Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla postala je središnje mjesto za dizajn u Hrvatskoj. Zagreb Design Week, najveći hrvatski događaj za dizajn, otvoren je u Hali V, a ovogodišnja tema je Korona i "Nova normalnost" (New Normal)...

zagreb design week

Korona je postala globalni problem broj jedan, a dizajn je rješenje. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od "lockdowna" do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Moramo li dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured — kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao — kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće — kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta — kakav nam je internet potreban?

zagreb design week

U prizemlju Hale V, na 1000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Nove proizvode predstavljaju neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj prvi puta predstavljaju i Sobočan te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji po diskontnim cijenama mogu kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta. 

zagreb design week

Prvi put "ZGDW Award" postaje međunarodna i dodijelila se u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

Pobjednici po kategorijama:

Grafički dizajn:
- Studio Tumpić/Prenc - Gradski bazeni Pula-Pola 
- Hibird Books - Gamebook 
- Rašić+Vrabec - 66. Pulski filmski festival 

Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija:
- Silina Senica Pintar - MiCreate 
- Hazelica - Plant Tinder 
- Ana Pavičić - Vizualizacija hrvatskih zakona 

Produkt dizajn:
- Veronika Rožmanc - OLI 
- Havranek+Lugonja - Neolit 
- Sandra Maglov - Valja 

Dizajn interijera:
- Clinica studio - Centar za posjetitelje Med dvemi vodami 
- Kancelarija za arhitekturu - House Franco 
- Ivan Galić / NOP Studio - Platforma za promatranje biljaka Cret Dubravica 

Tekstilni i modni dizajn:
- Onimado - The beauty of waste 
- Patrizia Donà - Qwerty Unique 
- MORF - Between Fragments 

Dizajn društvenih inovacija:
- Studio Aline Gerards - How it feels 
- Miret - 97% ecological sneakers 
- Rašić+Vrabec - Gledam dodirom

zagreb design week

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava „normalnost“ kakvu smo poznavali i „novu normalnost“. Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje.

zagreb design week

Povijesna izložba "Zagrebačka ambalaža" iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

zagreb design week

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavili su svoje radove — Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci — Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu — Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu — Akademija likovnih umjetnosti.

zagreb design week

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba "Separated Together" ("Zajedno razdvojeni") nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba "The Change Club" ("Klub promjene") predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

zagreb design week

Svaku večer pod egidom „Zvuk dvadesetih“ i uredničkom palicom Ilka Čulića održava se bogat glazbeni program u vrtu Hale V.

Zagreb Design Week otvoren je do 6. rujna.

SRIJEDA

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–22.00 DJ Zoran Veles

ČETVRTAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
16.00–17.00 Movo, predstavljanje
18.00–19.30 UX Meetup Zagreb #27
20.00–20.30 ZGDW modna revija
20.30–22.00 DJ Rea

PETAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–19.00 Reklama je moć, predavanje
18.30–20.30 Hibou
20.30–22.00 Sun U, live

SUBOTA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–15.00 DVK, radionica
15.00–17.00 Mala mica dizajnerica, radionica
18.00–22.00 Yesh

NEDJELJA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–19.00 Frühstück
11.00–15.00 DVK, radionica
vrt radi do ponoći

zagreb design week

zagreb design week

zagreb design week

 zagreb design week

zagreb design week

zagreb design week

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.