Nažalost nisam toliko bogata da si mogu priuštiti Van Goghove slike, ali kako obožavam njegove motive, odlučila sam ovog proljeća nositi nakit i modne dodatke koji utjelovljuju svu ljepotu njegove umjetnosti. Naime, nedavno je slavna bečka kuća luksuznog umjetničkog nakita Freywille lansirala nekoliko setova nakita s najpoznatijim slikarskim motivima Vincenta Van Gogha. Očarana njihovom ljepotom i vrhunskom izradom, kao pasionirana ljubiteljica njegova slikarstva, ali i žena koja obožava nakit, zaljubila sam se u Freywille kolekciju Hommage à Vincent Van Gogh koja objedinjuje nekoliko meni osobno najljepših detalja Van Goghovih slika

freywille hommage a van gogh

U djela Vincenta Van Gogha zaljubila sam se još kao djevojčica, listajući tatine umjetničke monografije koje su tada, za mene, bile toliko velike i teške da sam ih jedva skidala s police. Izdavačka kuća bila je, naravno, Taschen, a ja sam listajući, maštala kako ću jednoga dana, kad odrastem, biti slikarica, kiparica, umjetnica... Čitava je moja obitelj s očeve strane bila u umjetničkim vodama – moj je djed, Rus, Aleksej Bjelousov bio kazališni redatelj i utemeljitelj Virovitičkog kazališta, bakina je sestra, teta Beba, bila slikarica, a bakin brat, kipar Marijan Matijević bio je Meštrovićev asistent i jedan od najuglednijih svjetskih majstora za izradu medalja. Moje djetinjstvo obilježili su posjeti muzejima, koncertima i kazalištima, a odrasla sam okružena knjigama, štafelajima, bojama, gipsanim modelima za finalne skulpture... Sve je to nekako upućivalo da ću jednog dana i ja zaploviti umjetničkim morima. To se nije dogodilo onako kako sam željela, ali je umjetnost, u svim vidovima, obilježila moje formativne godine i predstavlja, dan danas, najvažnije mjesto u mome životu, doduše više kroz književnost i pisanje, a ne kroz likovno izražavanje...

freywille hommage a van gogh

Iako moja ljubav prema Vincentu Van Goghu počinje u ranom djetinjstvu, kroz tatine priče i listanje knjiga, prijelomni je trenutak bila slavna knjiga, Van Goghova biografija koju je napisao Irving Stone – maestralna "Žudnja za životom". Kroz tu snažnu, tužnu, turbulentnu biografiju, prvi sam puta detaljnije upoznala genij jednog od najvećih slikara svih vremena, koji se čitavog života borio sa svojim demonima, siromaštvom, neshvaćenošću i ludilom. Gubeći se u majstorskim opisima post-impresionističkog Pariza, složenih odnosa Van Gogha i njegova mlađeg brata Théa i bolnih unutarnjih previranja kroz koje je Van Gogh neprestano prolazio, dok sam čitala tu knjigu, onako u pravom pubertetskom zanosu, zaboravila sam na svijet oko sebe i postala gotovo opsjednuta likom i djelom slavnog umjetnika. Pogledala sam o njemu gotovo sve igrane filmove i dokumentarce (tada nije bilo YouTubea pa je do takvih materijala bilo daleko teže doći), da bih na kraju, naravno, tlačila sve oko sebe da otputujem u Pariz. Iako su djela Vincenta Van Gogha raštrkana po mnogim muzejima i privatnim zbirkama diljem svijeta, ipak je Pariz grad koji je svojim atmosferom, pulsirajućim umjetničkim krugovima i dinamičnom likovnom scenom, obilježio Van Goghovo stvaranje u razdoblju post-impresionizma i u počecima ekspresionizma.

freywille hommage a van gogh

Nevjerojatno produktivan i mahnito kreativan, Van Gogh je slikao i po pet većih i manjih slika tjedno i ostaje jedan od najplodnijih slikara svih vremena. Iako je za života jedva sklapao kraj s krajem, balansirajući na rubu potpune neimaštine, uz pomoć prijatelja, koje je u nekim fazama imao, a u nekima ne, Van Gogh je nakon svoje smrti pa do danas (p)ostao najprodavaniji i najfalsificiraniji slikar svih vremena, čija se djela prodaju za svote koje mnogi od nas niti ne mogu zamisliti (jednu od njegovih najpoznatijih slika, Portret Dr. Gacheta, japanski je biznismen Ryoei Saito na aukciji u New Yorku platio preko 80 milijuna dolara). Što je to u Van Goghovu slikarstvu toliko intrigantno, neponovljivo, privlačno i magično? Teško je na to odgovoriti – pokušavaju to učiniti povjesničari umjetnosti, znanstvenici, psiholozi, pisci... Nije riječ samo o estetici, tehnici, inovativnosti, snažnom koloritu..., već čitavom tom spoju Van Gogha kao stvaratelja i kao nevjerojatne ličnosti, koja svojom tragikom s jedne i strašću s druge strane predstavlja čudesan spoj neprilagođenosti i genijalnosti. Van Goghu će uskoro rođendan – 30. ožujka – pa sam, sebi za dušu, ponovno malo prolistala "Žudnju za životom", pogledala par filmova... Prisjetila se vremena kad sam s mamom u Parizu obišla gotovo sve vezano za njega, počevši od Musée D'Orsay, muzeja koji u svom stalnom postavu ima oko 25 Van Goghovih djela, među kojima i slavnu sliku Starry Night - Zvjezdano nebo nad Arlesom.

freywille hommage a van gogh

Nažalost nisam toliko bogata da si mogu priuštiti Van Goghove slike, ali kako obožavam njegove motive, odlučila sam ovog proljeća nositi nakit i modne dodatke koji utjelovljuju svu ljepotu njegove umjetnosti. Naime, nedavno je slavna bečka kuća luksuznog umjetničkog nakita Freywille lansirala nekoliko setova nakita s najpoznatijim slikarskim motivima Vincenta Van Gogha. Očarana njihovom ljepotom i vrhunskom izradom, kao pasionirana ljubiteljica njegova slikarstva, ali i žena koja obožava nakit, zaljubila sam se u Freywille kolekciju Hommage à Vincent Van Gogh koja objedinjuje nekoliko meni osobno najljepših detalja Van Goghovih slika. Van Gogh je doduše najsnažniji i najdirljiviji kroz svoje autoportrete, kroz koje izlazi sva moć, veličina i izražajnost njegove osobnosti, ali isto tako, njegovi su floralni motivi, pejsaži i eksterijeri, istinsko čudo u povijesti umjetnosti, stoga mi je iznimno drago da su se upravo oni našli kao ključni motivi na nakitu.

freywille hommage a van gogh

Van Gogh je poznat kao začetnik ekspresionizma jer je, pokušavajući mahnito i strastveno izraziti svoja unutarnja stanja, prvi počeo deformirati prirodne oblike (i stvari i ljude), kako bi postigao što snažniju ekspresiju – kako bi slike ne samo bojama, već i oblicima, bile izražajne, intenzivne, upečatljive... Umjetnici iz brenda Freywille odlučili su nakit oslikati onim nešto nježnijim motivima, ali su i ti motivi svojim bojama i oblicima nezamjenjivo izražajni, upečatljivi i prepoznatljivi. Kolekciju Hommage à Vincent Van Gogh čine tri seta nakita: L’Amandier turquoise & rouge éclat, Eternité i Fleur D’or Jour.

Nježna i suptilna, iako vibrantnih boja, kolekcija L’Amandier je reinterpretacija slavnog niza djela Almond Blossom, Bademovi pupoljci, serije slika koje je Van Gogh stvorio tijekom 1888. i 1890. u Francuskoj. Fasciniran japanskim drvorezom i minimalizmom japanskih floralnih motiva, eksperimentirajući tehnikama i teksturama, Van Gogh je stvorio prekrasna djela dinamičnog kolorita s pupoljcima bademovog cvijeta u prvom planu. U svojoj interpretaciji, umjetnici brenda Freywille odlučili su staviti naglasak upravo na taj Van Goghov stil koji se referira na japansku umjetnost.

freywille hommage a van gogh

Moderan i vrlo dekorativan dizajn nakita iz seta L’Amandier oživljava bujne bademove grane u cvatu koje se prostiru preko kristalno plavog neba, a zrače buđenjem i vjerom u budućnost ispunjenu nadom. Dolazi u dvije kombinacije boja: nježna, svjetlucava rapsodija tirkiznih tonova koja odiše svježinom, a snažne, jarko crvene nijanse pune su topline i strasti. Za ovo sam se proljeće odlučila za crvenu varijantu nakita, koja vrhunski izgleda za večernje prilike na jednostavne crne modne kombinacije, ali jednako lijepo izgleda i za dnevne varijante u kombinaciji sa svjetlijim bojama odjeće. Nosim narukvicu Royal s kopčom, ogrlicu Luna Piena i svilenu gavroche maramu, koju doista kombiniram na niz načina – posebno kao detalj u kosi i na torbi.

freywille hommage a van gogh

Eternité je set nakita posvećen Van Goghovoj originalnoj slikarskoj tehnici, a nadahnut je već spomenutom, slavnom slikom Starry Night - Zvjezdana noć. Vrtlog tamno plavih i žutih tonova u svojoj dinamičnoj igri boja i oblika savršeno izgleda na nakitu i toliko je ekspresivan da čak i minijaturama nakita daruje nevjerojatno jak vizualan dojam. Najčešće nosim narukvicu Spring s ovim motivom, koja prekrasno izgleda za dnevne poslovne kombinacije, dok nešto veću, širu narukvicu Contessa nosim za večernje prilike.

freywille hommage a van gogh

Vincentovi Suncokreti, jedna od najslavnijih i najskupljih slika svih vremena, oživjeli su pak na čarobnim Freywille minijaturama iz seta Fleur D’or Jour. S obzirom da su mi Suncokreti svojim bojama i vizualnim efektom malo više kasno-ljetno jesenski, trenutno ih ne nosim, iako to ne znači da na bilo koji način zaostaju svojom ljepotom.

Eto, iako (još) nemam financijske uvjete da mi neko od čudesnih Van Goghovih djela visi u dnevnom boravku, sretna sam što iz dana u dan uživam u umjetničkoj ostavštini ovog genijalnog slikara i to na najljepši mogući način – noseći prekrasne motive njegovih poznatih djela na nakitu, koji me ovog proljeća prati svuda kuda idem.

Više na linkovima:

Freywille Hrvatska
Musée D'Orsay Vincent Van Gogh Works in Focus
Van Gogh Museum Amsterdam
Rue Lepic, Van Gogh Route

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.