Htjeli mi to ili ne, većina nas žuri kroz život, često osjećajući pritisak kao posljedicu želje da se ostvarimo u brojnim ulogama koje imamo. Obitelj, posao i prijatelji su poput tri čaše koje ne želimo držati praznima. Koliko ćemo ih ispuniti, ovisi o našim individualnim potrebama, ali i resursima kojima raspolažemo. Možemo li biti zadovoljni životom ako ne ispunimo sve tri čaše? Brojna istraživanja su pokazala da možemo biti zadovoljni, ali ne i istinski sretni. Gdje je rješenje? 

avon kolumna opustanje

Ključ je u tome da mislimo na sebe i svoje cjelokupno zdravlje i onda kada smo dobro, kada „nam ide“, a ne samo kada nas život prisili na to. Svakodnevnim prakticiranjem brige za sebe, bit ćemo pripremljeni i puno spremniji u izazovnijim situacijama. One su neizbježne i na njih ne možemo utjecati, ali na našu spremnost i snalaženje u tim situacijama itekako možemo. Pa koji su onda neki od trikova koji nam mogu pomoći u svakodnevnom pronalasku mira i balansa u životu? Istaknut ću četiri načina o kojima se mnogo priča, no pitanje je koliko se zaista prakticiraju. Stoga vas pozivam da ih isprobate barem na tjedan dana i promotrite kako djeluje na vas.

avon kolumna opustanje

1. Ustajanje sat vremena prije svih

Uloži u vrijeme u kojem nisi na poslu, ispred ekrana, na društvenim mrežama tako što ćeš ustajati barem sat vremena prije ostalih. Neka to bude sat vremena za tvoju osobnu brigu o sebi. Hoćeš li piti čaj, čitati knjigu, raditi nježnu yogu, trčati u prirodi ili pisati dnevnik ovisi o tebi, ono najvažnije je da to bude vrijeme isključivo za tebe i nikoga drugog. Uživaj i opusti se i kada krene „život“ tvoje dobro stanje uma će biti spremno.

avon kolumna opustanje

2. Osvijesti svoje disanje

Svjesno disanje je fantastičan način za smirivanje misli i reduciranje stresa i anksioznosti. Vježbe disanja se mogu izvoditi bilo gdje, neovisno jesmo li u pretrpanom tramvaju, u dugačkom redu u dućanu ili smo jednostavno napeti. Uglavnom dišemo plitko i ne iskorištavamo potencijal kisika i pluća. Stoga, za početak je dovoljno da nam udah traje barem 4 sekunde, zadrška daha 2 sekunde i izdah 4 sekunde. Postepeno možemo produživati izdah, čime će se automatski produživati i naš udah. Već s 5 ponavljanja većina ljudi itekako osjeti znatno olakšanje. 

avon kolumna opustanje

3. Tuširanje kao meditativno iskustvo

Tuširanje je mnogima često jedini trenutak kada su sami sa sobom, stoga se potrudimo da zaista bude maksimalno iskorišteno. Samo vizualiziranje da nas topla voda čisti, smiruje, odnosi brige i strahove dok se slijeva od glave do stopala imala veliki efekt. Dodatan učinak ćemo dobiti ako uključimo opuštajuću muziku i koristimo gelove za tuširanje s relaksirajućim mirisima. Cilj je izaći osvježen i miran.

avon kolumna opustanje

4. Dom kao mjesto opuštanja

Dom je naš osobni prostor gdje bismo se trebali osjećati ugodno i opušteno, nipošto ne bi trebao biti izvor stresa. To često nije slučaj, no ono što tada možemo napraviti jest osigurati dio u prostoru koji će biti naše „mirno mjesto“ – poput unutarnjeg ili vanjskog vrta, dijela u spavaćoj sobi u koji ćemo poslagati svijeće i lijepe slike ili poruke. Dovoljno je 5 minuta u danu da iskoristimo naš mali kutak za sebe – bez društvenih mreža naravno. Jednostavno „zaustaviti vrijeme“ na tih pet minuta. Svijet će preživjeti bez nas – to je sigurno, a mi ćemo ovim malim resetiranjem dobiti puno za sebe, a samim time i za ljude oko nas!

Javite nam kako je prošlo nakon tjedna dana. Slobodno dodajte i još neku točku, ako ste već sami otkrili svoj najbolji način opuštanja: čekamo vas u komentarima.

avon kolumna maria santini

Piše: Maria Santini; Avonova Beauty trenerica, magistra psihologije
www.avon.hr

Photo: Petar Santini

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.