Nenad Sovilj, najpoznatiji hrvatski dizajner nakita, prošlog je tjedna je u hotelu Esplanade predstavio svoju novu kolekciju Monument. Trinaesta po redu kolekcija obilježava i trinaest godina autorovog djelovanja, a osim nakita od epoksidne smole uključuje i haute joailllerie nakit od zlata, poludragog i dragog kamenja

nenad sovilj monument

Naziv kolekcije, “Monument” dolazi od latinskoga monere što znači sjećati se i sufiksa mentum koji se u latinskom jeziku koristi da se od glagola napravi imenica.  Autor time  želi naglasiti dva glavna obilježja kolekcije koja se bavi spomenikom kao simbolom vremena i trenutka u kojem je nastao, ali i spomenikom kao objektom u prostoru. Spomenici obilježavanju neki period vremena i izazivaju emocionalnu reakciju onoga tko ih promatra. Vremena i okolnosti se mijenjaju, a spomenici ostaju kao trajni podsjetnik na njih. Monumentom nas želi podsjetiti na važnost življenja u trenutka, ali i na njegovu prolaznost.

nenad sovilj monument

Kao glavna inspiracija, ovoga puta se javljaju dva najprepoznatljivija zagrebačka spomenika: Manduševac i Meštrovićev paviljon. S ta dva snažna motiva, Nenad odaje počast svom gradu i vraća se na svoje početke. Kroz rad na kolekciji, dizajner fokus prebacuje na njihovu savršenu geometriju i simetriju te se dalje bavi isključivo njihovim oblicima. Više ih ne definira samo kao simbole, već kao pravilni osmerokut iz kojeg dalje razvija razne druge mnogokute odnosno krug.

nenad sovilj monument

Vođen pravilom da ideja koja se realizira postaje materija, autor je realizirao svaku fazu  koja se dogodila tijekom punih jedanaest mjeseci stvaranja i na taj način nam prikazao čitav put kreacije od inicijalne ideje do kolekcije sa zajedničkim nazivnikom Monument. Zbog toga  je ovo do sad najopsežnija  kolekcija koja obuhvaća ogrlice, narukvice, naušnice, prstenje , broševe te po prvi put nakit za muškarce i nakit za tijelo.

nenad sovilj monument

Prikazujući nam dvije suprotstavljene strane spomenika: hladni kamen od kojeg je napravljen  i toplinu ljudskog bića prema kojem je napravljen, Nenad nam kroz kolekciju opisuje  i svoja unutarnja suprotstavljanja koja su nam u konačnici svima zajednička, a koja čine cjelinu ljudskog bića: karakter ili osobnost.

Suprotstavlja sunce bez kojeg ne može i koje predstavlja zlato i mjesec koji predstavlja srebro i noć koja je jedini period kad može raditi. Suprotstavlja savršenu geometriju kao odgovor na kaos, ego i duhovno, te na koncu muškarca i ženu- muškarca koji je dominantan u našem patrijarhalnom društvu i nježnu i delikatnu ženu kao njegovu jedinu snagu.

nenad sovilj monument

Postav izložbe čini velika pozornica u  Smaragdnoj dvorani na kojoj je centralno u obliku marquise reza dragog kamena izloženo 12 ručno rađenih vitrina i postamenata s nakitom. Oblik ovala koji čine postamenti asocira na ovalni smaragd na stropu po kojem je dvorana i dobila ime.  Elementima poput scenografije, rasvjete, dima i glazbe dizajner posjetitelja uvodi u paralelni svemir mističnosti i i kontemplacije i time nakitu daje širi kontekst.

nenad sovilj monument

Sama lokacija odabrana je kao jedan od najbitnijih spomenika grada Zagreba. Kroz svoju burnu prošlost hotel Esplanade bio je središte društvenog i političkog života i jedan od nosioca zagrebačke kulture i građanštine. Veliki Miroslav Krleža definirao je rub Oleander terase kao granicu Balkana, a u hotelu su se upoznali i zaljubili Nenadovi roditelji.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.