Ove godine obilježava se 150 godina od rođenja slavne književnice Ivane Brlić Mažuranić. Tim povodom Max teatar iz Zaprešića je u koprodukciji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda pripremio predstavu “U potrazi za Ivanom”, prema romanu književnice Sanje Lovrenčić

u potrazi za ivanom predstava ivana brlic mazuranic

Značenje ovoga projekta na nacionalnoj razini jest da nastaje uoči velike obljetnice, naime ove godine navršava se 150 godina od Ivanina rođenja, a pored neupitne vrijednosti njezinog književnog opusa, predmet našeg istraživačkog pristupa kroz predstavu je traženje odgovora na pitanja - koliko je u ozračju burnog obiteljskog života i neospornog književnog uspjeha, uspjela sačuvati osobni integritet i biti u potpunosti zadovoljna svojim životom.

u potrazi za ivanom predstava ivana brlic mazuranic

Njezin tragičan kraj, i brojne depresivne epizode, otvaraju pukotinu u toj besprijekornoj slici uspješne supruge, majke, spisateljice, a naša predstava ciljano aktualizira pitanje ženske osobnosti i pune realizacije osobnog potencijala usprkos, ili uz nametnuta ili samonametnuta ograničenja i očekivanja okoline! Predstavu nose tri glumice, Katarina Perica Kirin, Marina Kostelac i Matilda Sorić, od kojih svaka predstavlja ne samo jedan period u Ivaninom životu već i dio njezine osobnosti koji se međusobno isprepliću i čine bogatstvo njezinog unutarnjeg svijeta. Prožimanje lutkarskog medija i dramskih elemenata dodatno naglašavaju unutarnje sukobe, koji su Ivanu pratili cijeli život.

u potrazi za ivanom predstava ivana brlic mazuranic

Nakon odigrane premijere u Slavonskom Brodu u veljači ove godine, slijedi zagrebačka premijera predstave, u Zagrebačkom kazalištu lutaka 24. ožujka, s početkom u 19.30 sati. Uz premijeru predstave, bit će predstavljeno i novo izdanje romana “U potrazi za Ivanom” Sanje Lovrenčić. U ponedjeljak, 25. ožujka, s početkom u 11.30 sati odigrat će se i reprizna izvedba predstave za srednjoškolce i studente, u sklopu koje ih očekuje i razgovor s autoricom romana, koja je ujedno i dramatizirala tekst za ovu predstavu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.