Ovog ljeta sam, u suradnji s laboratorijama La Roche-Posay, odlučila isprobati njihov inovativan beauty gadget – My UV Patch – nosivu naljepnicu koja se lijepi na kožu i koristi uz istoimenu aplikaciju na pametnom telefonu, a u svakom vam času pokazuje koliki je stupanj sigurnosti izlaganju suncu i kad biste se trebali skloniti ili nanijeti njegu za zaštitu od sunca

la roche posay my uv patch

Kao što već dobro znate, imam izrazito bijelu put. Nemam pjegice niti ružičasti ton kože, već sam samo jako jako bijela. Moja koža tamni izrazito sporo, prilikom izlaganju suncu brzo pocrvenim ako nisam zaštićena, a ako pocrvenim, to je praćeno nezgodnim svrbežom i laganom reakcijom kože nalik na koprivnjaču. Dakako, s obzirom da se čuvam i da pazim na svoju kožu, mislim da mi se takve stvari nisu dogodile već godinama – da dobijem crvenilo i koprivnjaču.

Čuvati se, ali pustiti sunce da odradi ono blagotvorno za organizam

No, u želji da kožu zaštitim, da ne podlegnem opeklinama kao kad sam bila dijete pa bih zaspala na luftiću ili se predugo igrala u plićaku, godinama sam je na ljetovanjima štitila najvišim faktorima. Kreme i losioni za sunce s najvišim faktorom (na početku ljetovanja 50+, a kasnije 30), bili su uvijek moja uobičajena rutina prije izlaska na sunce, ali i tijekom dana na plaži. Doista, ne pamtim da sam unutar zadnjih 15-ak godina pocrvenila na suncu ili dobila alergiju. Moja koža je tijekom ljeta lagano i blago tamnila (do svijetlo bež nijanse – što je za mene maksimum). Bila sam uvjerena kako ću na taj način sačuvati zdravlje svoje kože i njenu mladolikost. Vjerojatno to i jest tako, ali moje skrivanje od sunca i pretjerivanje s njegom, doveli su do toga da imam manjak vitamina D, koji je, kao što znate ključan za metabolizam kalcija (osim svih ostalih stvari za koje je vitamin D fantastičan).

la roche posay my uv patch

Znate također da manjak kalcija, posebno kod žena, u jednom trenutku može dovesti do osteopenije i osteoporoze, a staklene kosti koje pucaju definitivno nitko od nas ne želi imati. Stoga su mi liječnici preporučili da malo pružim priliku suncu, da čak pustim koži da malo (vrlo malo, ne previše) reagira na sunce te da na taj način povisim svoju razinu vitamina D (koji se ujedno i kolokvijalno zove "sunčev vitamin"). Naravno da se on može piti i u tabletama, ali prirodan način njegova stvaranja u organizmu putem sunca puno je bolji.

Dakle, lagano sam izmijenila svoju rutinu izlaganja suncu. Dakako da se ne pržim između podne i 16h bez zaštite (melanom, hvala ne bih), ali ujutro i tijekom poslijepodneva puštam da koža upije što više vitamina D. Najviše faktore koristim kad sam na plaži i u vodi dok je sunce izrazito jako, vodim računa o hidrataciji kože, njezi nakon sunca te naravno pokušavam uravnotežiti prehranu kako bi moja koža bila zdrava i time otpornija.

la roche posay my uv patch

Tu stupa na snagu inovativan beauty gadget koji je upravo idealan za ljude poput mene i koji sam ovog ljeta odlučila isprobati u suradnji s laboratorijama La Roche-Posay. To je La Roche-Posay My UV Patch – nosiva naljepnica koja se lijepi na kožu i koristi uz istoimenu aplikaciju na pametnom telefonu, a u svakom vam času pokazuje koliki je stupanj sigurnosti izlaganju suncu i kad biste se trebali skloniti ili nanijeti njegu za zaštitu od sunca. Dakle, pokušavam napraviti nekakvu ravnotežu između čuvanja površine kože, a da s druge strane ipak pustim sunce da odradi sve ono blagotvorno za organizam.

Kako funkcionira My UV Patch?

La Roche-Posay My UV Patch dolazi u praktičnoj tankoj ambalaži i izgleda upravo poput svake naljepnice. Kada ga odljepljujete iz ambalaže, prilikom nanošenja na kožu, budite pažljivi kako se ta tanka i delikatna naljepnica ne bi zgužvala i smežurala. Ako se to dogodi, onda neće pravilno prijanjati na kožu i vaš pametni telefon neće moći ispravno očitati podatke.

la roche posay my uv patch

No naljepnicu nije teško aplicirati i koristiti – pratite ove korake:

1. Stavite je na dio tijela koji je često izložen suncu (ja sam je stavila na ruku, tj. bočno, na dno palca, uz nadlanicu).
2. Naljepnica je u obliku srca, s plavim i bijelim kockicama, izrazito tanka, vodootporna, ugodna i izdržljiva. S njom se možete tuširati, kupati u moru i bazenima i trajat će vam 5-7 dana.
3. Na svom pametnom telefonu downloadajte aplikaciju My UV Patch by La Roche-Posay. Ja imam Android sustav, Samsung Galaxy S7, i skinula sam je preko Play Storea, a na iPhoneu pretpostavljam da se skida preko App Storea. Na Internetu sam pronašla podatke da nije kompatibilna sa starijim pametnim telefonima lansiranima prije 2015. (no to nemam na čemu testirati pa vam ne mogu reći iz prve ruke). Imate opciju odabrati je na hrvatskom jeziku (ja sam testirala i hrv. i eng. verziju).
4. Kada aplikaciju skinete i pokrenete, korak po korak vodit će vas do finalne instalacije i početka skeniranja naljepnice. Ispunit ćete temeljni upitnik u svojoj koži, dobi, spolu, navikama na suncu te beauty rutini na suncu.
5. Pomoću aplikacije možete skenirati naljepnicu kad god želite.
6. Aplikacija će vam pokazivati nivo vašeg izlaganja UV zrakama tijekom dana i u svakom ćete trenutku znati trebate li se maknuti sa sunca ili nanijeti novi sloj zaštitne njege.
7. Osim toga, naljepnica ima fotosenzitivne kockice koje mijenjaju boju (prema narančastoj) kada ste prešli dopušteno izlaganje suncu.
8. Iz mog iskustva, naljepnica i aplikacija reagiraju isključivo na direktno sunce na otvorenome (ako pokušate skenirati sunčevu svjetlost koja dolazi kroz prozor, najvjerojatnije se ništa neće dogoditi – meni aplikacija nije ništa izmjerila).
9. Njegu protiv sunca nanosite i preko naljepnice.

la roche posay my uv patch

la roche posay my uv patch

Moje osobno iskustvo, koristeći naljepnicu i aplikaciju, jest da mogu biti maksimalno 10 minuta na direktnom suncu oko podneva. Nakon toga moram nanijeti zaštitni faktor 50+. Nakon 16 sati smijem biti na direktnom suncu 20 minuta, ali to znači da sam iskoristila svoju dnevnu "zalihu sunca" za taj dan i da se trebam ponovno zaštiti faktorom 50+ ili se potpuno maknuti u sjenu. Tijekom ljeta, vjerujem da će se moja "zaliha sunca" povećati i da ću moći na suncu biti sve duže.

U svakom slučaju, ovo je doista hvale vrijedna, moderna inovacija, koja je vrlo korisna, praktična i edukativna. Posebno je važna za sve nas izrazito bijele puti, zatim za djecu i sve ljude s ozbiljnim problemima koji se manifestiraju na koži (npr. lupus). Važna je za ljude u zemljama poput Australije, u kojima je broj ljudi oboljelih od melanoma u stalnom porastu. Daje vam mogućnost da dobijete svoju dozu sunca, što je važno prije svega zbog vitamina D, ali vas upozorava kada se morate zaštiti.

la roche posay my uv patch

Uz La Roche-Posay My UV Patch, koristim:

La Roche Posay Anthelios XL Comfort SPF 50+, krema za lice
La Roche Posay, Anthelios 50+, Ultra lagana maglica za tijelo
Vichy Baume SOS, njega nakon sunčanja

Dostupna je u ljekarnama.

Eto, nadam se da sam vam pomogla svojim iskustvom. Ako trebate još kakve savjete ili pojašnjenja, pišite mi u komentarima. :)

U suradnji s laboratorijima La Roche-Posay.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.