"The scent of happy days, like the dream of sunny vacations that last forever." - ovo je slogan pod kojim je kuća Marc-Antoine Barrois lansirala svoj novi parfem znakovitoga naziva - Tilia - obećavši nam na taj način  - razigran, optimističan ljetni parfem koji nas vodi u nesputanu slobodu vrućih dana... Kako miriše Tilia? Tvorci slavnog parfema Ganimed Marc-Antoine Barrois i parfumer Quentin Bisch 01.04. lansirali su svoj najnoviji olfaktorni uradak. Hoće li ponoviti globalni uspjeh parfema koji ih je proslavio? Je li Tilia novi Ganimed?

marc antoine barrois tilia recenzija

Parfem Tilia temelji se na cvijetu lipe, mirisnog akorda koji nije doživio veliki hype u parfemskom svijetu iako ga je dosta kuća imalo u svojoj mirisnoj piramidi. Tilia, kao što i samo ime kaže, dolazi od grčko-latinskog naziva za drvo iz obitelji Tiliaceae tj. lipa. Glavni akord za Tiliu je, dakle, sam cvijet lipe u punom cvatu - žut, meden i sladak. Uz njega tu su i cvijet jasmina, heliotrop, ambroksan, vetiver i niz drugih nota.

Datum lansiranja same kampanje nije slučajan jer je 1. travnja dan kada počinje sezona cvjetanja lipe. Ime Tilia je posveta drvetu, a također i nebeskom tijelu kao što su imena parfema Ganimed ( Jupiterov mjesec ), B683 (posveta asteroidu iz "Malog Princa" B612); postoji i asteroid Tilia u dalekom pojasu asteroida. Tilia i njen miris daju vam slobodu da je zamišljate kao daleku zvijezdu - jednostavnu, punu optimizma; zvijezdu koja obasjava i čuva sretne dane, omogućava vam da se izgubite u svemiru....

marc antoine barrois tilia

Nakon nošenja Tilije na koži, odmah vam mogu reći da je to izrazito lijep parfem, sladak i ugodan. Na samom početku vas obuzme upravo lipa, koja je mene osobno vratila u moja sjećanja iz djetinjstva - u malu ulicu iza moje kuće gdje smo se kao djeca okupljali i igrali skrivača, graničara i sl. Ulica je bila puna velikih lipa koje su mirisale danima. Kada je cvijet bio spreman, po naredbi bake smo se penjali po drveću i brali lipu kako bi je ona sušila za čaj. Ova intimistička i nježna sjećanja vjerojatno će obuzeti mnoge kada prvi puta udahnu ovaj miris.

marc antoine barrois tilia

Kada vas popusti taj miris lipe, na red dolazi jasmin, slatkoća heliotropa koji u miksu s ambroksanom daje neku čudnu vanilijastu slatkoću; georgywood sličan cedru sa žutim cvijećem i vetiverom smiruje slatkoću i uobličava tj. odvlači note od slatkoće. Olfaktorne sličnosti s ostalim parfemima iz ove kuće nema, osim što ima simboliku u imenu s nečim dalekim od naše planete i ideje kako bi to moglo u mašti mirisati. U tom smislu možemo je usporediti s Ganymedom i po tome jesu slični, drugačiji od svega što je trenutno u ponudi. A hype? I ako dođe do njega, potpuno je opravdan.

Miris 10/10
Aura 8/10
Trajnost 10/10

Cijena 100 ml: 195 E
Dostupnost Parfumerija Lana

Piše: Slobodan Velicki @velickis

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.