Sve vas koji volite Shakespearea, razveselit će vijest da na gostovanje u Zagreb stiže jedno vrlo osebujno uprizorenje "Ukroćene goropadnice". Baš kao i u Shakespeareovo vrijeme, sve uloge u predstavi igraju muškarci, a klasičan je tekst reinterpretiran na potpuno nov način i nudi sasvim drugačije čitanje ove slavne priče

ukroćena goropadnica, mgl

U sklopu ciklusa "KAZALIŠTE BEZ GRANICA" Satiričkog kazališta Kerempuh kojim se najavljuje regionalna i međunarodna suradnja s istaknutim kazališnim kućama, 14. veljače 2014. u 20 sati gostuje Mestno gledališče ljubljansko s predstavom Williama Shakespearea "Ukroćena goropadnica" (slo. Ukročena trmoglavka), koja je slovensku premijeru imala u veljači prošle godine.

Uprizorenje u prijevodu Otona Župančiča režirala je srpska redateljica Anja Suša, koja ujedno potpisuje i scenografiju. Dramaturginja je Petra Pogorevc, kostimografkinja Barbara Stupica, autor glazbe Laren Polič Zdravič, koreograf Damjan Kecojević, a oblikovatelj svjetla Boštjan Kos.

ukroćena goropadnica, mgl

U predstavi igraju poznati slovenski glumci Matej Puc, Primož Pirnat, Jurij Drevenšek, Jaka Lah, Jožef Ropoša, Gregor Gruden, Gaber K. Trseglav te Jure Kopušar.

Slovenska kazališna kritika izvrsno je prihvatila ovu devedesetominutnu predstavu, osobito zbog činjenice što redateljica Anja Suša nudi drugačije čitanje i razumijevanje Shakespeareove slavne komedije premještajući njen fokus sa žena na ostale marginalizirane društvene skupine. Sve uloge u predstavi, baš kao i u elizabetanskom kazalištu, igrajumuškarci. Njena posebnost ogleda se i u završnom Katarininom monologu koji se zapravo sastoji od tri monologa koje su napisale tri suvremene dramatičarke iz regije – Ivana Sajko, Maja Pelević i Simona Semenič.

ukroćena goropadnica, mgl

Predstava će biti prevođena, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Satiričkog kazališta Kerempuh.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.