Povodom Međunarodnog dana kave u bio&bio cafeu predstavljena je organska fair trade kava u kojoj se uživa svim čulima, ali koja nosi i posebne značajke kvalitete, pripreme i etičnosti. Međunarodni dan kave obilježava se 1. listopada, u čast putovanja zrna kave od plantaža do lokalnih trgovina te odaje priznanje svim ženama i muškarcima koji uzgajaju i ubiru kavu koju toliko volimo

cogito coffee specialty kava, bio&bio

Na našim je prostorima poznata tradicija druženja uz kavu, razgovora uz kavu. Na „kavu“ odlaze čak i oni koji je ne piju, jer nema bolje priče do priče uz kavu. Prema podacima International Coffee Organization (2016.), godišnja potrošnja kave po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 5,3 kg. U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, sve popularnija postaje tzv. specialty kava - kava koja je recimo pandan craft pivu u pivskom svijetu. Termin specialty coffee prvi je puta upotrijebila Erna Knutsen, 1974., u magazinu Tea & Coffee Trade Journal. Sintagma je označila zrna kave najviše kvalitete koja su sađena i brana u posebnoj mikroklimi, a onda i distribuirana na poseban način.

cogito coffee specialty kava, bio&bio

Matija Belković

Odličnu specialty kavu u Hrvatskoj prže Cogito Coffee Roasters - Matija Hrkać i Matija Belković - koji su dugi niz godina u svijetu kave. Matija Hrkać je trostruki osvajač titule najboljeg hrvatskog bariste i 7. u svijetu 2012. godine, a Matija Belković je vlasnik popularnog Cafea u Dvorištu kojeg su gosti od početka prepoznali kao mjesto gdje se služi odlična kava. Od sada, njihovu kavu, i to fair trade kavu iz Hondurasa, možete pronaći u bio&bio trgovinama.

cogito coffee specialty kava, bio&bio

Matija Hrkać

Specijalisti za kavu poput njih pomno odabiru izvore s obzirom na način uzgoja, vrstu, sezonu, tlo na kojem se uzgaja. Cijeli proces od plantaže do šalice prati se i kontrolira te svjesno odabire da bude cjelovit i kvalitetan u svakom koraku. Kava se kupuje u sezoni, a svježina zelenog zrna je presudna za kakvoću finalnog proizvoda. Kada je kava kupljena, prži se s pažnjom kako bi se očuvalo i naglasilo ono najbolje u njoj. Pržena kava najbolja je 5 do 20 dana nakon prženja i u tom periodu se poslužuje. Ovu priču o kavi odlikuje i vrsnost u pripremi te su svi bio&bio baristi prošli trening kako bi stekli vrsnost u pripremi kave.

cogito coffee specialty kava, bio&bio

„Naši educirani baristi ne kuhaju i ne prodaju kavu, oni vole kavu. Zaljubljeni su u njezinu priču i kvalitetu koja stoji iza nje, a pripremaju je na način i prema protokolima koje su usvojili na stručnoj edukaciji.“, naglasila je Žana Hinek iz bio&bio. U bio&bio cafeu služi se fair trade organska kava iz Hondurasa koja ima specifičan profil okusa: puna, čokoladna, suptilne note voća, bez gorčine.

„Slatkoća je bazirana na okusu tamne čokolade, ali ima specifičnu kiselkastu notu koja je karakteristična za kave koje su pržene na ispravan način. Upravo smo nju izabrali za bio&bio jer dobro funkcionira nakon dodavanja mlijeka te Bonsoy i Oatly biljnih napitaka“, ističe Matija Belković iz Cogita.

cogito coffee specialty kava, bio&bio

Dobra priča o kavi je još bolja jer je jedan od kriterija odabira fair trade načelo, što znači da su svi ljudi u lancu proizvodnje ove kave pravedno tretirani i plaćeni. Ova kava je bez gorčine – u svakom smislu. Specifičan je i njezin okus, način kako se kuša, kako se u njoj uživa... Ukratko, ova priča otkriva sasvim novi pogled na kavu koji će se svidjeti onima koji su spremni zaljubiti se. I zato je ovo kava o kojoj se puno priča.

A one koji žele uživati u njezinu okusu kod kuće radovat će vijest da će od listopada u ponudi bio&bio trgovina biti dostupna pakiranja mljevene Cogito Honduras kave, pripremljene prema načelima dobre priče o kavi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.