odvela u daleki Japan, u njihove vrtove i jezera. Zigman paralelno radi na novoj kolekciji i operi i logično je da mu misli ne mogu odlutati od kostimografije. U ovoj kolekciji koristi palete novih printeva, grafike je izrađivao koristeći japanske motive cvijeća, dezena na tradicionalnim kimonima te jakuza tetovažama. Sve to sklopio je u želji da ima ful kolorit, energiju boja. Osim tiska koristio je puno smirenije palete boja, modra, zagasito crvena te zlatna osnovne su boje koje se provlaće kroz kolekciju. Boje dobivaju novu dimenziju teksturom materijala, od mikro plisea koji stvaraju volumene do teških svila koje svojim padom ocrtavaju žensku siluetu. Kolekcija je lišena korzetiranih Zigmanovih haljina, ali seksipilne linije ne nedostaju već su manje izravne, dekolte i gola leđa funkcioniraju samo jedan bez drugoga, stvarajući Zigman ženu manje direktnom, poput Orijenta, poput japanske kulture odijevanja, skrivenu, diskretnu, ali punu iznenađenja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.