Tena Vodopija je prekrasna jazz pjevačica, ali i vlasnica shabby chic kafića u centru Zagreba - njen Drama Bar nalazi se u Dalmatinskoj ulici, a njegov nježan pastelni interijer te odlična ponuda čine ga jednim od omiljenih zagrebačkih kafića. S ovom svestranom kreativkom razgovarali smo o glazbi, interijerima, ljubavi, putovanjima i, naravno, o ljepoti!

tena vodopija

Pjevanje je njezina prva ljubav i njime se bavi otkad zna za sebe. Tena Vodopija o sebi će reći kako je najiskrenija kada pjeva. U svakom drugom poslu prisutan je stres, ali u glazbi toga nema. Čekala je puno godina da, kako kaže, sazrije vokalno, karakterno i profesionalno, a kao kruna njezina rada na sebi je i nova glazbena suradnja s virtuozom Matijom Dedićem, prava poslastica za uši. Iako je Tena dobro poznata kao jazz pjevačica, izvrsno plovi i pop vodama, a njezina energija te osebujan karakter definitivno je izvlači iz okvira standardnog jazza i koketira s ozbiljnim pop izričajem.

tena vodopija

Nježna balada ''Sutra'' odraz je Tenine energije i entuzijazma, tekst je napisala Uršula Tolj, autor glazbe je Željen Klašterka dok je za aranžman bio zadužen Luka Udjbinac. Tenu je na klaviru i u kompletnom glazbenom izričaju pratio Matija Dedić te tako pjesmi dao neku svoju boju i šarm. Za video je bila zadužena video produkcija Kadar 22, a radnja spota vrti se oko Tenine osobne priče. Naime, spot za pjesmu Tena je snimila na Sljemenu oko sanatorija Brestovac i na drugim sljemenskim lokacijama. 

tena vodopija

"Odabrala sam to mjesto jer je ta stara bolnica za plućne bolesti mjesto gdje su se upoznali moji baka i djed. Oboje su bolovali od tuberkuloze te su tamo bili na liječenju. Djeda su pustili iz bolnice par mjeseci prije nje i baka je znala pješice popodne odlaziti u Zagreb, gdje bi otišli zajedno u kino, i potom se sama u sumrak vraćala nazad na Sljeme, u bolnicu. Takvu žrtvu zbog ljubavi danas rijetko vidimo. Ta ustrajnost, borba za život u ratnim vremenima, borba za ljubav… Zapravo o tome i govori pjesma. Nema predaje, znaš da jednom mora biti bolje". Željela sam tu svoju emociju prenijeti u sliku i ton", otkrila je svestrana Tena Vodopija koja voli koketirati s pop izričajem, no smatra da joj ne trebaju žanrovski okviri jer ne želi da je publika veže tek za jedan stil.

tena vodopija

Ipak, iako je Tena mnogima poznata kao pjevačica, ona je glazbu izabrala tek kao jednu od grana karijere. Interijeri su drugi način njezina kreativnog izričaja, uživa voditi projekt od začetka do kraja i vidjeti zadovoljnog klijenta. Drama Bar je otvorila kao simbiozu upravo glazbe, umjetnosti, lijepih interijera i svog vrlo aktivnog stila života. 

• Kakvu glazbu, osim jazza, voliš slušati? Što si pustiš kod kuće za opuštanje?
- U principu slušam sve, osim cajki i techna. Nekako, ovisno o feelingu i raspoloženju, nekada mi paše soul, blues ili jazz, uz laganu čašu vina i malo sira, ili u kadi. S druge strane, kad se spremam za izlazak ili nastup, pustim neki moderniji rnb ili pop, znate, tipične ženske stvari. Jako volim, od modernijih izvođača, Aliciu Keys, najbolje si boostam samopouzdanje uz Beyonce, ljubavne razgovore vodim uz Lionela Richia i slične... Ali, kad je baš za dušu, onda se definitivno vraćam orkestralnom soundu, jazzu ili pak klasici.

• Vrlo si kreativna, svestrana, kako usklađuješ sve obveze i kako izgleda jedan tvoj radni dan?
- Teško dati jedinstven odgovor - moj radni dan nikad nije prema rasporedu jer uvijek ulete neplanirani pozivi i sastanci. U jutarnjim satima nastojim obavljati uredske poslove, papirologiju, ponude i sve vezano uz interijere. Ponekad to radim sjedeći u Drami, jer kod Drame nikad ne znaš kakva iznenađenja sprema. Ugostiteljstvo je kao dijete, živi organizam koji zahtijeva konstantan nadzor. Multitasking je moj stil, rekla bih, i nekad je teže, nekad lakše, ali ide. Kod mene je sve isprepleteno, ne odvajam posao od privatnog života, ali zašto i bih kad mi je većina suradnika i poslovnih partnera s vremenom postala i prijateljima. Oni koji nisu, s njima izbjegavam i raditi. Večeri pretežno ostavljam za trening (ako imam snage) i opuštanje - pjevajući, stvarajući ili slušajući glazbu. Nastupe također smatram opuštanjem.

tena vodopija

• Uvijek izgledaš prekrasno - sa zamamnom kosom, njegovana, imaš divan stil. Otkrij nam neke svoje male beauty rituale i modnu inspiraciju…
- U principu, moram priznati da nisam osoba od rituala ni od trendova. Prilično intuitivno biram odjeću svakog dana, zapravo vrlo malo vremena provodim razmišljajući što ću odjenuti jer kada se upletem u svoje ormare, uđem u začarani krug briga i kombiniranja iz kojeg je teško izaći. Često se dogodi da između redovnog radnog dana i večernjeg eventa ili nastupa i ne stignem otići doma, pa se nabrzinu prošećem do Ilice, kupim nešto u čemu odmah ostanem i skočim frizeru. Kosa i osmijeh izvlače sve. Kad pričamo o odjeći, nekako se volim uživljavati u uloge. U danima kada su na repertoaru bitni poslovni sastanci, držim se formalnije odjeće - odijela, u kombinaciji s nekom cool majicom, a iznimno volim i klasične haljinice u stilu poznatih ikona poput Jackie Kennedy. Što sam starija, to se više podsjećam na svoju mamu dok je bila mlada, a nerijetko i danas dijelimo odjevne komade. Mama je uvijek in.

• Jesi li u životu već pronašla ljubav kakvu su imali tvoji baka i djed?
- Ne, na žalost nisam. Da jesam, vjerujem da bih već bila i majka. No ne gledam na to kao lošu stvar, uzevši u obzir okolnosti današnjeg stila života, a i gledajući sebe kroz godine, mislim da sam tek sada zrela za potpunu predanost. Ono su bila druga vremena, znate, ljudi su više cijenili život, čini mi se. Danas su odnosi površni i često proračunati. To me žalosti jer na ljubav gledam kao i na glazbu - vođena emocijom.

• Putovanja su tvoja velika strast - kamo planiraš ovog ljeta?
- Iskreno, nemam konkretnih planova. Trebala sam putovati u Amsterdam, tamo mi živi draga prijateljica, a već godinama želim autom obići  francusku Provansu. Svako ljeto odvojim vrijeme i za Hrvatsku obalu koju najviše volim obilaziti brodom. Obožavam brodove. U planu su i nastupi po obali, evo upravo sam danas dobila poziv iz Pule, jučer s Hvara. Treba vidjeti i kako ću financijski stajati tako da - que sera, sera… 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.