Uzmite u obzir oblik i veličinu lica, oblik jagodica, pad čela, boju puti, te dakako modni stil koji njegujete. I da, ako imate malu ovalnu glavicu, dajte konačno zaboravite goooleme „muharke" jer će vas totalno „pojesti". Neke decentne „avijatičarke" bi možda bile bolji izbor

suncane naocale Prvi korak: odredite oblik lica

Svi oblici naočala, jasno, ne odgovaraju svim oblicima lica. Sve je to pitanje geometrije i proporcija.

Ovalno lice: odgovara mu gotovo svaki oblik sunčanih naočala. Pravilo je da okvir mora biti isto toliko širok, ako ne i malo širi od lica. Morate svakako biti sigurni da proporcije odgovaraju.

Izduljeno lice: njemu odgovara ovalni okvir ili okvir s jako izraženom ravnom gornjom linijom koji pomaže u skraćivanju. Decentni detalji na sljepoočicama također mogu vizualno proširiti, pa tako i automatski skratiti lice. Kratak most (koji optički skraćuje nos) i niska, deblja krila naočala koja pokrivaju sljepoočice (a koja skraćuju lice), mogu biti vrlo zavodljiva.

Okruglo lice: za njega su idealni široki ovalni okviri, tzv. "cat eye" i pravokutni okviri koji ublažavaju izgled punog lica. Okviri trebaju biti široki, s visokim sljepoočnim dijelovima.

Lice u obliku obrnutog trokuta: U tom slučaju trebate tražiti okvire s naglaskom prema gore ili okvire polukružnog oblika.

Lice u obliku srca: njemu bi najbolje pristajao lagano zaokruženi ovalni okvir ili naočale u obliku leptira.

Četvrtasto lice: takvom licu odgovaraju zaokruženiji okviri koji su lagano izduljeni, uvijek iz istog razloga - kako bi se ublažili naglašeni uglovi lica. Ne uzimajte okvire s ravnim donjim dijelom.

Drugi korak: pitanje detalja

suncane naocale za svaki oblik licaNeki dijelovi lica mogu imati izvjestan utjecaj pri izboru naočala:

Dugačak nos: niski i izbočen most na naočalama razbija duljinu nosa. Ukrasi s obje strane proširuju lice i pomažu da se pažnja usmjeri daleko od nosa. Dobar izbor su tamne naočale, a ne prozirnkaste i raznobojne. 

Široki nos: Most tamne boje može uvelike pomoći izduljivanju širokog nosa. Ali most mora biti tanak i jednostavan da ne privlači pažnju. Visoka sljepoočna krila naočala pomažu izvlačenju lica prema gore. 

Mali nos: izaberite naočale s jako visokim mostom da bi nos došao što više do izražaja. 

Svakako će vam odgovarati one boje sunčanih naočala koje pašu uz vašu put, boju kose i odjeću. Treba vam boja koja je u kontrastu s vašom puti - tako stručnjaci savjetuju crne ili tamno smeđe sunčane naočale svjetlijim ženama s tamnom kosom, a prozirnije modele u raznim bojama tamnijim ženama svjetlije kose. Bijeli okviri sunčanih naočala izvanredno pristaju plavušama. 

Budite oprezne s avijatičarskim modelima, jer vizualno spuštaju lice prema dolje. Žene s visokim i jako izraženim jagodicama koje nose puder i rumenilo žale se da im avijatičarke ostavljaju crtu posred obraza, pa kada ih birate, pazite da vas ne grebu po licu. Jedno od najosnovnijih pravila jest da istaknute jabučice ne skrivate okvirom. Plosnate jabučice, pak, kao stvorene su za velike naočale koje ih pokrivaju. Trendovi su ok, ali ipak mislite na to da svakome ne stoji ono što je in, već ono što je u skladu s fizionomijom.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.