Miris mora, zategnuta koža od soli, nesputanost koju donosi kretanje ljeti, uz lakoću i brzinu današnje komunikacije i noć koja postaje ekvivalent danu. Dani koje obilježava neobaveznost, bez diktata što moramo i vremenskih ograničenja. Brze ljubavi kao rezultat brzo donošenih odluka i ulazak neznanca u naš život mogu donijeti i cijeli niz kratkoročnih, ali i dugoročnih posljedica

ulla marton kolumna

Strah i zaštita od moguće neželjene trudnoće često je jedina prijetnja koja ostaje u našem mozgu, često postaje stvarna tek sljedeći dan. I tada započinje brojanje dana od prvog dana zadnje menstruacije uz kalkulaciju o mogućim plodnim danima i izračunu mogućnosti ostvarivanja trudnoće.

Moramo biti svjesne da takozvani ovulacijski prozor i vremensko razdoblje u kojem se može ostvariti trudnoća iznosi 48-72 sata prije nastupanja ovulacije – jer spermiji žive 24-72 sata. Iznimno je važno poznavati dinamiku svoga ciklusa jer nam upravo to donosi mogućnost predikcije ovulacije. Uvođenjem kontraceptiva bilo u oralnoj formi (pilule), korištenjem materničnih uložaka (mehanički ili hormonski) ili u obliku vaginalnih prstenova (silikonski prsteni koji otpuštaju hormone) ili flastera, na vrijeme sprečavaju neželjene trudnoće. U slučaju da je nužna vatrogasna intervencija, u pomoć možemo uvesti "the day after pilulu" odnosno pilulu za dan poslije koja odgađa ovulaciju što ujedno znači da moramo imati na umu opreznost i prilikom daljnjih odnosa i koristiti mehaničku zaštitu (kondom).

ulla marton kolumna

Uvođenjem kontraceptiva zaštićujemo se od neželjene trudnoće, ali ne i od spolno prenosivih bolesti. Svaki novi partner koji ulazi u naš život ujedno otvara mogućnost i nove infekcije, tijekom odnosa istodobno smo ne samo s njime već i sa svim njegovim partnericama i njihovim partnerima stoga mogućnost od spolno prenosive bolesti ubrzano raste. Svakako je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti kondom, bilo muški - bilo ženski.

ulla marton kolumna

Liberalizacijom spolnosti u kulturama zapadnog svijeta, odnosno promjene u dinamici   spolnih partnera dovelo je do porasta broja osoba koji su tijekom svoga života bili izloženi spolno prenosivim bolestima. Promjena u stilu i načinu spolnog života, odnosno liberalizacija odnosa, nije doprinijela do porasta svijesti o istodobnoj prevenciji i zaštiti, kao ni do svijesti o mogućim učincima kako na reproduktivno tako i na cjelovito zdravlje. Spolno prenosive bolesti posljednjih godina pokazuju velike promjene u kliničkim manifestacijama, kratkoročnim i dugogodišnjim prognozama i njihovim posljedicama. Izloženost klasičnim bakterijskim uzročnicima (sifilis, gonoreja), zamijenjeni su uzročnicima modernog doba – spolno prenosivim virusima (HPV, HSV, HBV i HIV), odnosno bakterijskim uzročnicima (chlamydia trachomatis, mycoplasme), čije posljedice za zdravlje imaju dalekosežnije negativne učinke. Dinamika prijenosa i širenja ovisi o nizu čimbenika, načinu spolnog ponašanja (broju i dinamici promjene spolnih partnera i njihovim spolnim navikama), korištenju kontracepcije (kondom), o snazi infektivnog uzročnika i trajanju zaraze.

ulla marton kolumna

Brza odluka za seks s nepoznatim, zaštitite svoju vaginu i sebe, uz primjenu lubrikanata, lokalnih probiotika koji će spriječiti nastajanje većih mikrotrauma vagine i dovesti do veće ugode i zadovoljstva. Mislite i na kondom koji vam otvara siguran prostor – volite sebe, vi donosite odluke i pravila igre.

ulla marton kolumna

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med. spec. ginekologije i porodiljstva Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.