Da, utjecaj lavande na naše fizičko i psihičko zdravlje toliko je velik, da je gotovo zločin ne imati je na dohvat ruke. Zašto? Jer dezinficira kod uboda, porezotina, odmah se nanosi direktno na opeklinu, udiše se kod nagle nervoze i tahikardije...

lavanda

Gusti, donji dio biljke, srebrnkasto zelene boje mirno stoji, dok tanke stapke, s malim ljubičastim cvjetićima,  lepršaju lijevo-desno i hipnotiziraju. Već sam pogled na te grančice opušta i smiruje. Lavanda treba biti spremna zajedno sa zavojima, flasterima i škarama u svakoj kućnoj ljekarni! Ipak, da biste lakše koristili ovo divno eterično ulje, pojasnit ćemo neke činjenice vezano uz tipove lavande. Ovisno o potrebama, tako ćete najlakše izabrati eterično ulje i imati najbolji rezultat.

Lavanda prava (Lavandula angustifolia) neškodljiva je, tolerantna za kožu i vrlo djelotvorna. Miris joj je slatkast i ugodan. Par kapi ovog ulja će:
1) opustiti grčeve (mišićne, probavne, menstrualne)
2) otpustiti nervozu (kod glavobolje, migrene, nesanice, nemira i/ili depresije)
3) njegovati i obnoviti kožu (kod upala, akni, rana...)

Primjena: par kapi eteričnog ulja lavande prave nanesite na pamučnu blazinicu i dezinfecirajte ranu, bez straha od žarenja.  Kod razdražljivosti, na papirnatu maramicu kapnite 1 kap lavande prave i 1 kap licee, udišite, pratite svoj dah i otpuštanje. Na pamučnu blazinicu kapnite 2 kapi ovog ulja i ubacite u ormar protiv moljaca.

Lavanda širokolisna (Lavandula spica) bere se nešto kasnije nego prava lavanda. Odlična je kao trenutni lijek protiv opeklina i uboda ose, ali i kod ostalih kožnih tegoba (psorijaza, čirevi...). Koristi se često kod gljivičnih infekcija i  tegoba dišnih organa.

Primjena: jednu kap nanosite na mjesto uboda ose. Svakih 15 minuta ponavljajte dok se koža ne umiri. Kod gljivičnih oboljenja (stopala npr.) u 10 ml biljnog ulja dodajte 6 kapi lavande širokolisne, 4 kapi palmarose. Nanosite redovito, 2 do 3 puta dnevno, 20-ak dana.

Lavandin je ulje koje ćete najčešće naći u ponudi na našoj obali. To je hibrid lavande prave i širokolisne, prepoznatljiv po bockavom mirisu. Postoji više vrsta lavadnina (abrial, super i grosso) i svi sadrže kanfor, pa su tako i manje sigurni od prave lavande. Koristite ga za osvježenje prostora, kao repelent.

Macerat cvjetova lavande divan je. Čim ga probate zaljubite se. Dobiva se od cvjetova koji se otapaju u biljnom ulju. Već sam, bez dodatka drugih eteričnih ulja, obnavlja kožu, ravna svaku boru. Utrljajte ga u tankom sloju na lice i vrat, idealno navečer. Njeguje kožu, šalje u svijet snova...

lavanda

Napomena: trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti eterična ulja, naročito ne lavandu širokolisnu i lavandine. Ljeti, zbog djelovanja UV zraka, najbolje je ne koristiti eterična ulja (naročito citurse) prije izlaganja suncu. Ukoliko imate nježnu i osjetljivu kožu, razna biljna ulja bit će dovoljan i ravnopravan nadomjestak. Za sva pitanja i nejasnoće posavjetujte se s aromaterpeutom.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.