Ljudi koji žive uz more, čak i zimi koriste morsku vodu kod tretiranja raznih tegoba: upala kože, oteklih nogu, tegobe s dišnim organima. Nose je sa sobom, koriste kao kupku, inhaliraju jer minerali i soli hrane kožu, ali i liječe

piling od soli

Sol je stoljećima cijenenja kao začin. U nekim kulturama, Kini, bila je skuplja po kilogramu od robova koji su bili prodavani! No koliko danas cijenimo sol? Za konzumiranje u hrani, znamo, potrebno je čim manje, ali za njegu možete je koristiti bez straha. Stoga preporučujemo:

PILING za divna i meka stopala: nasjeckajte, čim sitnije, svježe začine (ružmarin, bosiljak, lavandu, origano...), dodajte ih u sol (otprilike šaku), zajedno s 2 žlice maslinova ulja. Ako nemate začina dodajte 10 kapi ružmarina verbenon. Stopala navlažite i nanesite piling. Ostavite da odstoji 10 minuta. Može se i ponoviti postupak. Na kraju, na suha stopala nanesite biljno ulje avokada (10ml) u koje ste dodali 4 kapi ulja palmarose ili copaibe.

Ova mješavina može se te korisititi i kao sol za kupku (kod hladnih nogu koristite eterično ulje đumbira ili ružmarina cineol).

HLADNA KUPKA za vraćanje vitalnosti: nakon iscrpljujućeg dana, kada imate još obaveza na listi poslova, opustite se u hladnoj kupki. U kadu natočite vodu, temperatura neka bude prihatljiva te dodajte šaku soli. Kad se otopi, dodajte 2 žlice slatkog vrhnja u koje ste umiješali 1 žl meda i ukupno 15 kapi eteričnog ulja đumbira i limuna. Uronite u kupku, koja će vas osvježiti, djelovati na cirkulaciju, pomoći u otplavljivanju toksina, a koži vratiti sjaj i tonus. Pijuckajte čaj ili limunadu.

MIRISNI SLANI PILING za svaki dan: ovaj piling uvijek možete imati negdje pri ruci. Nakon što se isperete vodom, utrpljajte dobro soli (1 šaka soli, 2 žlice ulja suncokreta) krećući se od stopala prema trbuhu, od ruku prema prsima i srcu. Jače utrljajte zadebljanja kože (na laktovima i petama). Osim što će piling nježno odstraniti stare stanice kože, potaknuti ciruklaciju, sol će očistiti i vaše energetsko polje. Naime, kroz dan naše polje skuplja sve informacije, dobre i loše, razne događaje, emocije. Dobro je soli koristiti nakon posjeta bolnici ili nakon svađe... U tim trenucima svjedoci smo puno straha, krivnje, tuge, boli, povrijeđenosti. U piling možete dodati eterična ulja lavande prave i limuna.

Napomena: soli koji možete koristiti su Epson, himalajska, cvjetne sol ili obična. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati eterična ulja.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.