Tko je Filippo Sorcinelli? Možda bi bolje pitanje bilo da li on uopće postoji? Je li stvaran? Ili je samo vjerovanje u miris, mirisna magla? Kao mirisni trag koji ostaje za njegovim parfemima, kao umjetnost koju stvara, Filippo je na neki način krojač u olfactory parfemskom svijetu. Opipljiv miris koji razara nosnice, štipa nos i oči, nuklearan, čudan, prljav, perverzan, a u isto vrijeme nekako božanstven, čist kao voda/kiša koja ispire grijehe, molitva koja čisti dušu

filipo sorcinelli, memento

Filippo Sorcinelli je kreativni um brenda LAVS Atelier (Laboratory Atelier Vesti Sacre , čita se kao "Laus”). Atelier LAVS u Rimu je posvećen istraživanju, očuvanju i šivanju odora za Katoličku crkvu, uključujući i samog Papu. Otuda proizlazi i njegov nadimak “Papin krojač”. Pokraj ateliera Lavs, 2014 godine Filippo pokreće i svoj parfemski brend Filippo Sorcinelli. Brend ima nekoliko linija: UNUM, ATMOSPHERE D’EMOTION, SUPERFLUO ?, X SE, EXTRAIT DE MUSIQUE, DELIRE DE VOYAGE i MEMENTO. Od osnivanja do danas, kreira 47 parfema. Pokraj parfema postoje i mirisi za dom, kozmetika za tijelo i lice.

filipo sorcinelli, memento

Moj osobni prvi kontakt s brendom bila je parfumerija Top u Zagrebu, tj. vlasnik Borut, koji mi je sugerirao da probam But Not Today parfem iz linije Unum. Prvi put sam ga odbio, drugi put se vratio kući s bloterom, a treći s testerom. Sutradan sam ga otišao kupiti. Hvala Borutu na sugestiji! Od tada do danas prošla je koja godina, a moja kolekcija FS se proširila na 15 parfema. Prošle godine sam tražio parfeme iz linije X SE, a kako ih nisam našao u Zagrebu, moj OCD ih je pronašao u Budimpešti u parfumeriji 7scent. “Pao” je crveni i žuti roll on (uljni parfem). Vlasnici dućana 7scent bili su jako uslužni i ljubazni, tada i svaki put kada sam ih posjetio. Znajući za moju opsesiju brendom FS, pozvali su me na eskluzivnu prezentaciju nove linije Memento koju je u parfumeriji predstavio sam Filippo Sorcinelli. Upoznati nekoga o kome si samo čitao i divio se njegovim kreacijama, zaista je velika čast za mene. Ovo je moja recenzija svih 8 parfema iz kolekcije Memento. Pa krenimo!

MEMENTO je nastao kao potreba dizajnera da u svom brendu stvori signature liniju koja bi bila ekskluziva i nešto zaista posebno, nešto što objedinjuje sve njegove ljubavi. Memento na latinskom znači "sjećati se". Svećenik to izgovara neposredno prije slavljenja mise unutar sakristije, prostora unutar crkve koji se koristi ne samo za njenu pripremu u pogledu misnog slavlja, već i skladišta za čuvanje liturgijskog odijela, za svete predmete, relikvije. Izgled samih 8 mirisa koji otkrivaju gradove i crkve, 8 molitvi koje se izgovaraju šapatom, 8 drevnih škrinja, ladica koje čuvaju drevne svete tajne, 8 blagoslovljenih ruku koje pričaju mirisne priče koje nosi vjetar u zaborav… MEMENTO…

Sam Sorcinelli nam je predstavio svih osam mirisa i to baš ovim redom kojim ih ja predstavljam vama:

filipo sorcinelli, memento

DOMM: miris posvećen i inspiriran katedralom u Milanu poznatijom pod imenom Duomo, njenim ladicama sakristije i tajnama koje čuva od samih početaka gradnje 1386. g. Sakristija je prvo sagrađeno mjesto po postavljanju kamena temeljca same katedrale i još uvijek je u upotrebi. Nazivaju je i “AQUILONARE ” od stare latinske riječi AQUILONARIS sto znači sjeverni. Izraz AQUILONARE se često koristi i za vjetar/sjeverni vjetar. Specifično za ovaj parfem je sama boja tekućine koja je svjetlo rozo/žuta. Sama katedrala je od mramora kako izvana tako i iznutra kao i većina Milana koji je monokromno siv. Ali pri zalasku sunca, točnije tokom “ zlatnog sata”, sunce boji grad u svijetlo rozu/ žutu boju.

filipo sorcinelli, memento

PONTE.MAX.: Pontifex maksimus/onaj koji gradi mostove/puteve, najviša je svećenička titula koja seže u najstarije doba Rima, a koju je preuzeo Papa, rimski biskup, počevši od 5.stoljeća. Papa i danas sebe naziva Pontifex Maksimus. Zanimljivo je da se skraćenica Pont. Max. danas nalazi na mnogim zgradama u Rimu i označava poglavara koji je zaslužan za izgradnju, očuvanje tog mjesta/zgrade ili fontane. Ovo je miris Rima, miris Vatikana, miris crkve, miris orgulja, miris garderobe svećenika - u Fillipovom slučaju samog Pape - koja je upila miris tamjana. Ovaj miris se lako može povezati s mirisima koje osjećamo u našim crkvama.

filipo sorcinelli, memento

ROSA FIORITA: parfem posvećen bazilici Svete Rite de Cascie, inspiriran legendom/vjerovanjem i očaran ružom čije ime nosi. “Zdravo Rita, vjedro ljubavi, bolna zaručnice Kristova, rođena si iz trnja Spasitelja, lijepa poput ruže”. Ovo je fraza uklesana kao pozdrav na središnjoj gredi pročelja bazilike. Legenda kaže kada je Rita (danas Sveta Rita) bila na samrti 1457. g. u samostanu u Cascii, tražila je od svoje nećakinje da joj na smrtnu postelju donese ružu iz njenog vrta u Roccaponere. Vani je bio siječanj i sve je bilo prekriveno snijegom. Nećakinja ju je poslušala i otišla do vrta u kojem je među snijegom pronašla jednu ružu koju je ubrala i odnijela Riti u postelju. Umbrija je regija u centralnom djelu Italije, poznata po ružama i mnogim crkvama i danas po Svetoj Riti.

filipo sorcinelli, memento

NOTRE DAME: na trenutak napuštamo Italiju i selimo se u Francusku u najpoznatiju katedralu Notre Dame. “Svaki put kada sam u Notre Dame, osjećam se jako sretno.” kaže sam Sorcinelli nastavljajući opisivati sljedeću ruku/bocu. Ovaj parfem je posvećen mirisima Notre Dame katedrale, ali na jedan poseban dan, na Badnji dan. Dan kada je katedrala puna ljudi, mirisa, vjere u bolje sutra, kada su bogate gospođe Pariza posebno dotjerane i namirisane za ovaj sveti dan. Mirisi se miješaju, katedrala se vjetri nekoliko puta tijekom liturgija kako bi se zrak osvježio. Za taj dan gospodin Lui, koji radi u katedrali, priprema posebnu mješavinu mirisnih ulja/ sastojaka koja se dodaju tamjanu / smola drveta Smirne/Mire, cimet i med. Kada se sve to doda na užareni ugljen, katedralom se širi divan miris pomješan s gradskom vrevom i svim mirisima koje je propuh unio. Svi sastojci i mirisna ulja se čuvaju u sakristiji katedrale i gospodin Lui ih je dao Sorcinelliu kako bi pomogao stvaranju ovog parfema.

filipo sorcinelli, memento

CHIESA d’ ORO: moj omiljeni miris iz ove linije, gotovo da je orijentalan. Na prvi dojam podsjeća me na neki izrazito prenaglašeni Les Exclusifs de Chanel,vrlo gust, puderast, jako retro- poput neke na oko skupe gospođe, dekadentne, pune zlata i bisera. Kao sto i samo ime kaže “zlatna crkva” ovaj parfem je posvećen najvećoj i najbitnijoj katedrali u Veneciji, katedrali Sv. Marka. Venecija kao luka bila je bitna za razvoj cijele Italije. Barke su dovozile sve u luku - ljude, ribu, drvo, svilu i naravno začine. Venecija je tada bila kao Marakeš- veliki začinska tržnica. Proizvođači i prodavači miksaju te začine i prodaju ih kao “Venecijanske vrećice”. Začini su se koristili za vise stvari: za lijek, za hranu, za mirise na posebnim festama i kasnije na obredima u crkvama. Kako je sama katedrala blizu luke, vjetar s mora unosio je mirise u crkvu i miješao ih s dobro poznatim mirisima crkve. Sorcinelli nam taj mix dočarava mirisom Chiesa d’Oro. Zlatna crkva- kako venišani nazivaju svoju katedralu. Zlatna, zbog zlatno/smeđih tonova mozaika koji ju krase.

filipo sorcinelli, memento

BASILICA DI ASSISI: inspiriran ladicama sakristije bazilike San Francesco i posvećen svetom Franji od Assisija. Proljetni vjetar koji ulazi s velikog travnjaka, miješajući se s drvetom i srednjevjekovnim zidovima, freskama Giotta i Cimabuea. Giotto di Bondone, slavni talijanski slikar, arhitekt i kipar, oslikao je zidove bazilike u Assisiju. Kao i kod prethodnih mirisa i ovaj je miks mirisa crkve i okolnih mirisa koji ulaze u nju. Regija je poznata po uzgoju maslina, a miris je nastao kao Sorcinelijevo olfaktorno sjećanje na dan proslave Sv. Franje u listopadu kada se crkva otvara svim vjernicima i puna je mirisa koji je ispunjavaju.

filipo sorcinelli, memento

SANTA CASA: inspiriran ladicama sakristije loretske bazilike. Miris svijeća, voska koji se topi od velike količine i blizine svijeća, njihov dim pri gašenju je miris koji ispunjava crkvu Santa Casa di Loreto. S druge strane miris mora i soli koji ulazi u crkvu. To je njegov miris, to je njegova crkva. Santa Casa najbitniji je miris iz kolekcije za samog Sorcinellija. Sveta kuća jedno je od glavnih mjesta štovanja Marije i jedno od najvažnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta Katoličke Crkve, a sastoji se od tri zida koja su prema starom predavanju bili vanjski dio ispred špilje Nazareta gdje je rođena Marija, gdje je živjela, gdje joj se ukazalo navještenje i gdje je postala Blažena Djevica Marija . Vjerovanje kaže da su Svetu kuću iz Nazareta u Loreto prenijeli anđeli. Zanimljivo je da su na putu od Nazareta do Loreta anđeli napravili malu pauzu u Trsatu i kasnije u Recantu prije no što su stigli u Loreto. Koliko je odanost Sv. Mariji velika, pokazuje mramor oko zidina kuće koji je toliko izlizan/udubljen od hodanja ljudi koji dolaze da posjete crkvu. Kao dijete, to ga je fasciniralo. Miris posvećuje svojoj crkvi i Svetoj Mariji.

Tim redoslijedom je Sorcinelli opisivao i predstavio 7 od osam parfema iz kolekcije Memento. 8. parfem je ostavio za kraj jer se on razlikuje od ovih 7. Simbolika u broju 7 je velika, broj 7 predstavlja savršenstvo i znak Boga, božanskog djela, kompletnosti, punine, poslušnosti i odmora. Neki ga nazivaju i “vladarom biblijskih brojeva” jer se pojavljuje ukupno 562 puta u Bibliji, uključujući i izvedenice (sedmi, sedmice). Ovaj broj se može rastaviti na zbirne elemente – 3 i 4. Broj 3 predstavlja Trojstvo, a broj 4 sveobuhvatnost, stoga za broj 7 možemo reći da predstavlja Božju sveobuhvatnu vladavinu. Ovaj broj isto tako možemo pronaći i u mnogim biblijskim proročanstvima, točnije na 42 mjesta u Danielu i Otkrivenju. Tako u Otkrivenju imamo sedam crkvi, sedam duhova, sedam svijećnjaka, sedam zvijezda, sedam pečata, sedam rogova, sedam očiju, sedam anđela, sedam truba, sedam gromova, sedam glava, sedam kruna, sedam zala, sedam čaša gnjeva, sedam kraljeva.

Dok je broj 7 prvenstveno broj Starog zavjeta, 8 pripada Novom zavjetu. Broj 8 ne donosi samo Kristovo uskrsnuće nego i čovjekovo te navješćuje buduće vječno doba. Prema svetom Augustinu nakon sedmog dana dolazi osmi, koji obilježava život pravednika i kaznu za bezbožnike. Suština broja 8. Broj osam prezentira beskonačnost, materijalni prosperitet, osobnu snagu i moć, blagostanje, autoritet, liderstvo, povjerenje, određenost i tajnovitost (skrivena znanja), zaštitu i blagoslov.

Osmi parfem razlikuje se po tome sto nije posvećen ni jednoj crkvi niti sakristiji - posvećen je stablima / šumi.

filipo sorcinelli, memento

SACRISTIE DES ARBRES: šuma je mjesto puno mudrosti i misterije, gdje priroda kao da govori svojim mirom i ljepotom. Ovo je sredina u kojoj je obavezno osluškivati kako bismo čuli/slušali jedni druge, osjećati i biti u vezi s drvećem, pokušavajući razumjeti njihove tihe lekcije.

Kolekcija MEMENTO, kao i sam Filippo Sorcinelli, svemir su za sebe. Njegova sprega s katoličkom crkvom i kršćanskim vjerovanjem u Boga je neupitna, ali s druge strane i vizualno nekima neprihvatljiva, čudna, konstantno se igrajući s istim tim temama iz religije kojoj je posvećena. Samo pakiranje parfema je mala skulptura, boca je ovalna obmotana metalnim reljefom s nazivom parfema i kolekcije, dok je čep (ako se to može/ smije nazvati tako) oblik Filippove ruke u položaju koji je blisko vezan za kršćanstvo. Znak se s vremenom razvio iz ranokršćanske ikonografije. U početku je to bila gesta rimskog govornika, podignuta i labavo otvorena desna ruka koja je označavala "ja govorim ovdje", ali su je rani kršćani počeli koristiti kao znak raspoznavanja. U njihovoj ikonografiji znak je korišten za označavanje benedikcije - blagoslova. “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”

Nakit na prstima je njegov osobni, omiljeni i nosi ga često. Kutija je također puna simbolike i izgleda kao “ladica” iz neke sakristije koja čuva davno skrivene tajne.

Veliko hvala parfumeriji 7scent i Akosu na pozivu na ovo divno druženje i prezentaciju te mogućnost da osobno upoznam i porazgovaram s Filippom Sorcinellijem. Bila mi je čast i zadovoljstvo. Ako vas je imalo zaintrigirala priča oko parfema kolekcije Memento, možete ih pronaći i kod nas u Parfumeriji Top.

SJEĆANJE…

“A DRAWER CONTAINS A WISH,
SHAKES AT THE SIGHT
SMELLS OF HISTORY
HOLDS WEEPING, BEAUTY AND MEMORY”

filipo sorcinelli, memento

Piše: Slobodan Velicki @velickis

https://www.7scents.hu/
https://www.top.hr/
https://filipposorcinelli.com/en

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.