Blagdani su sinonim doma, topline, bliskosti, maštanja, ugode, bijeg u smirenje, usporavanje, predah... Time out od dnevnog ritma koji nosi opterećenje i ispunjavanje dnevnih obaveza. Stoga često postaju i sinonim za ostvarenje bliskosti i povezivanje s partnerom s kojim dijelimo životne bojišnice ili kojeg si želimo "priuštiti"

ulla marton kolumna intimina

Žene koje žive u današnjem iznimno zahtjevnom nametnutom korporativnom ritmu razapete su između strogog poslovnog sustava koji ne prepoznaje emociju, obiteljskog života i neprilagođenog socijalnog sustava (vrtić, škola). Radne žene u vječnoj su trci s vremenom i minutama koje klize kroz prste. Automobili vrlo često izgledaju kao mala sportska borilišta (dresovi, baletne papučice, kopačke, špangice, ručnici...), sa setovima za brzu pripremu hrane i, naravno, ipad/laptop da u intermezzu školskog sata dječje aktivnosti odgovorimo na poslovnu poruku... Na kraju dana smo izmorene, a krevet je u službi kolijevke za brzu rehabilitaciju do sljedećeg dana. Stoga blagdani često postaju sinonim za ostvarenje bliskosti i povezivanje s partnerom s kojim dijelimo životne bojišnice ili kojeg si želimo "priuštiti".

ulla marton kolumna intimina

Seks uvijek ima svoju prvotnu asocijaciju penetrativnog odnosa. Tjelesna intimnost temeljem dodira, ljubljena i penetrativnog odnosa potiče lučenje oksitocina što doprinosi osjećaju bliskosti i ljubavi prema partneru, stvarajući osjećaj pripadnosti i ugode. Seks uistinu predstavlja niz tjelesnih i fizičkih zbivanja koje nose sa sobom paletu osjećaja o zadovoljstvu/nezadovoljstvu, ugodi/neugodi, reprodukciji, često popraćeno promjenom mimike lica, koja oslikava ujedno i primarni, nepatvoreni odnos prema seksu temeljem osobnog proživljenog iskustva i/ili društveno implementiranih vrijednosti.

ulla marton kolumna intimina

Seksualnost često predstavlja presliku socijalnih odnosa unutar mikro i makro socijalne zajednice, neraskidivo je vezana uz cjelovito zdravlje i vitalnost, određena često anatomijom, biološkim promjenama unutar tijela tijekom životnih ciklusa, uključujući percepciju sebe ali i drugih, i to kroz misli, fantazije i ponašanje bilo kroz dnevni i/ili kroz spolni ritam.

ulla marton kolumna intimina

Ako tražite partnera za trenutak koji ste vi sebi odabrali, vodite računa o zaštiti sebe od posljedica spolno prenosivih bolesti (kondom) koje imaju moguće kratkoročne i dugoročne posljedice. Poznajete sebe i svoje tijelo, ugodite mu na mudar način, štiteći sebe. Statistike poznaju porast rađanja djece koja su začeta u vrijeme blagdana i godišnjih odmora, vodite računa o svojim ovulacijskim prozorima, jajna stanica živi 6-12 sati, spermiji 24-72 sata. Ako imate urednu dinamiku menstruacijskog ciklusa vrijeme "plodnih dana" je od 11 do 16 dana ciklusa brojeći od prvog dana krvarenja.

ulla marton kolumna intimina

Nakon raspremanja blagdanskog stola otvorite si prostor za sebe, jer seks je i bliskost trenutka, ljubljenje, mekoća dodira, grijanje ispod dekice, opušteno spavanje uz osobu do koje vam je stalo... Sretni blagdani, uzmite sebi ono što vas čini sretnima.

ulla kolumna intimina

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.