Do 14. studenoga u osječkom trgovačkom centru Portanova postavljena je edukativna izložba "Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja" koja je dio projekta puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly. Izložba je dio javne kampanje s ciljem osvještavanja nasilja nad ženama starije životne dobi i nosi poruku "Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine"

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

U osječkom trgovačkom centru Portanova postavljena je edukativna izložba “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja”. Izložba je dio javne kampanje osvještavanja nasilja nad ženama starije životne dobi u okviru projekta puSHEd - Protect, Understand, Support, Help the Elderly, financiranog sredstvima EU.

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Kampanju je pokrenula udruga B.a.B.e. s partnerima - Zakladom Zajednički put, Domom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb“ i Gradom Zagrebom, a  nosi poruku Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine. Dio je projekta puSHEd koji je podržan od strane Pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže te financiran sredstvima Europske unije iz programa CERV (Građani, Jednakost, Prava i Vrijednosti) i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Ciljevi su joj podići svijest javnosti o nasilju nad starijim ženama, potaknuti veći broj prijava nasilja, naglasiti predrasude prema starijim ženama i u realnim okvirima utjecati na promjenu društvenih stavova, podizanje kapaciteta relevantnih stručnjaka/inja iz sustava zaštite te potaknuti donositelje odluka na prepoznavanje važnosti unaprjeđenja sustava podrške. 

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Kako kažu organizatorice kampanje, prema podacima Eurostata za 2021. godinu, razina nasilja nad ženama starije životne dobi (65+) u većini država EU niža je u odnosu na ostale dobne skupine. U Hrvatskoj je to 17,8% (oko 90.000) žena starije životne dobi, dok je, primjera radi, 32,9% broj prijavljenog nasilja nad ženama dobne skupine od 18 do 29 godina. Većina starijih žena žrtava nasilja, njih 23,9%,  doživjela je nasilje od intimnog partnera/supruga, 13,1% od ostalih članova obitelji, a tek 10,4% od drugih osoba. U odnosu na vrste nasilja, najviše je zastupljeno psihološko nasilje (¼), koje Eurostat definira kao ponašanje koje ima karakteristike emocionalnog zlostavljanja i ponižavanja, a uzrokuje strah i nelagodu.

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

"Edukativna izložba koja je krajem listopada bila postavljena u zagrebačkom Oktogonu, a sada je izlažemo u Osijeku, rezultat je naših ranijih djelovanja i istraživanja, koje provodimo kroz zadnjih godinu i pol dana. Dio je opsežne kampanje kojom želimo senzibilizirati javnost i prenijeti poruku o vrstama nasilja nad starijim ženama te da nasilje trebaju prepoznati i prijaviti. I ne samo žene žrtve, već i okolina koja mu možda svjedoči, a zbog raznih društvenih stavova to ne čini. Na posterima koji su izloženi prikazane su ilustracije starijih žena, a na stražnjem dijelu su navedene vrste nasilja – psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno, digitalno nasilje i zanemarivanje te kako ih prepoznati i kome se obratiti za pomoć. Podaci kojima raspolažemo pokazuju da žene starije životne dobi rjeđe prijavljuju obiteljsko nasilje nadležnim institucijama zbog svoje ekonomske ovisnosti ili ovisnosti o članovima obitelji uvjetovane zdravstvenim stanjem, a koji su često počinitelji nasilja", poručuju iz udruge B.a.B.e te dodaju: 

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

"Preventivno djelovanje u području zaštite i podrške starijim žrtvama rodno uvjetovanog nasilja je važno, ali nedostatak podataka temeljenih na nacionalnim istraživanjima dovodi do nedostatka zaštitnih mehanizama i ograničenih usluga podrške žrtvama, kao i oskudnih preventivnih programa. Statistički gledano, starije žene koje su preživjele dugotrajno nasilje mogu biti motivirane prijaviti nasilje, no izostanak senzibilizirane pomoći i podrške može dovesti do odustajanja. Osim toga, često se fizičke i mentalne posljedice nasilja otpisuju kao dio procesa starenja. Zbog toga nasilje nad starijim ženama postaje nevidljivo i njihovi glasovi se utišavaju. Podaci kojima raspolažemo upućuju i na to da ne znaju kome se i kako mogu javiti."

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Kome se obratiti i kako prijaviti nasilje?

Cilj projekta je mijenjati praksu i unaprijediti osjetljivost odgovora sustava na nasilje nad starijim ženama. Shodno tome, organizatorice su pripremile brošure sa smjernicama kako senzibilizirati pristup radu sa starijim žrtvama u skloništima za žrtve obiteljskog nasilja i domovima za starije osobe. Materijali s informacijama kako prepoznati nasilje, što učiniti, kome se javiti dostupni su na internetskoj stranici  udruge B.a.B.e. - Knjige i priručnici - babe.hr.

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Osobe koje žele prijaviti nasilje nad ženama starije životne dobi ili trebaju podršku (kao žrtva ili osoba bliska žrtvi) mogu to učiniti kontaktirajući policiju pozivom na 192, nadležni Centar za socijalni rad, udrugu B.a.B.e. na besplatni broj telefona: 0800 200 144, Sigurnu kuću Vukovarsko-srijemske županije na brojeve telefona: 032 414 910 i 098 982 4641, kao i Savjetovalište Duga-Zagreb na besplatni broj telefona: 0800 88 98. 

osijek izlozba kampanja nasilje nad starijim zenama

Sljedeći koraci organizatorica su primijeniti dobiveno iskustvo i znanje u okviru ovog projekta, tražiti nove financijske potpore i ostvarivati partnerstva u ovoj temi, nastaviti diseminirati materijale, pružati podršku i kapacitiranje stručnjaka te poticati umrežavanje i dijeljenje dobrih praksi. 

Izložbu Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja autorski potpisuje Goga Golik s  Ivanom Besak, voditeljicom projekta ispred agencije INKredible. Nakon Osijeka, izložba će biti postavljena u Rijeci i Splitu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.