Jedna od najslavnijih torbi u modnoj povijesti, famozna Birkin torba, slavi svoju 25-godišnjicu. Vrhunska torba francuske modne kuće Hermès mnogima je zavrtjela glavom. Neki modeli toliko su skupi da si ih i celebirtyji jedva mogu priuštiti. U svakom slučaju mnoge žene o njoj sanjaju i postala je više od modnog dodatka

jane birkin s birkin torbomJedna od „legendi" kaže kako je tijekom avionskog leta 1984., pored Jane Birkin sjedio Jean-Louis Dumas, direktor modne kuće Hermès, i da su pred njegovim očima lijepoj Jane iz male Hermès torbice ispali brojni papiri i njezine stvari. Jane mu se požalila kako nikako ne može pronaći kožnu torbu koja joj odgovara, te mu je opisala kako bi njen ideal trebao izgledati. Ubrzo nakon toga, torba kakvu je opisala stigla je na njezinu kućnu adresu s Dumasovom porukom. Tako je nastala prva birkinica.

Birkin torbe danas se prodaju za cijene koje se kreću od nekoliko tisuća dolara do čak šesteroznamenkastih cifri, a klijentice moraju čekati na svoj primjerak i do šest godina. Birkinica ne gubi na svojoj slavi, dapače, sve je traženija. Parižanke je vole nositi s Hermès šalom zavezanim oko kožnatih ručki, a mlade trendseterice je kombiniraju na tenisice i traperice. Svi je, dakle, vole - od otmjenih dama do otkačenih tinejdžerica. Pogodna je za sva godišnja doba, a može se nositi u svečanim prilikama, na poslu, u gradu, na putovanjima... Cijene birkinica rastu te se potražnja za njima stalno povećava.

Mogu se naručiti u raznim veličinama i bojama, no sve se izrađuju ručno, po točno određenim propisima i samo od najkvalitetnije kože, najčešće kože krokodila, guštera, noja, bizona, vola, jelena i koze. Metalni dijelovi na torbici su od zlata, srebra ili drugih plemenitih metala, a maleni katanci i ključevi i brojevno su kodirani.

Celebrityji su za njom totalno ludi - Victoria Beckham navodno posjeduje stotinjak modela u vrijednosti od oko 1,5 milijuna funti. Nose je Sharon Stone, Sarah Jessica Parker, Lindsay Lohan, Kate Moss, Katie Holmes...

Status birkinice vjerojatno najbolje utjelovljuje izjava Samanthe u jednoj epizodi „Seksa i grada": It's not a bag, it's a fucking Birkin!

victoria beckham, kate moss, katie holmes, sa svojim birkin torbama

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.