Niske temperature, snijeg, vjetar, konstantne promjene iz hladnog vanjskog u topao unutrašnji prostor svakako utječu na stanje naše kože. Koža je živi organ (i najveći u organizmu) i mijenja se, odnosno prilagođava uvjetima u kojima se nađe. Tako su dehidriranost, ispucalost, perutanje i crvenilo česte pojave na koži tijekom zime. Jesu li nužne? Prijašnjih godina moj odgovor bi bio da su jednostavno neizbježne. Ipak, danas, nakon mnogo isprobavanja, učenja i ponajviše osluškivanja potreba vlastite kože, moj odgovor je da se navedene zimske nuspojave na koži itekako mogu izbjeći

avon kolumna santini

Kad bi na kožu gledao kao na organ koji je pokazatelj koliko zadovoljavamo svoje potrebe (i koliko uopće znamo što su naše potrebe) - što bi bio tvoj odgovor? Ako je tvoja koža već duže vrijeme žedna, isušena, sivkasta, jednostavno djeluje umorno i nema sjaja - tražiš li "krivca" u okolini i čekaš da se koža sama uravnoteži? Ili ju pomno slušaš, pratiš i reagiraš, jer znaš da ti "priča" što joj treba? 

avon kolumna santini

Vjerujem da se mnoge stvari u životu poslože kad se ne bavimo rješavanjem simptoma, već se usudimo zaroniti malo dublje, u samu srž i uzrok problema. Također, vjerujem da osobe koje koračaju kroz život vodeći se svojim unutrašnjim glasom, koje brinu o svojim potrebama i osjećajima (važno im je da je njihova čaša uvijek puna jer znaju da samo tako mogu ponuditi i drugima) imaju manje izazova s održavanjem odgovarajuće razine zdravlja, sreće, socijalnih odnosa, pa naposljetku i samog fizičkog izgleda (koji opet vežem uz opće stanje organizma). 

avon kolumna santini

Postoje naravno određene zakonitosti vezane uz njegu kože zimi, ali po meni je važno da se prvo usvoji pravovremeno osluškivanje sebe, svoje kože – zašto čekati da mi ili naša koža počne upomoć! Baš taj, možda beznačajan (s obzirom na svijet u kojem danas živimo) ritual njege kože, je upravo prilika da zastanemo i svojoj koži kažemo: "Što želiš? Odgovara li ti ovo? Imamo se za cijeli život, kakav nam je odnos? Imamo li zajednički cilj? Vodi li nas ovo što danas radimo ka tom cilju?" I malo po malo, taj možda beznačajan trenutak može zaista postati itekako značaj ritual koji nam pomaže boljem osluškivanju sebe (i zahvalnosti kože).

avon kolumna santini

I da ne zaboravim, moji osobni savjeti da bi koža blistala i zimi: 

1. Nježno i temeljito čišćenje kože (Cannabis losion umiruje osjetljivu kožu sklonu crvenilu)
2. Blagi piling 1x tjedno (Anew Vitamin C piling koji zagrijava kožu)
3. Obilna hidratacija prilagođena tipu kože (Anew Hydra Pro Vita D)
4. Maska za lice po potrebi – Anew Protinol Skin Hero
5. Njegovane usne – Avon True njegujuće ulje za usne

avon kolumna santini

Piše: Maria Santini; Avonova Beauty trenerica, magistra psihologije
www.avon.hr
Photo: Petar Santini

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.