Svi posjedujemo urođenu sposobnost za transformaciju traumatskih iskustava – glavno je polazište Petera A. Levine, liječnika i fiziologa koji je prije dvadesetak godina postavio revolucionarni pristup liječenju traume. Sve otada cijenjeni je autor i glavno polazište svih koji se bave traumom, bilo kao terapeuti, liječnici ili istraživači

peter levine budjenje tigra

Tri čitateljice koje na poklon dobivaju bestseler Petera A. Levinea "Buđenje tigra", su:

IVANA DAVIDOVIć MARKOBAšIć, ZAGREB

LJUBICA ČIčAK, DUGO SELO

MARIJA ŽAGAR, KOPRIVNICA

Čovjek je životinja kojoj visoko razvijene kognitivne sposobnosti često više odmažu nego pomažu da se nosi sa situacijama u kojima bismo zapravo trebali djelovati instinktivno, u knjizi objašnjava Levine. Ne uspijevajući osloboditi energiju koja ostaje u našem tijelu zarobljena nakon traumatskog iskustva, razvijamo neželjene posljedice koje se mogu pretvoriti u fobije, anksioznost pa i delikvenciju i nasilnost. Levine postavlja intrigantno pitanje: zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? Razumijevanje dinamike koja divlje životinje čini praktički imunima na simptome traume, ključ je iscjeljenja traume kod ljudi. 

Ova nas knjiga vodi kroz svijet suptilnih, ali vrlo moćnih poriva koji upravljaju našim reakcijama na životne događaje koje doživljavamo prijetećima.  Levine nudi novo i optimistično viđenje traume i čitatelju nudi niz dragocjenih uvida, ali i vježbi kojima je traumu moguće izliječiti.

O autoru: Peter Levine je doktorirao medicinu i biofiziku na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley. Također je doktorirao fiziologiju na International University. Tijekom tridesetogodišnjeg proučavanja stresa i traume, svojim je člancima obogatio niz važnih znanstvenih i medicinskih publikacija. Bio je savjetnik NASA-e tijekom razvoja Space Shuttlea, poučavao je u bolnicama i klinikama za bol u Europi i SAD-u. Trenutačno je savjetnik Pain-Rehabilitation Centera u Boulderu u američkoj saveznoj državi državi Colorado.

Prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.