Srž svakog kozmetičkog proizvoda njegov je aktivni sastojak. Radi se o onim sastojcima koji imaju glavnu funkcionalnu ulogu. Oni se često nalaze u imenu ili opisu samog proizvoda, a drugi sastojci služe kao njihova nadopuna. Većina dodatnih sastojaka služe kao otapala ili pomoćne tvari koje drže sve na mjestu. Aktivni sastojak je ono zbog čega kupujete proizvod

aktivni sastojci

Pitanje je, ako su aktivni sastojci djelotvorni dio proizvoda, želimo li ih onda u većem broju i količini? Treba li kupovati proizvode s visokim postotkom aktivnih sastojaka? U nastavku otkrijte savjete kako doći do prave odluke.

Kako odrediti kojih aktivnih sastojaka ima najviše?

Neki proizvođači kozmetičkih proizvoda, kao što je the Ordinary imaju transparentno prikazan postotak glavnih aktivnih sastojaka kako biste znali o kojoj se točno koncentraciji radi. S druge strane, velik broj proizvođača to ne prakticira. Zato se možete poslužiti popisom sastojaka. Sastojci pri vrhu popisa nalaze se u proizvodu u najvećoj količini. To vam može pomoći na idući način. Ako kupujete kremu radi vitamina C, a vitamin C se nalazi pri sredini popisa dok su ispred njega drugi aktivni sastojci, onda ta krema nije najefikasnija opcija.

aktivni sastojci

Veći ili manji postotak?

Kao što i samo ime kaže, ovi su sastojci aktivni i imaju jasnu funkciju. Točno određene koncentracije djeluju na različite načine pa jedna te ista koncentracija nije prikladna za svakoga. Samo zato što aktivni sastojci daju rezultate, ne znači da ih trebate koristiti čim više. Važno je pronaći postotak koji vam odgovara. Iako je njega kože individualna, za razne aktivne sastojke postoje ustaljene koncentracije s kojima se počinje i koje odgovaraju većem broju ljudi.

Širok izbor kozmetičkih proizvoda s najrazličitijim aktivnim sastojcima možete naći na Notino. Poslužite se smjernicama u nastavku pri izboru koncentracije sastojaka i sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

aktivni sastojci

Koje su osnovne koncentracije različitih aktivnih sastojaka?

Vitamin C jedan je od najpoznatijih aktivnih sastojaka, a primjeren je svim tipovima kože i dobnim skupinama. U popisu sastojaka rijetko kad će pisati „vitamin C“, već će riječ biti o njegovim stručnim nazivima kao što je askorbinska kiselina. Ako se radi o formi askorbinske kiseline, najčešća koncentracija koja se koristi je 20%, ali neki drugi oblici ove tvari kao što je askorbil glukozid dovoljno su djelotvorni već pri 2%.

Sve popularniji sastojak je i retinol koji je oblik vitamina A. Nije ga preporučeno uzimati jako mladim osobama i pretežito se koristi u korektivnoj njezi kože za obnavljanje slojeva kože i izmjenu stanica. Budući da se radi o snažnom sastojku, većina ljudi počinje s koncentracijom od 0.25% te je postepeno povećava po uputi dermatologa.

Niacinamid je sve popularniji alat u borbi protiv prištića te se preporučuje koncentracija do 5% za neproblematičnu kožu, ali koriste se i serumi s postotkom od 10% koji su efikasniji kod masne kože sklone nastanku prištića.

Postoji more drugih aktivnih sastojaka od kojih svaki ima svoje prednosti u različitim koncentracijama, ali važno je imati na umu da je svaka koža jedinstvena te ne treba pretjerivati s koncentracijama.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.