Nemojte me shvatiti krivo, obožavam zimske blagdane. Volim hladnoću, sezonsku hranu i topla pića, ukrašeno drvce kod mene je od kraja studenoga. No treba prepoznati i da je ovaj period za mnoge izuzetno stresan i da kao takav često utječe na naše seksualne i intimne živote

seks tijekom blagdana paula kolumna lelo

Brojim dane do blagdana, što zapravo znači do Badnjaka kada u totalno hollywoodska romantična komedija scenariju avionom dolazim u Zagreb i tada dva tjedna provodim hvatajući obitelj, prijatelje, poslovne suradnice i ostale, pokušavajući naravno to sve učiniti pijući kuhano vino i slikajući se na adventu u gradu. Vrijeme oko Božića za mnoge je vrijeme izuzetne organizacije, planiranja i koordinacije. Smisli sve poklone, pokupuj i popakiraj. Smisli sva druženja, pa nešto i ukrasi, skuhaj, pripremi. Smisli sve ljude koje želiš / moraš / trebala bi vidjeti i sve to odradi s energijom uvijek na vrhuncu i bez gubljenja živaca. Stres se povećava radi svih blagdanskih priprema u kojima se, najčešće žene, nađu tjednima i danima prije Božića.

seks tijekom blagdana paula kolumna lelo

Svi žele imati magično iskustvo blagdana, sreće i veselja, a stvaranje tog ugođaja i svih popratnih aktivnosti uglavnom padne na leđa žena. No osim toga, tu je i pritisak da to vrijeme mora biti savršeno i prekrasno i za partnerski odnos. Dok na Netflixu izlazi još jedan predvidljivi božićni film u kojem se u malom američkom gradu netko tko mrzi Božić zaljubi i u Božić i u osobu s kojom se slučajno našla ispod imele, nije teško zapitati se zašto intimnost nama možda izmiče? Blagdani stavljaju taj pritisak na romantičnu vezu i seks, zbog kojeg umjesto da sve bude bolje, sve izgleda napeto i frustrirajuće. Pa kako onda održati tijekom blagdana održati seks i intimnost u vezi?

Shvatite seks ozbiljno
Dok se lista svega što treba obaviti i pripremiti prije Božića samo produžuje, kvalitetno vrijeme koje provodiš sa sobom ili s partnerom uglavnom se na toj listi niti ne nađe. Seks i privlačnost često smatramo nečime što se treba dogoditi spontano, a ako nije spontano onda nije niti iskreno. Takvo razmišljanje garantira da će vaš seksualni život samo postajati sve gori i gori, jer ako na njemu aktivno ne radite i ne prepoznajte da na intimnosti uopće treba raditi, ništa pozitivno se niti ne može desiti. Dakle, shvati seks ozbiljno. Ne mislim pod time da postane samo još jedan zadatak na listi koju trebaš odraditi, već da ga shvatiš kao nešto čemu treba pružiti vremena i pažnje.

seks tijekom blagdana paula kolumna lelo

Prvi korak za posvetiti se partnerskoj seksualnosti jest posvetiti se sebi. Ako potpuno izgoriš pokušavajući učiniti blagdane magičnima za sve ostale, a pritom zaboraviš na sebe, svoje potrebe i želje, poanta sretnog i veselog perioda postaje ironična i gubi se. Sasvim je u redu, čak i poželjno, reći „ne“ kada ti to treba. U svom kaosu, bukiraj vrijeme za sebe, a zatim i za partnera ili partnericu. Dogovorite kada oboje imate mogućnosti jedno za drugo, kada oboje imate vremena i energije. Nemojte vaše intimno vrijeme ostavljati za „nakon svega drugoga“. Često kada sve drugo odradite, i vrijeme i energija bit će iscrpljeni i opet ste nigdje…

Iskoristite zimska jutra
Možda ipak bolje da to vrijeme dođe prije svega drugoga? Ako imate tu opciju, učinite jutro svojim trenutkom za zbližavanje i intimu. Zima je posebno lijepo doba za jutarnji seks, kada nam se dodatno teško probuditi, vani je mrak i izaći iz kreveta znači suočiti se s hladnoćom. Postoji li bolji način za razbuditi se od maženja i snenog seksa? Umjesto da vaša intimnost bude zadatak na kraju dana, ovako ga učinite lijepim načinom za započeti dan. Ne trebaju to biti neke posebne akrobacije (a i mogu). Gledanje jedno drugoga u oči, bivanje u trenutku i komuniciranje emocija doprinijet će povezanosti i smanjiti stres. Vjerujem da će i sve druge obveze tog dana biti lakše nakon ovakvog početka!

seks tijekom blagdana paula kolumna lelo

Male stvari puno znače
Pokloni oko blagdana često se percipiraju kao stvar za djecu ili kao samo još jedna obveza koju treba ispuniti. No možda taj narativ možete promijeniti i osmisliti poklone u kojima sudjelujete samo ti i partner ili partnerica, i to tijekom više dana? Vrijeme za adventske kalendare već je počelo, no još uvijek se možete dogovoriti za desetak zimskih dana tokom kojih ćete razmjenjivati male darove. Ti darovi neka ne budu nešto praktično i dosadnjikavo, nego nešto što će u vama probuditi zaigranost i seksualnost. Mogu biti malene seks igračke, lubrikant, povez za oči, sladunjave pjesme koje pišete jedno za drugo ili poruke u kojima opisujete što želite raditi jedno drugome.

Male stvari zaista puno znače. Pogotovo ako želite stvoriti posebnu atmosferu i svaki dan pronaći malo vremena jedno za drugoga. Čar poklona nije ono materijalno, već znanje da je netko uložio trud i vrijeme, razmišljao što pokloniti i veselio se tom trenutku. Vaše intimno vrijeme ne mora uslijediti odmah nakon intimnih poklona. Štoviše, ima nešto, i to vrlo snažno, u iščekivanju od kada si poklonite neku sitnicu za seks, do trenutka kada ju zaista možete isprobati u praksi.

seks tijekom blagdana paula kolumna lelo

Vrijeme za eksperimentiranje
Osim sitnica koje si možete poklanjati, možete isplanirati i neko iskustvo ili aktivnost koja vam golica maštu, ali možda nikada nije bilo pravo vrijeme. Možda je to određena poza, seks na nekom do tada neisprobanom mjestu, zajednički odlazak u trgovinu sa seksualnim igračkama ili kakva druga fantazija. Iako je svako doba godine super tren za eksperimentiranje i isprobavanje novih stvari, u ovo zimsko vrijeme ovakve aktivnosti svakako će vam utopliti dane i pomoći s potencijalnim stresom.

Budi sebična
Iako su blagdani vrijeme kada želimo usrećiti druge, taj teren neravnomjerno pada na žene i na majke, pa ispada da one rade sve kako bi drugima osigurale čarobne blagdane, a na sebe zaborave. Tako da ovih blagdana, nemoj se bojati biti sebična. Sa svojim vremenom, energijom i užitkom. Vrijeme za tebe i vrijeme za intimnost ne bi trebalo biti zadnja stvar na popisu do koje ćeš možda stići, ali najvjerojatnije nećeš. Trebalo bi biti nešto čemu posvetiš punu pažnju, bilo da je to u planiranju seksa s partnerom, nježnosti tijekom jutra, malim znakovima pažnje ili nešto većim novim iskustvima. A možda tvoja briga o seksualnosti i intimnosti uopće ne uključuje nikoga osim tebe. Sve ove savjete možeš i tada primijeniti!

paula lelo kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.