Profesionalna kongresna organizatorica Tatjana John otkriva svoju viziju budućnosti hrvatskog turizma, približava bit svoje profesije i predstavlja tvrtku Koncept. Otkriva detalje iz svoga zanimljivog životopisa na čijoj se impresivnoj listi zadovoljnih klijenata nalazi bivši potpredsjednik SAD-a, Dick Chaney, marokanska kraljevska obitelj i mnogi drugi

tatjana john

Za početak nam ukratko predstavite svoju tvrtku i njezinu djelatnost.
- Tvrtka Koncept d.o.o. funkcionira u sestrinstvu s dvije tvrtke različitih djelatnosti koje se međusobno nadopunjavaju. Glavni partner i stručna podrška je tvrtka Globalne veze d.o.o. Hrvatska koja nudi usluge organiziranja insentiva, team buildinga korporativnih evenata i sličnih projekata. Iz obostranih poslovnih veza nastala je zajednička tvrtka. Kongresna djelatnost je moje područje. Treća sestrinska tvrtka, Jadranske produkcije d.o.o., svojom scenskom i audiovizualnom opremom pridonosi stvaranju inovativnih i kreativnih konferencija. Nudimo izvrsnost, a naši su rezultati dokazani radom s delegacijama američke vlade, s različitim međunarodnim i državnim vladinim delegacijama te s kraljevskim obiteljima, a kad je riječ o organiziranju konferencija, prvi smo izbor brojnih hrvatskih državnih organizacija. Moj je posao pružiti im doživljaj konferencije ili kongresa koji će pamtiti po tome što su se, iako su naši gosti, osjećali kao kod kuće. Tvrtka Koncept je članica udruga MPI i SITE, poznatih u svijetu poslovnog i organizacijskog menadžmenta, te članica UNPAH-a, s čijom će suradnjom organizirati edukaciju u Dubrovniku.

Članak o vama u časopisu Hispanic World & Travel izvrsna je turistička promidžba Hrvatske i Dubrovnika te priznanje na koje ste sigurno ponosni. Zbog izvrsnog odaziva projekt ste odlučili ponoviti. Hrvatskim profesionalnim kongresnim djelatnicima stoga ćete u travnju, omogućiti profesionalnu edukaciju i stjecanje prestižne diplome CDMP-a. O kakvoj je edukaciji riječ?
- Koncept će, ovoga puta pod pokroviteljstvom i suorganizacijom UNPAHA-a (Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske), organizirati još jedanput prvi i drugi stupanj edukacije Creating Meeting Industry Champions for the Future. Prvi dio održat će se od 28. travnja do 1. svibnja u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku, dok je drugi dio zakazan za razdoblje od 1. do 6. svibnja u Hotelu Excelsior, također u Dubrovniku. U ulozi predavača opet će se naći Linda Periera koja je i prvi put na seminaru u listopadu 2009. oduševila sve prisutne kvalitetnim predavanjima i izvedbom edukacije. No, i ona je bila impresionirana polaznicima, među kojima je zabilježen visok stupanj prolaznosti na polaganju CDMP-a. Od ukupno 29 polaznika edukacije, 27 ih je pristupilo ispitu nakon edukacije, a čak 21 ispit uspješno položilo. Takav prosjek je impresivan u usporedbi s rezultatima iz zemalja koje su ranije implementirale CDMP. Svi kongresni organizatori trebali bi polagati ovaj ispit jer on predstavlja više elemenata: know-how, multinacionalna znanja o kongresima, raznolikost (D-diversity), od kulture do multinacionalnosti. U konkurenciji, Hrvatska je prepoznata kao dobar turistički potencijal te mi je drago da su hrvatski profesionalci kongresnu djelatnost prepoznali kao segment turizma u koji vrijedi ulagati. Edukacija je najbolji ulog, a riječ je o ulaganju u elitni turizam za koji Hrvatska ima izvrsne predispozicije. Cilj je privući i zadržati strane, fine klijente uslugama incentive turizma, team buildinga, kongresa, konferencija i sličnim sadržajima, koji neće uništiti našu baštinu ni prirodnu ljepotu, koja svakoga gosta ostavi bez daha. U tome je budućnost hrvatskog turizma.

U travnju će se, također u Dubrovniku, održati i seminar namijenjen hotelijerima i turističkim agencijama.
- Seminar naziva Five Star Attitude Course održat će se 26. i 27. travnja u Valmar Lacroma Resortu u Dubrovniku. Vodit će ga Linda Pereira, a namijenjen je hotelijerima i turističkim agencijama koji su voljni naučiti kako „stajalište vrijedno 5 zvjezdica" učiniti sastavnim dijelom njihove predanosti usluzi. Predavanje pruža temeljnu edukaciju hotelijerima i djelatnicima turističkih agencija koji su u direktnom kontaktu s gostima.

Vrlo ste aktivni na međunarodnom planu, educirani ste i strastveni u svome poslu te uspješni i priznati. Je li biti žena u poslu kojim se bavite prednost ili mana?
- Svakako prednost. Kongresna djelatnost vrlo je raširena profesija kojom na svjetskom nivou vladaju žene. Povjereni su im najizazovniji projekti i ostvaruju najbolje rezultate. Linda Pereira mi je čak ispričala da u svijetu postoje kongresi naziva "Kako pomoći muškarcima okruženima ženama liderima". Kongresi su plodno tlo za razne djelatnosti, ali i za razna stanja duše i žene se u toj profesiji bolje snalaze.

Razgovarala: Petra Fabro, novinarka magazina ZAPOSLENA

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.