Što znači "savršeno našminkati oči"? To znači da smo šminkom istaknuli ljepotu i boju očiju, otvorili pogled te osvježili kompletan izraz lica. Kako ćemo to učiniti?

Irena Herceg
Irena Herceg

Beauty Tips & Tricks

Najprije ćemo odabrati tehniku šminkanja za određenu prigodu, to može biti dnevni i poslovni izgled ili večernji i glamurozni. Zatim ćemo pravilno izvesti tu tehniku tako da ćemo je prilagoditi svojoj osobnosti, obliku i boji očiju te našim godinama starosti. Odabrat ćemo one boje i teksture sjenila koje nam najbolje odgovaraju, odnosno koje nam najljepše "stoje".

Otvaranje oka

Kada šminkamo oči, svima nam je cilj "otvoriti oko" ili vizualno učiniti da nam oči budu veće (niti jedna žena ne želi da joj oči izgledaju manje). Tamnija tanka linija na gornjem kapku, duž linije trepavica (sjenilom, olovkom ili tušem) uvijek će "otvoriti" pogled. One žene koje imaju manje oči trebale bi izbjegavati istu takvu liniju ispod oka jer bi ona mogla "zatvoriti" pogled.

Podizanje kapka

Većina žena ima "spuštene kapke" i smatra to velikim problemom. Međutim, iz iskustva znam da se takve oči itekako mogu lijepo našminkati... Jedan od trikova je da sjenilo nanesete i dobro "izblendate" iznad linije pregiba oka i malo izvan vanjskog kuta oka. Na taj način ćete vizualno povećati oči.

Odabir boja

Držimo se osnovnog pravila koje uvijek pali: ljepota tamnijih očiju istaknut će se svjetlijim sjenilima, dok će se sjaj i ljepota svijetlih očiju istaknuti tamnijim sjenilima. Naravno, iznimke potvrđuju pravilo... Ali držeći se ovoga, ne možete pogriješiti. Također je jako važno paziti na teksturu sjenila. Recimo, sedefasta i sjajna sjenila mogu savršeno izgledati na mlađim djevojkama i ženama dok će na zrelijima, po mom mišljenju izgledati loše. Zašto? Zato što sjaj i sedef iznimno jako ističu sve linije i bore oko očiju, a to nikako ne želimo! Znači, zrelije žene, izbjegavjte sjaj i sedef na svome licu jer ćete s njima izgledati umornije i starije, a to nikako ne želimo... Želimo biti našminkane i izgledati svježe, odmorno i mlađe!

Savršene trpavice

Sve mi želimo lijepe, guste i dugačke trepavice, ali nažalost ih mnoge od nas nemaju. Zato moramo posebnu pozornost obratiti na maskaru, stoga što nam dobra i pravilno nanesena maskara savršeno "otvara" i vizualno povećava oči. Želite li uviti trepavice ako vam se čini da su suviše ravne, uvijte ih uvijačem prije nanošenja maskare. Maskaru možete nanijeti u nekoliko slojeva, jedan za drugim, važno je da je nanosite od samog korijena trepavica, pazeći pritom da se one ne slijepe. Počnu li se lijepiti, počešljajte ih metalnim češljićem za trepavice i nastavite dalje nanositi maskaru dok ne dobijete onaj volumen koji želite. Ponekad sama sebi nanesem i 6 slojeva maskare te napravim takav volumen da me pitaju imam li umjetne trepavice. Probajte, moguće je!

šminkanje očiju

Mnoge žene se muče s odabirom i pronalaskom savršene maskare. Maskara koja je meni savršena, mojoj prijateljici nije i obratno. Međutim, smatram da je veliki dio definicije "savršena maskara" u načinu nanošenja, a manji dio do same maskare! Za one žene koje imaju manje oči: izbjegavajte deblji sloj maskare na donjim trepavicama, samo ih "ovlaš" počešljajte maskarom, na taj način će vam oči izgledati veće!

Luk obrva

Obrve su onaj predivan dio našeg lica koje "zaokružuju" oči te ih moramo oblikovati čupanjem i definirati sjenilom za obrve. Moj odabir je sjenilo jer je olovka za obrve suviše "gruba" i vidljiva. Većina žena ima problema s obrvama jer su pretanke i gotovo nikad obje nisu jednakog oblika. Zato postoje sjenila za obrve u nekoliko boja. Boju sjenila odabrat ćemo prema boji kose. Sjenilom ćemo popuniti eventualne nedostatke, podebljati ili produžiti obrvu kako bi napravili savršen oblik. Znajte da savršeno našminkane oči neće doći do izražaja ukoliko obrve nisu definirane.

"Sređivanje" podočnjaka

Podočnjake prekrivamo korektorom namijenjenim za područje ispod očiju. Takav korektor nije niti prerijedak (jer takav ne bi pokrio podočnjake) niti pregust (jer bi se on "uvukao" u borice i istaknuo ih). Treba ga nanijeti u vrlo maloj količini i utapkati. Kako bi oči još ljepše došle do izražaja, na korektor utapkajte vrlo malo tekućeg highlightera koji će dodatno posvijetliti područje ispod očiju. U svemu pazite da ne pretjerate s količinom i držite se načela: "Manje je više!".

Njega kože oko očiju

Koža oko očiju je tanja od kože lica, stoga joj je potrebna dodatna njega. Zato koristimo posebno kremice namijenjene području oko očiju, a odlično je s vremena na vrijeme staviti masku koja će dodatno hidratizirati i nahraniti to područje.

www.irenamakeupartist.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.