Kada se ista biljka, u ovom slučaju cvijet, provlači kroz različite mitologije, vjere i vjerovanja, moramo se zapitati je li to slučajno ili tu ima nešto više od lijepoga cvijeta. Simbol vjere, nade, mudrosti, poštovanja i prijateljstva - ako je vjerovati legendama i narodnim predavanjima, s punim pravom možemo reci da je perunika odnosno iris - cvijet bogova. Peruniku možemo sresti u grčkoj mitologiji u kojoj je predstavljena kao žena, božica Irida ili Iris koja je bila božica duge i glasnica bogova.

parfemi s notom irisa

U slavenskoj mitologiji, perunika je vezana za jednu od najbitnijih figura tj. boga, za samog Peruna Gromovnika. Perun je opisan kao grub čovjek s bakrenom bradom. Vozi se u kočiji upregnutom jarcem te nosi sjekiru, a katkad i čekić (u nordijskoj mitologiji Thorov čekić/malj). Sjekiru baca na zle ljude i duhove, a koja se uvijek vraća u njegovu ruku poput aboridžinskog bumeranga. Slična predavanja možemo pronaci i u baltičkoj mitologiji. Vjerovalo se da je mjesto na kojem padne Perunovo kamenje tj. kamena strijela koju baca, mjesto gdje duga dodiruje tlo - mjesto gdje se rađa i niče perunika.

parfemi s notom irisa

Biljka/cvijet irisi višegodišnja je trajnica koja se vrločesto može vidjeti u vrtovima. Nekada je perunika bila sastavni dio svih  vrtova, a danas je ima sve rjeđe. Odrastao sam u Vojvodini i naša kuća bila je “na lakat”, bas kao u Đoletovoj pjesmi Namćor. Kuća na uglu znači dvije bašte, a to znaci mnogo cvijeća... Mislim da je tako bilo i u Slavoniji. Svaka kuća koja je imala baštu imala je i baku, a baka je imala svoje irise. Jednostavno je to bilo tako.

Naša bašta je imala lila (ljubičaste) irise, a bašta susjede Julijane Jucike (Mađarica) imala je bijele. Međe (granice) nije bilo, ali se jasno znalo gdje završava naša i počinje njena bašta, boja irisa je to stavljala na znanje. Dekoracije radi, imali smo i irise koji su rasli u isječenim auto gumama koje su služile kao tegle/dekoracija, a i oznaka da se ne upade u jendek (jarak) prilikom parkiranja auta.

parfemi s notom irisa

Perunika nije cvijet koji opojno mirise, ali manjak mirisa nadoknađuje izgledom. Dolazi u raznim bojama (plava ,lila, žuta, bijela) uspravan i visok cvijet, elegantan, nježan i mekan, ali malo čudnovatog izgleda. Kao neko kraljevsko žezlo. No, po čemu je iris toliko poseban i zbog čega se stavlja u formule parfema ako ne miriše?

Iris je prilično popularan sastojak mnogih mirisa, a ono što je prepoznatljivo kod njega je puderasti miris koji opija naša osjetila. Najzanimljivije kod esencije irisa je to da što ga dulje nosimo na koži, to on miriše jače i "punije". Pokraj svega toga, iris je i jedna od najskupljih aroma u parfumeriji na svijetu. Ali što onda miriše? Miriše korijen!

Proizvodnja esencije Irisa

Irisu treba tri godine kako bi se njegovi korijeni (rizomi) mogli iskopati i sušiti da bi se ekstrahirala esencija. Suše se na suncu, a nakon toga smještaju u hladnu mračnu prostoriju gdje se drže tri godine, a tek onda se melju u fini prah. Tek tada se iz njih može početi ekstrahirati esencija parnom destilacijom. Predfinalni proizvod destilacije je maslac, takozvani "beurre d'Iris" ili "concrète" koji se na kraju nanovo destilira da bi se dobio apsolut, ili čista esencija u viskoznom stanju.

parfemi s notom irisa

Cijena kvalitetnog irisovog maslaca, primjerice onaj talijanske sorte Pallida koja raste na obroncima Toskane, može doseći i do 100 000€ po kilogramu. Usput rečeno, ako negdje pročitate da neki parfem sadrži notu "orrisa", radi se o stručnom parfemskom terminu koju koriste kreatori parfema, a odnosi se upravo na ekstrakt rizoma irisa. Postoji mnogo mirisa koji u sebi sadrže ovu mirisnu notu. A kako to miriše iris? Evo nekih opisa koji se vezuju za miris irisa: mekan, puderast, gust, čist, gorak , hladan, suh, drvenast, miris zemlje, floralan…

parfemi s notom irisa

Tu čar irisa su prepoznali i poznati svjetski parfumeri i napravili neke od najpoznatijih mirisa u povijesti s notom irisa. Chanelu je esencija irisa protkana kroz sam DNK-a kuće. Iris ima naravno - Chanel No5. 1921. kao jedan od prvijenaca, no sama Coco Chanel nosila je No19. ( ime je dobio po datumu njenog rođenja 19.08.) koji je još jedan odličan primjer irisa. Koliko je iris bitan za Chanel govori činjenica da ga danas sami uzgajaju na plantažama u Grassu na jugu Francuske.

parfemi s notom irisa

Dior uvodi iris u muške parfeme - izbacuje Dior Homme parfem koji je napravio malu revoluciju u dizajnerskom svijetu. Jedan od najsavršenijih mirisa ikad! Dior Homme 2005., a također tu su i Prada / linija Infusion d’iris 2007. i Infusion d'Homme 2008.

parfemi s notom irisa

Iako su ga neke kuće koristile u velikoj mjeri, iris nije bio najpopularnija nota u parfemima: pretežno zbog visoke cijene i procesa proizvodnje. Pojavom malih niche kuća, iris se vraća na velika vrata. U niche svijetu, iris je prisutan i znatno je jači, možda čak i siroviji miris, za razliku od ovih gore dizajnerskih u kojima je fino upakiran i uglađen. Tako da kada pričamo o najboljim niche parfemima na bazi irisa, moramo istakuti:

Maison Crivelli / Iris Malikhan /Parfumerija Lana 100ml 190e

AFFINSSENCE Cedere Iris / Parfumerija Lana 100ml 279e

Veronique Gabai / Lumière d'Iris / Parumerija Lana 100 ml 260e

Carner Barcelona Besos / TOP parfumerija 100ml 170e

Molecule 01 + Iris Escentric Molecules / TOP parfumeirja 30ml 95e

Interlude Black Iris Amouage / Parfumerija Lana 100ml 365e

Sonic Flower Room 1015 / Divinity parfumery

De Los Santos Byredo / TOP parfumerija 50ml 165e

parfemi s notom irisa

parfemi s notom irisa

parfemi s notom irisa

parfemi s notom irisa

Za sami kraj, možda niste znali, sorta irisa "Iris Croatica" endemska je vrsta i 2000. godine je proglašena za nacionalni cvijet Republike Hrvatske.

slobodan velicki

Piše: Slobodan Velicki @velickis

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.