Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa, odvija se 39. put u Zagrebu od 1. do 12. lipnja. Ove godine spaja nas s nama poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i novim talentima

tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa, 39. po redu, donosi predstave i projekte recentnih stranih i domaćih autora, edukacije i međunarodne suradnje, radionice za profesionalne plesače i građanstvo, video projekcije, razgovore s plesnim i izvdbenim umjetnicima, sudjelovanja u procesu stvaranja plesnih predstava i još mnogo toga. Tematski se festivalski program fokusira na održivost u najširem smislu: plesnih karijera, zajednice i zajedništva, a realizira se kroz razna partnerstva kako na lokalnoj razini (HDLU, Francuski Institut u Hrvatskoj, Teatroskop, Akademija Dramskih umjetnosti, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Festival Cirkusa) tako i međunarodno (Perform Europe, East is Best network itd). 

Festivalskoj publici predstavit će se međunarodne zvijezde poput Cie Maguy Marin s kultnom predstavom MayB, Marca D'Agostinija i predstavu Best Regards, Francesca Scavetta koji nam dolazi s predstavom Hardly Ever, Mate Meszarosa s participativnom verzijom predstave Mechanics of Distance, Sine Qua Non sa svojim nekonvencionalnim projektom Out of the Blue, Skopje Dance Theatre i druge; ali i domaće autore poput Žaka Valente, Saše Božića, Ksenije Zec, Zrinke Šimišić-Mihanović. Predstavit će se i umjetnici iz regije okupljenih oko jednog od najznačajnijih Europskih projekata ove godine: East is Best u okviru EU Projekta Perform Europe. U Zagrebu tom prigodom gostuju predstave iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske i Mađarske. 

tjedan suvremenog plesa

Mladi talenti su uvijek bili dio Festivala pa tako i ove godine. Diplomanti Akademije dramskih Umjetnosti i Odsjeka za ples te učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu predstavit će se kroz radove autora i mentora: Petre Hrašćanec, Saše Božić, Ene Vesović te povesti razgovore na temu Razvijajmo Budućnost - izvedbene prakse u Hrvatskoj; zaznati ćemi što mlade ljude motivira ka umjetničkim karijerama, što im se nudi, koju budućnost očekuju, što im društvo nudi, kako ostvariti uspješnu karijeru kao samostalni umjetnik.  

Uz predstavljanje ciklusa Purpura Intuitum koreografkinje Tatjane Rupcich u produkciji Svjetlost u pokretu, imat ćete prilike kroz pogled u prošlost i refleksije velikih hrvatskim umjetnika Frišćića, Kljakovića, Raškaj osvrnuti se i na današnji svijet uz pitanje što nam je činiti kada se suočavamo sa nemanima. U Meštrovićevom paviljonu također bit će predstavljen predstviti i film The Family Garden bosanske umjetnice Smirne Kulenović te snimka Ukrajinske predstave Poslukh, uz razgovor s autoricom Khrystynom Slobodianuk. 

Filmska selekcija zaključit će se ciklusom kratkih filmova kojima prezentiramo Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao umjetnika kojeg treba pratiti.  Od 30. svibnja do 4. lipnja 2022., u organizaciji Francuskog Instituta i Teatroskopa, a u suradnji sa festivalima Circorama i Tjedan suvremenog plesa, u Zagrebu se održava međunarodna konferencija posvećena održivosti struke uz sudjelovanja profesionalnih aktera europske plesne scene - Stronger Together: Performing Arts and Territorial Development.

tjedan suvremenog plesa

Unutar međunarodnog konteksta progovora se o održivosti i mijenama unutar suvremenih izvedbenih praksi specifično kroz prizmu novog cirkusa i suvremenog plesa u Europi danas, a unutar konteksta transdisciplinarnost i regionalna umreženja sa ciljem jačanja statusa suvremenog plesa i novog cirkusa; izvedbene umjetnosti u urbanim sredinama: rad sa zajednicom i revitalizacija kulturne baštine.   

Međunarodno umrežavanje dokazuje i projekt Roots of Dance, u kojem Tjedan suvremenog plesa u suradnji sa Trafikom iz Rijeke te Papovim Tijelima  pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ulazi u područje istraživanja izvorišta inspiracije koju suvremeni ples nalazi u tradicionalnim kulturama te njihova tranformacija i transpozicija. Dijalog se ostvaruje pod vodstvom poljskog koreografa Jaceka Luminskog, a projekt okuplja plesne organizacije  iz 9 zemalja svijeta (Poljska, Hrvatska, Gruzija, Meksiko, Malezija, Indija, Kina, SAD, Kanada) te kulminira zajedničkom posjetom festivalu  Katowicama u Poljskoj u jesen 2022. Ovaj je projekt još jedan u nizu naših  nastojanja da hrvatske plesne umjetnike spajamo sa međunarodnom zajednicom te potaknemo  novi val interesa u području drugačijih tematskih propozicija u suvremenom plesu u Hrvatskoj. 

Festival i producentska organizacija, Hrvatski institut za pokret i ples, više od tri desetljeća, sustavno njeguju interes za ples među građanima Hrvatske otvarajući ili potičući nove potencijale na hrvatskoj sceni ali i međunarodno. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, Histrionskog doma, Muzeju suvremene umjetnosti, Meštrovićevog paviljona te na otvorenim prostorima u središtu grada. Festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 20. svibnja traje pretprodaja ulaznica. I ove godine nastojimo osigurane su posebne beneficije za studente i umirovljenika, a izdvojen je određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete. 

Financijsku potporu realizaciji programa pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, uz potporu Francuskog Instituta, Teatroskopa i EU projekta Perform Europe. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.