Istraživanje brenda INTIMINA pokazuje kako je trećini muškaraca neugodno otvoreno razgovarati o menstruaciji, a gotovo polovica ispitanika i dalje vjeruje kako žena ne može zatrudnjeti tijekom menstruacije

intimina istrazivanje

Brojne organizacije i brendovi širom svijeta pokreću dijaloge o menstruaciji s ciljem da se ukloni stigma s te normalne tjelesne funkcije. Ipak, čini se kako muškarci i dalje imaju problema s razumijevanjem ženskih tijela. INTIMINA, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, proveo je istraživanje na 2200 muškaraca kako bi se doznalo koliko muškarci znaju o menstruaciji i koliko im je ugodno o tome razgovarati. Iako postoje razne kampanje kojima je cilj educirati i ukloniti tabue koji se vežu uz menstruaciju, istraživanje je pokazalo kako je više od trećini muškaraca neugodno otvoreno pričati o menstruaciji sa ženama. 

Činjenica da postoje barijere u otvaranju razgovora o menstruaciji pokazuje da muškarce o toj temi treba više educirati. Više od polovice ispitanika potvrdila je kako su o menstruaciji naučili od svojih partnerica. Ipak, i dalje postoje mnoge zablude. Na primjer, skoro polovica ispitanih muškaraca vjeruje kako žena ne može zatrudnjeti za vrijeme menstrucije, dok četvrtina misli kako žene trebaju ukloniti tampon kako bi mogle urinirati. Unatoč nedostatku znanja, skoro polovica ispitanika je priznala da je davala komentare na raspoloženje žena i povezivalo ga s menstruacijom.

intimina istrazivanje

Ginekologinja i medicinska stručnjakinja brenda INTIMINA, dr. Shree Datta komentirala je: "Ove brojke su dosta zabrinjavajuće. Činjenica da toliko muškaraca vjeruje kako žena ne može zatrudnjeti tijekom seksa dok ima menstruaciju pokazuje koliko još posla imamo na destigmatizaciji menstruacije. Žene ne bi trebale biti zlostavljane ili zadirkivane zbog toga što imaju menstruaciju,  koja je normalna tjelesna pojava baš kao što je muškarcima normalno da im rastu dlake po licu i tijelu. Vrijeme je da pokrenemo ove razgovore u školama, na fakultetima i na radnim mjestima. Na taj način možemo raskrinkati mitove vezane uz menstruaciju i početi davati važnost brizi o ženskom zdravlju."

Poticajno je znati kako skoro svaki ispitani muškarac smatra da je važna edukacija dječaka o menstruaciji. Ipak, 40% priznaje da im ne bi bilo ugodno razgovarati s kćerkama o toj temi. Prema istraživanju, muškarci najčešće ne razgovaraju o menstruaciji jer:

- smatraju da muškarci ne trebaju pričati o menstruaciji sa ženama,

- im je neugodno pričati o menstruaciji,

- ne razumiju dovoljno o menstruaciji.

Danela Žagar, Intimina Global Brand Manager, rekla je: "INTIMINA je oduvijek bila brend koji potiče žene da otvoreno razgovaraju o svojim tijelima jer je razgovor jedini način da smanjimo osjećaj srama i stigmu koja se veže uz menstruaciju. Pogotovo je potrebno razgovarati s muškarcima. Za njihovu edukaciju o menstruaciji ne treba biti zadužen samo obrazovni sustav, već svaka partnerica, supruga, majka, sestra i kćer. O menstruaciji trebamo pričati kao o normalnoj funkciji ženskog tijela i treba biti nazivana svojim imenom bez korištenja eufeminizama poput “tetke iz Rusije”. Razgovor i edukacija u svim sferama društva su rješenja za rušenje tabua o menstruaciji."

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.