Mirisi su dokaz da volimo avanture, čak i kad nam se čini da ne putujemo tako često. Jer svaki miris odvede nas nekamo - ili u toplo ljeto ili na predivnu cvjetnu livadu, možda mirisnu šumu nakon kiše, kad su sve arome u zraku. Odaberite vaše omiljeno odredište!

parfemi

Upravo miris dodaje poseban začin u našu svakodnevicu. To je onaj dašak luksuza koji unosimo u svaki naš dan i s kojim ostavljamo trag čak i kad odemo iz prostorije. Koliko je privlačan toliko može biti i odbijajući, stoga je važno da ih znamo smjestiti u pravo okruženje i u pravo doba godine. Teški i vrlo slatki mirisi u vrućem ljetnom danu stvorit će osjećaj nedostatka zraka, dok će oni nježni voćni, citrusni osvježiti.

Mirise su otkrili još u doba pračovjeka, otkrivši da svako drvo koje zapale razvija različitu dimnu aromu. Prvi oblik parfema bio je mirisni štapić otkriven u Mezopotamiji prije nekoliko tisuća godina. Kroz stoljeća koja su iza nas, mirisi su činili važan dio uređivanja u aristokratskim obiteljima i to je utjecalo na razvoj tehnologije i načina dobivanja različitih oblika mirisa i esencija. Sve to dovelo nas je do čitave znanosti o mirisima i široke dostupnosti ovih dragocjenih bočica.

Jesmo li se ikad zapitali kako djeluju mirisi?

Naši olfaktorni receptori prilikom mirisanja pošalju poruku limbičkom sustavu koji je povezan s raspoloženjima i emocijama i tu se događa čitava „magija“. Svaki miris potpuno različito će djelovati na svaku osobu, a opet postoji općenita klasifikacija kada koji miris upotrijebiti, ovisno o namjeri.

Tri su osnovne mirisne note koje poznajemo

parfemi

Gornja nota je ona koju prvu osjetimo kada nanesemo parfem na kožu i nestaje nakon nekoliko minuta, a obično se na temelju nje i odlučujemo za određeni miris. Nju najčešće čine citrusi. Srednja nota dolazi do izražaja nakon 15-ak minuta i odaje nam tijelo parfema, a čine ju cvjetni mirisi, dok je bazna nota tu za pečat mirisa i njegovu snagu tijekom dana i čine ju zemljani i drvenasti tonovi.

U svakom mirisu zaključana su i toliko vrijedna eterična ulja čiju snagu poznajemo već tisućama godina. Tako postoje brojne mješavine primjerene okruženjima i namjeni, pa npr. znamo da su citrusi idealni za koncentraciju i radno okruženje, lavanda opušta i umiruje, čajevac djeluje antibakterijski… Mogli bismo ovo pretvoriti u dugotrajno nabrajanje.

Miris je poput točkice na slovu i, važan element u životu svake žene, ali i muškarca. Upravo zato dobro je znati nekoliko jednostavnih trikova kako bi naši parfemi blistali na našoj koži.

parfemi

Svatko od nas ima različitu pH (kiselost) kože i time različitu reakciju na miris koji nanese na kožu i to je važno imati na umu, jer jedino će nam vlastito testiranje parfema omogućiti konačan zaključak odgovara li nam parfem ili ne. Jednako tako, hrana koju pojedemo utječe na miris, npr. češnjak sadrži sulfide koji se izlučuju i putem kože i automatski pružaju drugačiji miris.

Mala zabluda

Ono što često imam prilike vidjeti je da se prilikom nanošenja mirisa zapešća obično trljaju i onda približavaju nosu. To je potpuno pogrešno, jer se uništavaju molekule mirisa i ne dozvoljava se svakoj od tri note da odradi svoje.

Također, gdje je nabolje nanijeti parfem?

Na mjesta gdje se izlučuju feromoni, kemijski spojevi koji izazivaju reakciju drugih ljudi. Redom, to su područje iza uha, stražnja strana vrata, zapešća, pregib lakta s unutrašnje strane. Ako želite suptilno mirisati, a pritom sačuvati vašu odjeću i nakit, nanesite parfem i pustite da se osuši prije stavljanja nakita, potom napravite mali dimni oblačić, prskajući oko sebe nekoliko puta i prođite kroz njega dopuštajući mirisu da se nježno rasporedi. Mirisi su fantastičan recept za živahan i dobar život. Uživajte u njima.

petra kostic

Piše: Petra Koštić, Avon beauty trenerica
Pogledajte: aktualan Avon katalog
Za više info o Avonu: www.avon.hr i Facebook Avon

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.